VIDEO: Cvijeće na spomen obilježje poginulim francuskim vojnicima

Povodom 11. novembra, Nacionalnog dana pobjede i mira u Francuskoj, ambasadorka te zemlje u Crnoj Gori Kristin Tudik i potpredsjednica Opštine Bar mr Tanja Spičanović, u prisustvu komandanta Mornarice VCG, kapetana bojnog broda Veska Tomanovića, položili su cvijeće na spomen obilježje francuskim vojnicima koji su izgubili živote na potopljenom brodu “Dag” u barskoj luci.

Na stogodišnjicu ovog tragičnog događaja, 2015. godine, odlukom Skupštine opštine Bar, postavljena je spomen ploča na Šetalištu kralja Nikole, čime je Bar na dostojan način iskazao poštovanje i zahvalnost žrtvama saveznika u Prvom svjetskom ratu, koji su bili učesnici plemenite misije dostavljanja hrane crnogorskoj vojsci.

Francuzi su neumorno vjerni tradiciji obilježavanja godišnjice pobjede u Prvom svjetskom ratu. Svakog 11. novembra – na Nacionalni dan pobjede i mira, okupljaju se kod spomen obilježja i odaju poštu stradalim francuskim vojnicima u Velikom ratu.

“Nacija se sjeća onih koji su se borili za nju u periodu od 1914. do 1918. godine. Ne zaboravljamo svoju djecu koja su poginula na poljima časti na svim frontovima, od Istoka do Zapada. Ne zaboravljamo krv koju su prolili borci u Africi, Aziji, na Pacifiku, Americi. Pozdravljamo i sve savezničke nacije koje su učestvovale u istim borbama. Ugravirana imena na našim spomenicima podignutim u znak sjećanja na poginule borce, neprestano nas podsjećaju na vrijednosti kakve su čast, hrabrost, posvećenost i junaštvo”, kazala je, između ostalog, ambasadorka Kristin Tudik koja je odala počast, čitajući pojedinačno njihova imena, i svim vojnicima koji su u savremeno doba poginuli za Francusku van njenih granica.

“Na inauguraciji nacionalnog spomenika podignutog u znak sjećanja na njih, predsjednik Republike će upisati, kako u kamenu, tako i u sjećanju , punu zahvalnost čitavog jednog naroda prema svojim borcima. Taj spomenik, koji ima posebno mjesto u nacionalnom sjećanju, takođe, podsjeća da očuvanje naše nezavisnosti, slobode i naših vrijednosti, počiva na onima koji su dali svoje živote u njihovu odbranu”, istakla je ambasadorka Francuske u Crnoj Gori Kristin Tudik.

Potpredsjednica Opštine Bar, mr Tanja Spičanović, kazala je da je ovaj tužan događaj, koji je odjeknuo širom Evrope, još snažnije povezao Crnu Goru i Francusku.

“Francuskim mornarima koji su 24. februara 1915. godine bili u ostvarivanju plemenite i humanitarne misije, koja je oličenje vrijednosti svojstvenih i utkanih u temelje francuske republike, toga jutra more i pravedna ratna sreća, nijesu bili naklonjeni. Podvodna mina razorila je brod ‘Dag’, koji je bio ponos francuske ratne mornarice, a živote je izgubilo 38-oro mladih mornara. Tragičan događaj nas je još više zbližio. Danas, Crna Gora na bazi tog prijateljstva, i kroz istoriju snažnih veza sa Francuskom, gradi svoju evropsku budućnost i želi da se nađe u porodici evropskih zemalja. Vjerujemo da će nam Francuska biti podrška u tome, kao i daleke 1915. godine”, istakla je potpredsjednica Spičanović.

Simbol Prvog svjetskog rata za Francusku je plavi cvijet, koji je jedini uz divlji mak, nikao na ratnim bojištima, natopljenim krvlju. Konzul Francuske Carlo de Reguardati okačio je plavi različak na uniformu komandanta Mornarice Vojske Crne Gore Veska Tomanovića i odijela zvanica, prisutnih na ceremoniji, među kojima su bili i učesnici Drugog svjetskog rata i borbi u Alžiru.

“Taj cvijet, koji je jedini iznikao, uz crveni mak, poslije krvavih borbi, simbolizuje ponovno rađanje života nakon rata. Svake godine, na ovaj dan, pravimo plave cvjetove, a prikupljena sredstva doniramo ratnim invalidima”, kazao je konzul Reguardati.

U Crnoj Gori živi stotinu pedeset francuskih državljana i pedesetak onih koji imaju dvojno državljanstvo.

Francuzi u velikom broju dolaze kao turisti u Crnu Goru, koja je, kako je istakao konzul, sve popularnija turistička destinacija u toj zemlji. Posebno su zainteresovani da dođu ovdje oni koji odlaze u penziju.

Share.

Comments are closed.