VIDEO: Izviđački odred 24. novembar aktivan tokom epidemije koronavirusa

Barski Izviđački odred “24. novembar” bio je veoma aktivan tokom gotovo dvomjesečnog trajanja epidemije koronavirusa kod nas.

Sproveli su, inače planirani, program “Zakorači u avanturu” sa dodatkom “doma” (“Zakorači u avanturu doma”), prilagođen novim okolnostima. Organizovana su virtuelna druženja, blog sekcija, emisije, montiranje videa, intervjui, pokrenuta zoom aplikacija, a održano je i on-line takmičenje u Izviđačkoj ligi.

Izviđački odred “24. novembar”, koji ove godine obilježava četrdeset i pet godina postojanja, prepoznatljiv je kao veoma aktivan i kreativan tim. U skladu sa tim, osmislili su svoje djelovanje i u okolnostima, koje je, skoro dva mjeseca, diktirala epidemija koronavirusa.

“Imali smo više vremena da sprovedemo projekat koji je podržao UNICEF. Spojili smo parolu kampanje koju je pokrenula naša država i  moto našeg projekta, i tako došli do objedinjenog naziva ‘Zakoračimo u avanturu doma’. U virtuelnim druženjima svake nedjelje imali smo preko stotinu učesnika, a pokrenuli smo i blog sekciju, emisiju ‘Izviđački fenjer’, našu aplikaciju i drugo”, kazao je za Radio Bar i Bar Info Dušan Masoničić iz IO “24. novembar” i načelnik Saveza izviđača Crne Gore. On je podsjetio da je najprije organizovana Izviđačka liga u kojoj su mladi i najmlađi barski izviđači bili veoma uspješni. Na on-line državnom takmičenju, poletarci i pčelice osvojili su prva dva, a mladi izviđači drugo mjesto.

Odred je i u prethodne tri godine osvajao prvo mjesto u Ligi Saveza izviđača Crne Gore, a intenzivno radi na formiranju i njegovanju podmlatka.

“U sklopu lige, izviđači su se takmičili u pravilnom pranju ruku, vezivanju čvorova, signalizaciji, a nadmetali su se i na poligonu spretnosti – ko će bolje skuvati jelo, zasaditi biljke, objasniti razliku između voća i povrća. Osim tih vještina, učili su i novinarski posao, kao i sportske discipline. To su umjeća koja naši izviđači treniraju i u redovnim okolnostima. Zaista sam zadovoljan nivoom njihovog znanja”, istakao je Masoničić.

Gosti barskih izviđača u video intervjuima i emisijama bili su: Dragutin Vujović Šlagi (član ekspedicije koja se popela na Mont Everest), Nikola Vučević, NBA košarkaš (sa kojim je intervju trajao čak dva sata), doktorke iz Bara Gina Masoničić, Snežana Barjaktarović Labović i Milica Vuksanović, zatim naši studenti u inostranstvu, Radojica Stanković – Šanta Panta, Nada Drobnjak, predsjednica Odbora za rodnu ravnopravnost, Predrag Vučković, jedan od najboljih extremme fotografa na svijetu, muzičari… a vrijedni članovi odreda bavili su se i temama porodičnog nasilja u vrijeme izolacije, rodnom ravnopravnošću i brojnim drugim.

“Život bi mi bio sasvim drugačiji da nisam u izviđačkom pokretu”, kazao je Jakša Fatić, koji se Odredu “24. novembar” priključio prije četiri godine. On ističe da je imao neprocjenjivo lijepa iskustva tokom izviđačkog staža, a izdvaja, osim zanimljivih aktivnosti tokom pandemije, kampove prošlog ljeta sa kolegama iz Belgije i Izraela.

“Bilo mi je veoma interesanto družiti se sa izviđačima iz te dvije zemlje, upoznavati njihove kulture i družiti se. Stekli smo prijateljstva, vjerujem, za cijeli život, a vježbali smo i znanje engleskog jezika. Što se tiče pandemijskih aktivnosti, najupečatljiviji utisak na mene ostavio je intervju sa potpredsjednicom Opštine Bar, Tanjom Spičanović , kao i zadatak u kojem smo pokazali kako kuvamo. Intervju mi je bio posebno zanimljiv, jer sam prvi put radio tako nešto, pa mi je bilo simpatično kako ću se snaći. Veoma volim da kuvam, zbog toga izdvajam taj zadatak. Bilo mi je drago da pokažem što volim da radim”, kaže Jakša Fatić.

I njegova drugarica Šejla Alković, koja pet godina živi izviđačkim životom, ističe da joj je Odred donio izuzetno lijepa iskustva, a sa izviđačima je naučila i mnoge vještine koje, vjerovatno, ne bi nikada savladala u svakodnevnom životu.

“Naučila sam čvorologiju, signalizaciju, razne vidove komunikacije i dosta toga drugog. Učestvovala sam, takođe, i u svim aktivnostima tokom pandemije. Na početku sam bila tužna što prestaju naše aktivnosti, a i bila sam prilično rezervisana kada smo počeli virtuelni izviđački život. Međutim, vrlo brzo mi je sve postalo zanimljivo i nije mi bilo, niti teško, niti dosadno, da gotovo cijeli dan provedem snimajući i montirajući videa. Najdraža su mi bila naša virtuelna druženja koja smo imali svake nedjelje. Na njima sam upoznala dosta novih ljudi sa kojima sam razmijenila iskustva sa naših akcija, putovanja i raznih kampova”, kazala je Šejla Alković, koja naglašava da veoma voli da isprobava nove stvari. U nekima ostane, kao u izviđačima, a u nekima se ne zadržava dugo.

Snimila je intervju sa Željkom Milovićem, novinarom i piscem, koji je govorio o značaju izviđačkog pokreta, a zanimljiva su joj bila i iskustva iz upražnjavanja sportskih aktivnosti ili rad u botaničkoj bašti.

Ipak, slaže se sa Jakšom, da su mnogo bolja druženja izviđača uživo.

“To je nešto što ne može da zamijeni nijedna druga aktivnost koju bi sproveli putem interneta. Iako je bilo veoma korisno što smo pandemiju proveli na taj način, ipak svi jedva čekamo da se vratimo našim aktivnostima u prirodi”, kategorična je Alković.

Krajem prošle godine izašao je i prvi časopis Saveza izviđača Crne Gore “Zakorači u avanturu”, koji je takođe podržao UNICEF. Akcenat je na tzv. “zelenoj avanturi”, programu koji bi trebalo da podigne svijest djece i mladih o potrebi očuvanja ekološke sredine.

Pred barskim IO “24.novembar” su i bojne akivnosti planirane povodom jubileja – 45 godina postojanja, kao i centralno obilježavanje uoči Dana opštine, po kojem i Odred nosi ime.

Share.

Comments are closed.