VIDEO: Jedna od vodećih njemačkih izdavačkih kuća objaviće turistički vodič za Crnu Goru

U petnaestodnevnoj posjeti Baru i Crnoj Gori borave njemački pisac i novinar Matthias Koeffler i njegova supruga Marija, koji za jednu od najpoznatijih njemačkih izdavačkih kuća, “Reise Know How”, pišu turistički vodič o našoj zemlji. Prethodno su radili sličnu publikaciju o Hrvatskoj, koja je doživjela sedam izdanja. Fascinirani su, kazali su, onim što su vidjeli i doživjeli u Crnoj Gori prethodne sedmice.

“Obilazak smo počeli u južnom dijelu Crne Gore. Posjetili smo najprije Bar i Ulcinj, a zatim Cetinje i Podgoricu. Nakon prvih utisaka možemo reći da nam se vaša država veoma svidjela, da ima ogromni potencijal za razvoj i da može biti veoma interesantna njemačkom turističkom tržištu. Ima puno stvari koje bi morala još unapređivati, ali generalni utisak je mnogo dobar. Posebno nam  je bila atraktivna ruta vozom, koju je organizovao Michael Bader, od Bara do Kolašina, i siguran sam da bi Njemcima to putovanje bilo veoma zanimljivo. To je, u stvari duplo putovanje – putovanje u prošlost, doživljaji prirode, a istovremeno, to je za mene bio i povratak u vojničke i dane mladosti, sveukupno, neopisiva impresija”, kazao je Matthias Koeffler, koji je istakao da su uz pomoć vodiča obišli sva atraktivna mjesta, kao i muzeje na Cetinju koji čuvaju hiljadugodišnju istoriju Crne Gore. 

“Potencijale koje bi trebalo razvijati jesu stari gradovi, nacionalni parkovi, uz organizovanje biciklističkih ruta i povezivanje sa prirodom”, smatra Koeffler, koji je, s obzirom da je autor turističkog vodiča i za Hrvatsku, napravio poređenje ponude dvije države.

“Crna Gora ima veliki potencijal, ne samo u plažama i priobalnom dijelu, već u zaleđu, sa fantastičnom prirodom, zelenilom, jezerom, što nije slučaj sa Hrvatskom koja je u tom dijelu pretežno kamenita. Ono što je prednost Hrvatske, čini mi se, da je ona bolje organizovanija u turizmu. Imaju planove, ciljeve i u tom smislu zaokruženiju priču. Trebalo bi više planski razmišljati i djelati u Crnoj Gori, kroz prostorne planove i strategije”, smatra njemački pisac.

Njegova supruga Marija, koja mu pomaže u izradi vodiča, ističe da je impresionirana Crnom Gorom kao zemljom, “dubokih dolina , crnih planina i prekrasnih plaža”.

“Sigurna sam”, kazala je, “kada bi Njemci vidjeli predivnu plažu Adriatic beach, u blizini Ade Bojane, da bi odmah tamo pohrlili”.

“To je izuzetno lijepa, prostrana, pješčana  plaža, što Njemci veoma vole.Čistoća je veoma bitna, i plaže koje smo do sada vidjeli, bile su uredne, što mi se sviđa. Mi putujemo, porodično sa kćerkom redovno već petnaest godina, radimo na turističkim vodičima, a ovoga puta naša kćerka nije sa nama. Međutim, kada je vidjela fotografije iz Crne Gore, bila je oduševljena. Kazala nam je da joj je izuzetno žao što nije ovdje i da će prva destinacija koju će turistički posjetiti biti Crna Gora”, kazala je Marija, koja navodi da je turistički vodič, kao promotivna publikacija, izuzetno važan za animiranje turista i predstavljanje određenih destinacija, što potvrđuje i podatak da je hrvatski doživio sedmo izdanje.

