VIDEO: Koncert hora Antivari Musica sa crnogorskim pjesmama

Hor “Antivari Musica” održao je u Galeriji “Velimir A Leković” koncert na kojem je promovisan projekat koji je podržan na javnom konkursu Turističke organizacije “Valorizacija naše kulturne baštine”.

Program obuhvata umjetničku obradu najpoznatijih izvornih, crnogorskih narodnih pjesama, a na izvanrednom koncertu, uz članove hora, pod dirigentskim vođstvom mr Mira Kruščića, nastupili su poznata crnogorska sopranistkinja mr Aleksandra Vojvodić Jovović i profesori barske Muzičke škole, na flauti i harmonici – Tamara Stijepović i Bato Mehmedović.

Nužnost očuvanja naše tradicije i bogatog kulturnog nasljeđa je imperativ savremenog doba. Konkurs Turističke organizacije Bar je jedan od efikasnih modela da se to postigne, a projekat hora “Antivari Musica” –  “Očuvanje i njegovanje crnogorske narodne pjesme”, opravdano je zavrijedio pažnju i podršku, jer duh jednog naroda malo gdje se tako snažno osjeća i emanira kao u muzici.

“Cilj ovog programa i repertoara jeste, kao što i naziv govori, očuvanje i njegovanje crnogorske narodne pjesme. Prihvaćen je na konkursu Turističke organizacije i nama je drago zbog toga, kao i to što koncert održavamo na mjestu gdje smo imali svoj prvi cjelovečernji nastup kada je hor osnovan, 2006. godine. Čast nam je, takođe, što pjevamo naše izvorne pjesme u umjetničkoj obradi”, kazao je dirigent, mr Miro Kruščić, koji rukovodi horom i koji je uradio umjetnički aranžman za svaku melodiju – “Cvijet momče”, “Oj, livado”, “Oj, Vrsuto, goro velja”, “Pjevaj Maro”, “Kiša pada”, “Biser Mara”, “Poljem se vija”, “Aj, sitan kamen”, “Još ne sviće rujna zora” i “Oj, vesela veselice”.

Umjetnička direktorica hora je poznata crnogorska sopranistkinja, mr Aleksandra Vojvodić Jovović, a dio ovog muzičkog sastava su sjajni profesori flaute i harmonike u barskoj Muzičkoj školi, Tamara Stijepović i Bato Mehmedović, koji su na koncertu izveli kompoziciju “Čobanine, lijepa đevojko”. Članovi hora su i drugi eminentni profesori i pedagozi Muzičke škole “Petar II Petrović Njegoš”, koji su stub temeljac muzičke umjetnosti u Baru, a neki od njih i osnivači ove uspješne obrazovne ustanove.

“Od samog početka sam nastupala sa horom Antivari Musica kao solistkinja, a od ove godine sam i umjetnička direktorica. Ovaj ansambl ima raznovrstan repertoar, a u budućnosti ćemo se potruditi da širokom auditorijumu ponudimo interesantnu muziku i zanimljive obrade popularnih kompozicija, poput ovih koje smo danas čuli”, kazala je nakon koncerta za Radio Bar i Bar info mr Aleksandra Vojvodić Jovović.

Materijal sa koncerta uskoro će se naći na DVD-iju koji će hor “Antivari Musica” ustupiti na trajno korišćenje i reprodukovanje Turističkoj organizaciji Bar. 

“Njegovanje tradicionalne crnogorske pjesme je veoma važno, kako sa aspekta očuvanja tradicije i kulture, tako i promocije, jer na ovaj način turistima pružamo priliku da kroz  bogatu ponudu, upoznaju i osjete duh našeg naroda”, istakao je direktor Turističke organizacije Bar, mr Emil Kukalj.

Hor “Antivari Musica” dobio je poziv od barske i crnogorske dijaspore da sa ovim programom, naredne godine, gostuje u Njujorku i Vašingtonu.

Share.

Comments are closed.