VIDEO: Izložba Ane Petrović za kraj likovnog segmenta Barskog ljetopisa

Likovni segment Barskog ljetopisa sinoć je završen izložbom Ane Petrović, umjetnice koja se, nakon niza gostovanja u regionu i inostranstvu, prvi put predstavila u Crnoj Gori. Publika je u prilici da pogleda ciklus njenih slika pod nazivom  “O čemu govorim kada govorim o ljubavi”, kao i umjetnički osmišljen i oslikan aksesoar.

Ana Petrović je diplomirala na Fakultetu primijenjenih umjetnosti i dizajna u Beogradu – odsjek dizajn tekstila, a magistrirala u Peruđi, Italija. Prepoznatljiva je kao umjetnica koja je zaslužna za vizuelni identitet Drvengrada, kompleksa čuvenog reditelja Emira Kusturice, na čiju je inicijativu i počela da slika.Objasnila je o čemu govori kada govori o ljubavi.

“Bilježim momente koji se pamte za cijeli život. To su važni trenuci sa voljenom osobom, koje sam doživjela ja, moji prijatelji, većina ljudi”, kazala je za Radio Bar i Bar Info umjetnica, koja je govorila i o svom iskustvu sa Mećavnika i saradnji sa rediteljem Emirom Kusturicom.

“Otišla sam na Mokru Goru i kod Kusturice kako bih oslikala namještaj u njegovom kompleksu, a zatim mi je on, u jednoj zimskoj noći, donio platno i podstakao da počnem da slikam. Ne smatram da sam veliki slikar, ali radim onako kako osjećam. Bilo je neprocjenjivo važno za mene sarađivati sa tako velikim umjetnikom kakav je Kusturica, koji uvijek pokušava da iz čovjeka izvuče ono najbolje. Počastvovana sam što je baš mene odabrao između brojnih umjetnika, a posebna mi je čast i to što moje djelo ostaje kao trajan pečat u Drvengradu. Kada završimo Akademiju primjenjenih umjetnosti, skloni smo da postavljamo standarde u kojima nema mjesta za suvenire, jer umjetnost, prije svega, percipiramo kao bavljenje nekim teškim, velikim temama. Upravo me je Kusturica naučio suprotno – da su male stvari u stvari velike, te smo u Drvengradu oformili i suvenirnicu, sa  nekim malim predmetima, a koji su dio naših sjećanja i najljepšeg u nama”, istakla je umjetnica.

Ana Petrović je imala niz kolektivnih i samostalnih izložbi , između ostalog, i u Ambasadi Srbije u Vašingtonu, konzulatu u Njujorku, galerijama u Pragu, Parizu i Puli, te na otvorenom, povodom godišnjice Ujedinjenih Arapskih Emirata, u Dubaiju 2015. godine.

“Drago mi je što sam prvi put u Crnoj Gori, Baru, koji je mnogo lijep grad, kao i na Barskom ljetopisu, prestižnom festivalu, koji pratim posredstvom medija. Posebno se zahvaljujem Organizacionom odboru festivala koji mi je omogućio da se upišem u istoriju ove manifestacije”, kazala je Ana Petrović.

Izložbu je otvorila dr Anastazija Miranović, selektorka likovnog segmenta Ljetopisa. 

“Zadovoljstvo mi je što smo ovaj predivan dah života i ljubavi unijeli u prostor Dvorca kralja Nikole. Izložba je, kako mi je potvrdila autorka, inspirisana Murakamijevim romanom ‘O čemu govorim kada govorim o trčanju’, a za Murakamija je podsticajna bila zbirka Karverovih priča koja je upravo, naslovljena ‘O čemu govorim kada govorim o ljubavi’. Trčeći kroz život, suočavajući se sa mnogim izazovima, često zaboravljamo neke male, obične situacije i stvari koje nam ispunjavaju život. One su prikazane na slikama Ane Petrović, koje nas samo na prvi pogled, analizirajući egzekutivni manir, podsjećaju na naivno slikarstvo, ali one to nijesu. Posebna draž ove postavke jeste i to što smo u prilici da vidimo kako se umjetnica, uz klasičan medij, sliku, izražava i ispoljava svoju kreativnost u primjenjenoj umjetnosti, radeći aksesoar, majice i druge predmete. Ona nam pokazuje i na koji način i kako doživljava ljubav, tu uvijek veliku i intigantnu temu. Slična tema i egzekucija kao kod naše crnogorske umjetnice Milke Vujović. Drago mi je što je ovogodišnji  likovni segment Ljetopisa završen ovom izložbom, koja je , simbolično, ditiramb životu, jer je slikarstvo Ane Petrović puno ljubavi i radosti življenja”, kazala je dr Anastazija Miranović, koja je podsjetila da su likovni program barskog festivala ovoga ljeta obilježili heterogeni sadržaji, upečatljivih umjetničkih poetika.

“Sve četiri izložbe otvorene su u Dvorcu, dok je stalna postavka barskih umjetnika prezentirana u Galeriji. Likovni program XXXII Barskog ljetopisa otvorili smo dijelom neponovljivog umjetnika i majstora crteža Uroša Toškovića, koji nas je napustio u martu ove godine, nakon svoje neprestane umjetničko-životne bitke. Sudbina nije bila naklonjena ni  mladom Peđi Đonoviću, čija izložba, koju smo, takođe vidjeli ovoga ljeta na Barskom ljetopisu, ‘Testament’, ima prerano ispisan epitaf filozofije života/smrti u fotografijama sugestivne snage i magične simbolike. Djelo velikana – Njegoša i Tesle, bilo je inspirativno za mnoge umjetnike koji su svojim likovnim opservacijama pokušali proniknuti u tajne njihovih nedokučivih visina. Ovu postavku realizovali smo zahvaljujući saradnji i prijateljstvu sa čuvenim kolekcionarom Momčilom Mošom Todorovićem. Likovnu sagu ovogodišnjeg ljetnjeg izdanja Ljetopisa, kao što sam kazala, zatvorio je čarobni svijet ljubavi beogradske umjetnice Ane Petrović, prožet vjerom, nadom, radošću življenja-ljepotom svakog trenutka ispunjenog iskrom stvaranja”, istakla je dr Miranović, rezimirajući ljetnji likovni segment Barskog ljetopisa.

Izložbu Ane Petrović publika u Dvorcu kralja Nikole u Baru može pogledati do kraja avgusta.

Share.

Comments are closed.