VIDEO: Izložba replika ukrajinske nošnje u Baru

Večeras je u Dvorcu kralja Nikole u Baru otvorena izložba replika ukrajinske nošnje, autorke Valentine Anuarove, koja se nosila od sredine XIX do polovine XX vijeka. Ova zanimljiva i raskošna postavka prezentirana je javnosti zahvaljujući saradnji Narodnog muzeja Crne Gore i Ambasade Ukrajine u našoj državi, a najprije je vidjela publika u Njegoševoj Biljardi na Cetinju.

Građani Bara i svi zainteresovani u Zavičajnom muzeju Dvorca kralja Nikole, mogu je pogledati do 17.oktobra.

Narodna nošnja odražava tradiciju, duh, kulturu i običaje jednog naroda. Prilika da dijelom upoznamo nasljeđe Ukrajine je izložba replika nošnje ove istočno-evropske zemlje, čiji su karakteristični detalji : kaputi, svita, plahta, očipak i svadbeni vijenac.

“Etnografija i etnografsko nasljeđe sve više su u fokusu njegovanja i promovisanja u Ukrajini, a ova postavka ima za cilj da predstavimo našu kulturu i umjetnost Crnoj Gori. Nošnja koju vidimo na ovoj izložbi pripada centralnoj ukrajinskoj regiji Poltava, a akcenat je na kaputu, koji tačno izgleda onako kako je izgledao i prije stotinu godina. Ovdje su i naglavci koje su nosile sve udate žene, sa vezom. Svadbeni vijenac predstavlja detalj koje su nosile djevojke samo jednom u životu, na svom vjenčanju, koji predstavlja poseban dan za njih. Na izložbi je predstavljeno i kako izgleda svadbarski par u tradicionalnoj ukrajinskoj nošnji”, kazala je otpravnica poslova u Ambasadi Ukrajine u Crnoj Gori Natalija Fijalka, koja je naglasila da crnogorskoj publici predstavljaju ono što je najljepše u njihovoj tradiciji.

Izložbu u Dvorcu kralja Nikole otvorila je potpredsjednica Opštine Bar, mr Tanja Spičanović, koja je istakla da ovaj kulturni događaj predstavlja novu, prijateljsku sponu crnogorskog i ukrajinskog naroda.

“Zadovoljstvo mi je što izložbom na ovu temu, nastavljamo da gradimo tradicionalno dobre prijateljske odnose sa Ukrajinom, tim prije, što je Bar to prijateljstvo krunisao sporazumom sa gradom Mariupolj, obavezujući se na bilateralnu saradnju na raznim poljima. Replike tradicionalne ukrajinske nošnje dokazuju multietničko i multikonfesionalno jedinstvo, i upravo nam kroz raznolikost i zajedništvo, omogućavaju da damo, zajednički, značajan doprinos izgradnji evropskog identiteta”, kazala je potpredsjednica Spičanović, koja se osvrnula i na posebno značenje nošnje i njenu višestruku simboliku i u crnogorskom narodu.

“Simbol narodne nošnje je za nas, Crnogorce, oduvijek zauzimao istaknuto mjesto u kulturi i istoriji,a naša nošnja isticala se izuzetnim estetskim kvalitetima i nestvarnom ljepotom. Tradicionalni kostimi izražavaju pobjedu u viševjekonoj borbi za slobodu i opstanak, simbol uspješnog dokazivanja samostalnosti i autentičnosti naroda, koji je i u najtežim i najoskudnijim vremenima zadržao ponos i dostojanstvo, gordeći se i tradicionalnim nošnjama protkanim jedinstvenim motivima. Danas, narodna nošnja ima značajnu muzejsku i folklornu vrijednost, i predstavlja svojevrstan omaž istoriji naroda. Uvjerena sam da su simboli mnogih iskušenja sa kojima se Ukrajina suočavala kroz istoriju, ali i sa kojima se i danas bori, protkani kroz elemente narodne nošnje i da odražavaju istrajnost , nepokolebljivost i vječnost ukrajinskog naroda”, kazala je mr Tanja Spičanović, potpredsjednica Opštine Bar, izražavajući i uvjerenje da spojem tradicionalnog i modernog postajemo na najbolji način, čuvari tradicije od zaborava i prenosimo na naredna pokoljenja, kako je istakla, važan dio sopstvenog kulturnog nasljeđa.

Izložbu replika ukrajinske nošnje u Njegoševoj Biljardi, na inicijativu direktorke Narodnog muzeja, dr Anastazije Miranović, koja je zajedno sa ukrajinskom ambasadom organizatorka ovog vanrednog kulturnog događaja, pratila je i modna kolekcija ukrajinske dizajnerke Anastasije Vasilik, koja je osnovala brend “Čičeri”, inspirisan, upravo etno tradicijom Ukrajine.

Share.

Comments are closed.