VIDEO: Još jedna uspješna godina barske muzičke škole

Muzička škola “Petar II Petrović Njegoš” i ovu školsku godinu završava sa sjajnim rezultatima. Na državnom takmičenju učenici ove prestižne umjetničke institucije osvojili su sedam, a na međunarodnim festivalima preko dvadeset nagrada.

“Nastavili smo dobru tradiciju i zadovoljno dočekujemo trideset i šesti rođendan naše obrazovne ustanove – 10.jun, kada će najbolji đaci na svečanom koncertu publici pokazati svoje umijeće”, istakao je direktor škole Miro Kruščić.

Đak generacije barske Muzičke škole je Lucija Ulićević, u klasi profesorice klavira Ane Vukazić. Ova vrijedna, talentovana djevojčica osvojila je više prvih nagrada na međunarodnim festivalima i drugu na državnom takmičenju. Ona je objasnila kako je postigla vrhunske rezultate u osnovnom muzičkom školovanju.

“Na prvom mjestu je vježbanje, jer talenat bez rada ne bi mogao da dovede do uspjeha. A najveća podrška je, svakako, moja profesorica Ana Vukazić, jer sigurna sam da bez nje ne bih postigla ovakve rezultate”, kazala je za Radio Bar i Bar Info Lucija, koja je objasnila da je njeno interesovanje za muziku probudila majka koja ju je redovno dovodila u muzičku školu. “Kasnije sam ja insistirala da ona dolazi sa mnom. Mnogo sam zavoljela muziku i odlučila da joj se predano posvetim”, istakla je Lucija, koja je uspješno položila prijemni ispit i upisala Srednju muzičku školu.

Ubjedljivo najviše nagrada ove godine osvojila je Lana Milanović, učenica IV razreda barske Muzičke škole, u klasi profesorice Jelene Dobrković – prvu na državnom takmičenju i pet prvih na međunarodnim takmičenjima mladih umjetničkih talenata. Više nagrada dobila je i njena drugarica Ksenija Đalović, takođe u klasi profesorice Jelene Dobrković.

“Bila je ovo moja najbolja godina i presrćena sam zbog svih nagrada. Volim muziku i svakodnevno sviram nekoliko sati, a puno mi je pomogla moja profesorica Jelena Dobrković”, kazala je desetogodišnja Lana Milanović.

Ksenija Đalović počela je da svira klavir u prvom razredu ugledajući se na svog brata, takođe  pijanistu koji je osvajao nagrade na brojnim takmičenjima. “Brat mi je bio pravi primjer. Slušajući njega zavoljela sam zvuk klavira”, rekla je malena Ksenija, koja je i odlična učenica redovne, osnovne škole.

Tradicionalno, uspjehe nižu i učenici u klasi profesorice Ljubinke Knežević. Nađa Radulović osvojila je prvu specijalnu nagradu na Međunarodnom takmičenju u Bečeju, a Đurađ Ostojić takođe, prvu u svojoj kategoriji. “Volim klavir jer me privlači kako zvuči i uspješna sam u tome. Radujem se časovima sa profesoricom Ljubinkom Knežević”, kazala je Nađa, koja za klavirom zvuči sigurno i nadmoćno.

Đurađ Ostojić svirao je čak pet kompozicija na Međunarodnom takmičenju u Bečeju sa kojeg se vratio, kako je kazao, sa puno lijepih utisaka: “Zahvaljujem se mojoj profesorici Ljubinki Knežević koja me bodri i ima puno vremena i strpljenja za nas”.

Uspješni su bili i učenici u klasi profesorica flaute Tamare Stijepović i Biljane Dedić Sofija Eleneva sa tri osvojene nagrade i Andreja Vukšić, koja je dobitnica tri zlatne medalje na državnom i međunarodnim takmičenjima. “Izabrala sam flautu jer mi se posebno sviđa taj instrument “, kazala je Sofija, a njena koleginica Andreja je, kako je istakla, odabrala taj instrument jer joj se sviđa ton flaute. Ona svira dva do tri sata dnevno, a kada se priprema za takmičenje i po pet-šest sati.

Dvije međunarodne nagrade osvojila je i Darija Bajčeta u klasi profesora Sava Markovića.

Mlada violinistkinja Sara Kovačević (VII), klasa prof. Vatroslava Simića, osvojila je prvo mjesto na Međunarodnom takmičenju u Valjevu, i bila dio trija violina (uz nju, i Ana Nikolovska i Vuk Mastilović) koji je na državnom takmičenju u Podgorici osvojio 95 poena i peto mjesto.

Direktor škole Miro Kruščić, poznati barski i crnogorski poslenik kulture, dirigent i osnivač hora “Antivari Musica”, koji uvijek ima zapažene nastupe na muzičkim scenama u zemlji i širom Evrope, na toj funkciji je od februara.

“Rad i trud učenika i profesora krunisan je na najbolji način – brojnim priznanjima, što nam daje za pravo  da ovu školsku godinu završimo više nego zadovoljni. Svih ovih godina smo se trudili da škola ima nivo i ovoga puta smo, na naše zadovoljstvo, taj rejting održali i potvrdili. Kriterijumi su bili i na državnom takmičenju, kao što i treba, na vrlo visokom nivou, kao i na drugim međunarodnim takmičenjima. Ova škola je za 36 godina koliko postoji puno uradila, njeni profesori i učenici i moji prethodnici, a nadam se da ću i ja, kao novoimenovani direktor, uraditi sve za dobrobit djece i njihovih roditelja”, istakao je  Kruščić, koji je potvrdio da je interesovanje djece za upis u Muzičku školu veoma veliko, što je potvrdio i nedavni prijemni ispit. Na prezentaciji škole u maju i pripremi za prijemni ispit bilo je 600 učenika, iz svih barskih škola, a prijemni ispit je polagalo 150.

Muzička škola radi u dobrim uslovima, koji su obezbijeđeni uz podršku Opštine i Ministarstva prosvjete, ali, navodi Kruščić, uvijek u nastavnom procesu nedostaje nešto od instrumenata, poput trube, violine, violončela, klavinove ili klavira, jer sva djeca nemaju kući instrumente. “Zato je neophodno obezbijediti tri vježbaonice”, potencirao je direktor Kruščić, koji je istakao da je prioritet renoviranje koncertne sale.

Ovoj renomiranoj barskoj školi vrijednim donacijama pomogli su i NLB banka, Alter modus i Crveni krst Holandije.

Share.

Comments are closed.