“Vodiči koje radimo razlikuju se od drgih, jer jednu zemlju i njenu ponudu predstavljamo na sveobuhvatan način, stavljajući fokus, osim na plaže i zabavu, na prirodu, istoriju i kulturu. Juče smo posjetili Njegošev mauzolej na Lovćenu. To je nešto veličanstveno , čak iako isključimo umjetnički aspekt Meštrovićevog rada i pažnju samo usmjerimo na fantastičan pogled, koji omugućava da sa te pozicije vidimo šezdeset posto Crne Gore. Ne znam gdje to ima. Spajamo prirodu, kulturu i istoriju. To je nešto posebno. Već sam uradila sopstveni blog na FB stranici i reakcije ljudi iz Njemačke su odlične, sa blagim čuđenjem kako smo doputovali, zbog virusa”, kazala je Marija Koeffler, koja je objasnila da je inicijalni podstrek za, kako je navela, “njihovu avanturu” po Crnoj Gori bio dokumentarno-promotivni film koji je njemačka televizija SAT1 snimila u našoj zemlji, uz posredovanje “barskog Njemca” Michaela Badera.

Film koji prikazuje atrakcije i jedinstvenu ponudu Crne Gore, do sada, je vidjelo preko dva miliona gledalaca u Njemačkoj, Švajcarskoj i Austriji, a jedan njegov segment je i vožnja njemačke ekipe vozom na relaciji Bar- Bijelo Polje, za koju je bio zadužen prekaljeni barski mašinovođa Zoran Bošković. I ovoga puta bio je domaćin gostima iz Njemačke. On ističe da je ruta od Bara do Kolašina jedna od najljepših u Crnoj Gori, jer pruža pogled na morsku obalu kroz Sutomore, zatim Skadarsko jezero, planinski dio, Most iznad Male rijeke, prirodu, čiju čar, kazao je, bolje prepoznaju stranci od nas samih.

“Ni ja, kao mašinovođa koji je odradio puni radni staž i prošao nebrojeno puta ovu dionicu, nisam bio svjestan te ljepote, već je sada otkrivam sa našim gostima koji to primjećuju i cijene. ‘Željeznička infrastruktura’, odnosno ‘Prevoz’, omogućili su da to putovanje bude ugodno i da svi zajedno budemo dobri domaćini”, kazao je Zoran Bošković, koji je zahvaljujući njemačkom dokumentarcu o Crnoj Gori, boravio u toj evropskoj zemlji i upoznao, između ostalog, čuvenu njemačku brzu prugu, odnosno vozove koji saobraćaju 300 km na sat.

Michael Bader, koji je inicijator niza ideja i projekata koje bi trebalo da doprinesu turističkoj afirmaciji Crne Gore, prvenstveno u Njemačkoj, ističe da je akcenat ovoga puta stavljen na maršrutu Bar-Kolašin, jer, kako je kazao, ova dionica predstavlja biser Crne Gore, još nedovoljno otkriven.

“To bi trebalo mnogo više da se promoviše, jer ono što možete doživjeti na ovoj realiciji je vrhunski ugođaj. Za novinara i pisca, kakav je Matthias Koeffler, bilo je više nego inspirativno. U povratku kombijem smo obratili pažnju na još niz predjela koji se ne mogu najbolje vidjeti iz voza i posjetili Most na Maloj rijeci, koji je najviši u Evropi i jedan od najviših na svijetu. To je za njih bilo posebno otkriće i jedinstven doživljaj”, istakao je Michael Bader.

Turistički vodič o Crnoj Gori na njemačkom jeziku imaće 300 strana i biće dostupan u svim knjižarama, izdavačkim kućama, turističkim biroima i sajmovima u svim zemljama njemačkog govornog područja.

Dobri domaćini gostima iz Njemačke bili su Turistička organizacija Bar i Cetinje, Udruženje “Korijeni”,  NTO, kao i barski Kulturni centar i Nacionalni park Skadarsko jezero.

Share.

Comments are closed.