VIDEO: Dobričanin otvorio muzički program Zimske scene Barskog ljetopisa

Poznati crnogorski gitarista Petar Dobričanin koncertom u Dvorcu kralja Nikole u Baru sinoć je otvorio  muzički program Zimske scene Barskog ljetopisa. Nakon izvanrednog solo nastupa, Dobričaninu su se pridružili Dražen Joković i Marko Prentić, čime je najavljen početak saradnje ovog gitarskog tria. Zajedno su izveli popularne kompozicije Astora Piazzole, Gypsy Kingsa i jednog od najvećih gitarista svih vremena-Paca de Lucie.

Petar Dobričanin, profesor gitare, rođen je u Podgorici gdje je završio osnovno i srednje muzičko obrazovanje u klasi prvog  crnogorskog diplomiranog  profesora gitare, Srđana Bulatovića, a zatim i Muzičku akademiju na Cetinju. Kao jedanaestogodišnjak održao je prvi solistički koncert i od tada uspješno nastupa u zemlji i inostranstvu. Dobitnik je brojnih nagrada, a usavršavao se kod eminentnih svjetskih gitarskih pedagoga.

“Kada sam sa sedam godina primljen u Muzičku školu želio sam da sviram kontrabas, ali rekli su mi da sam mali. Moj brat i sestra od ujaka svirali su gitaru, ja sam ih slušao i vrlo brzo sam zavolio ovaj instrument. Kontrabas me privukao jer mi je brat puštao da slušam džez standarde i meni se veoma svidjelo kako kontrabas zvuči u tom sastavu”, objasnio je početke svog muzičkog interesovanja Dobričanin, koji je kazao da je pedagoški rad za njega veoma inspirativan, uprkos tome što mu oduzima puno vremena.

“Dvanaest godina radim kao profesor gitare i drago mi je kada vidim da djeca žele da napreduju i da se usavršavaju. Crna Gora ima kvalitetne muzičke izvođače, samo je potrebno da što češće nastupaju. Meni je bilo veoma udobno i prijatno večeras na sceni u Dvorcu kralja Nikole i veoma mi je drago i velika čast što sam otvorio  koncertni dio jednog ovako velikog i značajnog festivala kakav je Barski ljetopis”, kazao je Dobričanin, kojeg je pubilka srdačno pozdravila i vraćala na bis nekoliko puta.

Na koncertu u Baru predstavljen je i novoosnovani gitarski trio, kojeg uz Dobričanina, čine Dražen Joković i Marko Prentić.

“Večeras smo se odlučili  za energičniju varijantu, jer smo željeli da podijelimo sa publikom upravo takvu energiju. Zato je tu bilo djelo Astora Piazzole-‘Libertango’, ‘Faraon’, Gypsi Kingsa i nezaobilazni, iako veoma zahtjevan, Paco de Lucia, jedan od najvećih gitarista svih vremena kada je u pitanju flamenko muzika i uzor svih nas. Ideja tria i jeste da naš repertoar čine popularne kompozicije, ali biće zastupljene i klasične numere. Kroz vrijeme, ponudićemo publici i nešto novo, jer bitno je da taj koncept traje i da se ljubav širi”, kazao je Marko Prentić, poznat širokom auditorijumu kao član nekadašnje grupe “No name”.

Njegovo druženje sa Petrom traje od sedme godine, kada su zajedno pohađali plesnu školu, zatim su se sretali na koncertnim podijumima, a trio je “došao”, kako ističe, kao najljepša kruna tog dugogodišnjeg prijateljstva.

Sinoćnji koncert bio je prvi nastup Petra Dobričanina i njegovih prijatelja na  Ljetopisu, a sa barskom publikom družili su se prije više godina na nekadašnjem zimskom festivalu “Dani gitare u Baru”.

Share.

Comments are closed.