VIDEO: Epidemiološka situacija u Baru sve složenija

Epidemiološka situacija i u Baru je svakog dana sve složenija. Preko 60 lica je pozitivno na koronavirus, 228 je pod zdravstvenim nadzorom, a u karantinu za Bar i Ulcinj, u Zoganju, njih 17. Posljednjih dana zabilježen je neznatan rast broja turista, koji su u obavezi da se, nakon prelaska granice i dobijanja rješenja od inspektora, jave Higijensko-epidemiološkoj službi barskog Doma zdravlja.

Rast broja oboljelih od koronavirusa je upozoravajući.

“S obzirom na cjelokupnu situaciju u Crnoj Gori, moramo biti još više oprezni i udruženim snagama djelovati. Kada to kažem, mislim na struku i donosioce odluka, a prije svega na građane. Moramo povesti računa , sprovesti sve preventivne mjere i akcenat staviti na ličnu odgovornost, kako bi spriječili dalje širenje bolesti”, kazala je za Radio Bar i Bar Info dr Ljiljana Jovićević, epidemiološkinja u barskom Domu zdravlja, koja navodi da je od početka epidemije pod zdravstvenim nadzorom, odnosno u samoizolaciji, bilo 1560 lica, a trenutno 228.

“Osobe koje su pod nadzorom su one koje su doputovale u Crnu Goru ili su bile u kontaktu sa zaraženima koronavirusom. Svakodnevno imaju obavezu da nas informišu o svom zdravstvenom stanju i ne smiju da se kreću, već moraju boraviti na adresi koju su naznačili prilikom epidemiološke ankete. To zahtijeva veliki napor sa naše strane, jer svakog dana moramo telefonski da se čujemo sa njima i evidentiramo njihovo zdravstveno stanje”, kazala je dr Jovićević. Ona potvrđuje da je posljednjih dana zabilježen i neznatan porast broja turista, koji su u obavezi da se, nakon prelaska granice i dobijanja rješenja od inspektora, jave Higijensko-epidemiološkoj službi. Oni su, takođe, pod zdravstveno-sanitarnim nadzorom i svakog dana informišu epidemiologe o eventualnim simptomima bolesti.

Analiza testova, koja je izvršena u Njemačkoj, pokazala je da je 17-oro Barana pozitivno na COVID 19.

“To je podrazumijevalo da sa svakim od potvrđenih slučajeva stupimo u kontakt, pronađemo njihove kontakte i sprovedemo sve neophodne mjere. Takođe, da ih, u slučaju potrebe, uputimo na neophodne preglede ili liječenje. Analiza u Njemačkoj rasteretila je Institut za javno zdravlje, tako da se ovih dana znatno kraće čeka na rezultat testiranja, obično dan ili dva”, ističe dr Jovićević, koja je zajedno sa kolegama angažovana i za vršenje zdravstvenog nadzora u Ulcinju, s obzirom da ova opština nema sopstvenog epidemiologa.

“Svakodnevno radimo ispitivanja i epidemiološki nadzor i u opštini Ulcinj, što uključuje i nadzor nad karantinom u Zoganju, gdje trenutno boravi 17 osoba”, kazala je epidemiološkinja, dr Ljiljana Jovićević.

Obiman posao u Domu zdravlja, uz doktorku Jovićević, obavlja i dr Adis Martinović, epidemiolog, i dr Snežana Labović-Barjaktarović, specijalista higijene, uz pomoć drugih ljekara i tehničara.

“Na početku epidemije u martu, odredili smo dvojicu ljekara i tehničara koji pomažu našim epidemiolozima, jer zaista imaju puno posla i naporno su radili, čak i onda kada je naša zemlja proglašena korona-free destinacijom. Naravno, od početka drugog talasa, u potpunosti smo se vratili na funkcionisanje iz marta, jer je naš menadžment, i naš mali krizni štab, odmah reagovao. Vratili smo sistem rada i sve mjere, i prije nego što su stigle instrukcije iz Instituta za javno zdravlje, NKT i Ministarstva zdravlja. Spremno smo dočekali mjere koje su tada propisane i one su se u potpunosti slagale sa onim što smo mi preduzeli u tom periodu. Jedina razlika, u odnosu na mart, jeste to što sada nijesmo, zbog opravdanog odsustva dijela ljekara, mogli formirati rezervne timove”, kazao je za Radio Bar i Bar Info dr Miroslav Stanišljević, pomoćnik direktora Doma zdravlja Bar za medicinska pitanja.

U ovoj ustanovi primarne zdravstvene zaštite obavljaju se i redovne aktivnosti, a o povećanom obimu posla svjedoče podaci da su izabrani ljekari, pedijatri i ginekolozi, od 15. juna do danas, obavili 29.000 pregleda, u centrima za podršku 17.000, a na terenu su patronažne službe izvršile 3.500 pregleda i medicinskih usluga.

“Molimo pacijente da koriste elektronske servise Doma zdravlja, koji su im na raspolaganju za dobijanje uputa i terapija, jer na taj način značajno smanjujemo frekvenciju ljudi, a samim tim je i mogućnost za širenje infekcije redukovana. Ove, i sedmicu prije praznika, naši pacijenti su prihvatili ovaj apel, jer, svjedoci smo da je sve veći broj onih koji koriste elektronsko zakazivanje”, navodi dr Stanišljević, koji ističe kako to potvrđuje i činjenica da je, za 30 dana, 1.500 pacijenata Doma zdravlja aktiviralo elektronsku aplikaciju e-zdravlje, sa sajta Fonda za zdravstvo.

Share.

Comments are closed.