VIDEO: Hoteli prazni, sezona se očekuje od jula do oktobra

Hoteli na barskoj rivijeri koji su prethodnih godina u ovom periodu bilježili popunjenost kapaciteta preko 50 posto, ovih dana su prazni. Turistički radnici se nadaju da će, uporedo sa ublažavanjem mjera borbe protiv koronavirusa kod nas, doći do popravljanja situacije i na međunarodnom nivou, što bi moglo da doprinese oporavku turističke privrede od jula do oktobra. Set mjera, koje je donijela Vlada, a juče i Opština Bar, kako su istakli, značajno će im pomoći da prebrode vrijeme stagnacije od dva mjeseca.

Glavni gradski hotel “Princess”, u maju prošle godine je bio popunjen stoprocentno, a u 2020. bilo je planirano povećanje broja noćenja za 2-3 posto.

“Situacija je sada takva da nam je, do danas, otkazano preko 50% svih aranžmana, kompletna predsezona i dio sezone. Još uvijek su aktuelne rezervacije za ljeto, ali je njihov status upitan. Broj novih rezervacija za naredni period je veoma skroman. Neka emitivna tržišta, sa kojih nam dolazi najviše turista u ljetnjoj sezoni (Rusija, Poljska, Francuska), još uvijek nijesu dostigla vrhunac epidemije ili nijesu definisala otvaranja granica i mjere, a čekamo da to uradi i Crna Gora”, kazala je za Radio Bar i Bar Info, Ljiljana Lukšić, direktorka marketinga i prodaje u “Princessu”.

Hoteli “Montenegro” u Čanju, sa preko 500 ležajeva, koji posluju sa prestižnim evropskim agencijama, prodali su u potpunosti kapacitete za maj i jun, ali su svi aranžmani otkazani.

“Što će biti u julu, avgustu, septembru, još uvijek ne možemo da prognoziramo. Mi se pripremamo kao da će sezone biti, ali je stanje za ugostitelje veoma teško. Otkazana je i Olimpijada Svjetske policijske akademije, program iz djelokruga IPA projekata, u okviru kojeg smo trebali da budemo domaćini učesnicima iz čak 47 zemalja”, kazao je Branko Vukmanović, vlasnik hotela “Montenegro”, koji je naveo da su njihovi gosti pretežno Rusi, Bjelorusi, Ukrajinci, Poljaci, Mađari, Česi, Slovaci…

Menadžment sutomorskog hotela “Sea Fort”, koji pripada “A3 group”, uspio je da dio junskih rezervacija prebaci za septembar i oktobar.

“Bilo je puno individualnih rezervacija, a dio njih, posebno iz Rusije, zbog otvaranja njihovih granica, pomjerene su za septembar i oktobar. Nadam se da nije sve izgubljeno i da će ova sezona trajati od jula, do kraja oktobra, ukoliko nas vrijeme posluži”, optimistična je menadžerka hotela, Maja Knežević.

Opština Bar juče je, u skladu sa aktivnostima Vlade i NKT, donijela set mjera za podršku privredi i građanima, vrijedan gotovo milion eura. Posebna pažnja posvećena je sektoru ugostiteljstva.

“Sa zadovoljstvom mogu da konstatujem da su mjere, koje su nastale kao zajednički napor, ne samo lokalne uprave, već i odbornika na sjednicama kolegijuma kod predsjednika Skupštine, podržane od odbornika u lokalnom parlamentu. Nastojali smo da u deset mjera, najveću podršku uputimo najugroženijim djelatnostima u prethodna dva mjeseca, među kojima je i sektor ugostiteljstva. Kroz dva zaključka umanjili smo zakup za postavljanje privremenih objekata i terasa na opštinskom zemljištu ili prostoru kojim upravlja opština, jer je iznos komunalne takse smanjen za 50%. Doneseno je još niz mjera, ali i one koje će podstaći nove investicije i stimulisati nova zapošljavanja. Između ostalog , dodatno smo, uz prethodnih 20%, umanjili još za 10%, naknade za komunalno opremanje svim investitorima, koji u ovoj godini zaključe ugovore”, kazao je predsjednik Opštine Bar, Dušan Raičević, koji je istakao da su se prilikom kreiranja pomenutih mjera, trudili da dodatno, uz pandemiju koronavirusa, ne ugroze lokalne finansije.

“Mislim da su usvojene mjere adekvatne i sa aspekta pomoći privredi, ali isto tako i iz ugla održivosti lokalnih finansija. Naša nastojanja jesu da obaveze povodom potencijalnog rebalansa budžeta prolongiramo koliko god to bude moguće. U prethodna dva mjeseca javne finansije su pretrpjele negativne efekte. Nadam se da ćemo, nakon početka rada raznih djelatnosti i turističke sezone u smanjenom kapacitetu, ipak uspjeti da se izborimo sa krizom i njen teret podijelimo sa privredom i građanima”, naglasio je predsjednik Raičević.

Podrška Vlade i Opštine Bar značajna je za turističku privredu.

“Moram da pohvalim odluke Vlade, posebno kada je riječ o subvencijama za zaposlene. Uspjeli smo da sačuvamo ono što je najvrijednije u našem hotelu, a to je radna snaga. U toku epidemije nijedan radnik nije otpušten. Situacija je neosporno teška, ali trudićemo se da radna mjesta opstanu”, kazala je Ljiljana Lukšić, direktorka prodaje u hotelu “Princess”.

Branko Vukmanović

Vlasnik hotela “Montenegro” u Čanju, Branko Vukmanović podigao je kredit od 250.000€, kako bi vratio ulaganja. On smatra da bi državna pomoć trebalo da bude u obezbjeđenju povoljnih kredita.

“To nam je najznačajnije, ne treba nam ništa besplatno, kako bismo mogli da preživimo godinu i otplatimo sve dažbine. Veliki problem predstavlja nam i radna snaga koju, pretežno, angažujemo iz zemalja regiona”, istakao je Vukmanović.

“Aplicirali smo za subvencije Vlade što je veoma značajno. Svi naši zaposleni ostali su u radnom odnosu, a zarade su, uz napor menadžmenta, isplaćene u punom iznosu. Optimistično je i to što Opština Bar pomaže privredu. Svaka pomoć je dobro došla, jer svi smo na zajedničkom zadatku – Opština, hotelijeri, ugostitelji”, kazala je menadžerka hotela “Sea Fort”, Maja Knežević.

Maja Knežević

Turistička organizacija Bar se fokusirala na digitalne kanale promotivne kampanje, a nedavno je organizovala i virtuelnu turu po Skadarskom jezeru.

“Imamo u planu i druge slične projekte, jer želimo i na ovaj način da potencijalnim gostima približimo našu destinaciju. Kreirali smo i poseban mini web sajt, na koji su postavljene sve ponude – barskih hotelijera, izdavaoca privatnog smještaja i turističkih agencija, koji su prezentirali veoma atraktivne ponude. Vjerujem da ćemo sa tom kampanjom imati uspjeha, posebno u zemljama u okruženju. Zadovoljni smo najnovijim mjerama NKT i Opštine Bar”, kazao je direktor Turističke organizacije, mr Emil Kukalj, koji je dodao da je u završnoj fazi priprema promotivno-prodajne kampanje koju rade u saradnji sa NTO.

Jedna od opštinskih mjera podrške jeste i oslobađanje privrednika od plaćanja članskog doprinosa Turističkoj organizaciji, u periodu kada su njihovi objekti bili zatvoreni.

Share.

Comments are closed.