VIDEO: Djeca iz Muzičke škole sviranjem uljepšala veče u Baru

Učenici ŠOMO “Petar II Petrović Njegoš” su sinoć u 20 sati, na svojim terasama i u dvorištima kuća, svirali za sugrađane. Za uspješno realizovanu lijepu ideju uz profesore, zaslužni su i mladi barski muzičari koji su je svesrdno podržali.

“Iako se sinoćnji kocert naših učenika razlikovao od svih na koje je publika navikla, moram da istaknem da je muziciranje bilo podjednako kvalitetno i izazovno. U tome je zapravo bila draž i čar- građani Bara su imali priliku da čuju sa prozora, balkona zgrada, terasa kuća, dvorišta instrumente i to flautu, violinu, violončelo, gitaru, harmoniku, klavir, solo pjevače i djecu iz hora naše škole koja su pjevala dječije pjesme. Bile su to, po instrukcijama profesora, klasične kompozicije velikana svjetske muzike. Građani Bara su zaista uživali, djeca su imala veoma kvalitetne nastupe”, ushićeno odaje priznanje mladim talentovanim muzičarima direktor Muzičke škole Miro Kruščić, uz sugestiju da bi bilo dobro da slične akcije, u vremenu kada prođe pandemija, i ubuduće oplemenjuju barske večeri.

“Komercijalna muzika i savremeni trend treba da postoji, ali prioritet treba da ima klasična muzika, učenici muzičkih škola, umjetnici sa referencama… Vođeni tim načelima bili su i profesori koji su učenicima dali instrukcije i svesrdno se potrudili da građani Bara uživaju.

Muzička škola u Baru broji oko 520 učenika. Na adresu ove obrazovne ustanove pod okriljem humane akcije pristiglo je skoro 200 linkova sa snimljenim materijalom. To je za nastavnike i roditelje svojevrsna potvrda da su djeca u periodu ‘on line nastave’ koja se praktikuje od uvođenja mjera sa ciljem suzbijanja pandemije koronavirusa, vrijedno vježbala. Iako pod otežanim okolnostima, možemo biti zadovoljni, jer su zahvaljujući modernoj tehnologiji, svi ishodi iz godišnjeg plana realizovani. Izazovu smo odgovorili u svom stilu- sinoćnje muziciranje bio je naš prilog sugrađanima, medicinskom osoblju, službama koje danonoćno čine sve kako bi se građani osjećali sigurno”, ističe Kruščić.

Svi su, kako navodi, bili iznenađeni, jer u trenutku sa jedne terase čuju violončelo, sa druge violinu, sa treće gitaru… Dosta ljudi je aplaudiralo, a oduševljenje je bilo praćeno povicima “bravo!”, “ovo je klasična muzika”, “dopada mi se”…

“Nadamo se da ćemo se što prije vratiti u uobičajeni, jedini pravi ambijent- školske klupe. Ipak, moram pohvaliti nastavnike i učenike koji su nastavni proces prošli veoma uspješno, pa smo sve iz godišnjeg plana i realizovali”, zadovoljan je Kruščić.

Proljeće u barskoj Muzičkoj školi karakterišu brojna dešavanja, takmičenja, konceri, putovanja, proslava Dana škole… Ipak, ovo proljeće se razlikuje od dosadašnjih.

“U maju su se u našoj školi uvijek održavali interni časovi, posljednje pripreme za Državno takmičenje (koje je ove godine, nažalost, odloženo) zatim međunarodna takmičenja, ispiti iz svih instrumenata, koncerti, Dan škole i ono što svi željno iščekuju- dva roka za prijemne ispite. Nadamo se da ćemo polaganje ispita uspjeti da organizujemo, kao i da ćemo obradovati predškolce koji žele da počnu da se bave muzikom”, istakao je direktor ŠOMO “Petar II Petrović Njegoš”.

Đacima je poručio da vrijedno uče u svojim domovima, a ostalim građanima da ostanu kod kuće i dosljedno poštuju preporuke medicinske struke, koja je, kako je u razgovoru za naše medije zaključio Kruščić, tokom proteklih sedmica sve podsetila na važnost uloge zdravstvenih radnika u životu svih nas.

Share.

Comments are closed.