VIDEO, FOTO: Dodijeljene nagrade u Akciji za još ljepši grad

U hotelu “Princess” u Baru, koji je u “Akciji za još ljepši grad” dobio drugu nagradu za najljepše uređenu zelenu površinu do 1000 m2, održan je završni dio ove tradicionalne manifestacije koju priređuje Turistička organizacija Bar. Novčane nagrade od 100, 200 i 300 eura dobila su fizička lica koja imaju najljepše uređene terase, bašte i vrtove, a u kategoriji pravnih lica najbolji su nagrađeni specijalno urađenim priznanjima i plaketama.

“Akcija za još ljepši grad” jedna je u nizu aktivnosti Turističke organizacije Bar kojom se želi doprinijeti ljepšem izgledu i ambijentu svakog dijela opštine i na taj način sveukupno unaprijediti i turistička ponuda našeg grada. Ove godine, u akciji koja je trajala od 1. maja do 15. juna, učestvovalo je 57 kandidata -trideset pravnih i dvadeset sedmoro fizičkih lica.

U kategoriji “pravna lica”, za uređene zelene površine do 1000 m2, prvu nagradu dobio je prestižni hotel “Sato” na samoj obali mora u Sutomoru. Predstavnici ovog ugostiteljskog objekta istakli su da su konstantno, tokom čitave godine, angažovani na uređenju svoje bašte, za što angažuju stručna lica, a o održavanju brinu zaposleni.

Za uređene zelene površine preko 1000 m2, prva nagrada pripala je ekskluzivnom hotel-resortu “Ruža vjetrova” na Velikom Pijesku. Milan Pavićević, direktor hotela, istakao je da se svi zaposleni trude da stvore ambijent u kojem će uživati gosti, ali i građani Bara. “Želim svim kolegama i koleginicama uspješnu sezonu” , kazao je Pavićević i pozvao prisutne da posjete “Ružu vjetrova”.

Najljepše uređen prostor  oko ugostiteljskog objekta u gradskom području ima restoran “Matica”, čiji su se vlasnici potrudili da, odmah nakon otvaranja lokala, prije više od godinu, urede prostor i terasu ispred objekta.

“Posadili smo javore, patuljaste borove i druge biljke. Još sve nije završeno, planiramo da i dalje radimo na ozelenjavanju prostora i, nadamo se da će naredne godine sve izgledati mnogo ljepše”, kazao je menadžer “Matice” Davor Vuković, koji je istakao kako je “Akcija za još ljepši grad” TO Bar jedna od njihovih “ljepših i boljih aktivnosti”. Ona je, kako je kazao, veoma podsticajna, jer zahtijeva kreativnost i odražava se direktno na turističku ponudu Bara.

Za lijepo uređen prostor oko ugostiteljskog objekta u vangradskom području, Turistička organizacija Bar nagradila je konobu “Makina Vučinića” u Dobroj Vodi. Porodici Vučinić u uređenju prostora pomažu i zaposleni, a obećali su da će njihov objekat naredne godine izgledati još mnogo bolje.

Prvu nagradu u kategoriji “fizička lica”, za najljepši vrt do 500 m2,dobila je Snežana Marljukić.

u kategoriji “najljepši vrt preko 500 m2”, stalni učesnik akcije, koji je do sada osvojio čak šest nagrada, Krsto Dabanović. Svoju baštu, kako je kazao, uređuje isključivo sa unucima.

Najljepše stepenište ima Ljiljana Maksimović, a najljepšu terasu u gradskom području Adlija Krčiković. Adlija je navela kako je najzaslužnija za lijepo uređenu terasu osamdesetdvogodišnja majka, kojoj je glavna motivacija bezuslovna ljubav prema cvijeću.

Prvu nagradu za najljepšu terasu u vangradskom području osvojila je Hajrija Petović iz Kunja, koja je učesnica “Akcije za još ljepši grad” od 2011. godine,a četiri puta je osvojila nagradu. “Volim cvijeće i zadovoljstvo mi je da ga gajim, a isto tako i da pijem kafu u tom lijepom ambijentu. Pomaže mi i muž”, kazala je Hajrija Petović.

Stručni žiri radio je u sastavu: Vesna Ljujić – diplomirana inženjerka poljoprivrede, odsjek hortikultura -predsjednica, te članovi Ljiljana Dragutinović – diplomirana inženjerka arhitekture i Anto Baković – fotograf. Odluku je donio na osnovu sljedećih kriterijuma: usklađenost vrta, objekta i okoline, raznovrsnost i raspored biljaka u vrtu, vrtno-arhitektonski elementi i kvalitet održavanja.

Direktor TO Bar mr Emil Kukalj zadovoljan je učinkom akcije i odzivom koji je sve bolji iz godine u godinu.

Ovoga puta akcija je organizovana ranije, jer, kako je istakao Kukalj, “željeli smo da Bar glavnu turističku sezonu dočeka što spremnije i u što ljepšem ruhu”.

“Ovo je akcija koja, prije svega, promoviše naš grad kao grad uređenih parkova, bašti, vrtova, terasa i koja značajno doprinosi da bude ljepši. Vjerujem da će ovo uticati na zadovoljstvo naših gostiju. Iduće godinu organizovaćemo jubilarnu, dvadesetu ‘Akciju za još ljepši grad’ i vjerujemo da ćemo tada imati još veći broj učesnika, a grad učiniti onakvim kakav jeste i treba bude – grad lijepih bašti, vrtova, žardinjera, terasa…”, istakao je mr Emil Kukalj.

Medijski sponzor svih devetnaest godina ove manifestacije je Radio Bar, a plakete i priznanja koja su dobili Apartman “Monterama” iz Sutomora i kompanija  AD Luka Bar, kao i restoran “Knjaževa bašta” i Snežana Marljukić na osnovu glasova građana putem sajta TO Bar, uradio je i dizajnirao šef marketinga u LJE Radio Bar, Ivo Gojnić.

Na završnoj svečanosti, u hotelu “Princess” nastupio je mladi, talentovani barski muzičar Nemanja Bogićević.

Share.

Comments are closed.