VIDEO: Koncertom Danijela Cerovića otpočeo muzički segment Ljetopisa

Treći jul na „Barskom ljetopisu” obilježio je nastup Danijela Cerovića, jednog od najistaknutijih crnogorskih gitarista sa intenzivnom međunarodnom karijerom. U Dvorcu kralja Nikole, ovaj profesor na crnogorskoj Muzičkoj akademiji, izveo je program njemačkog kompozitora Silvijusa Lepolda Vajsa, namjenski pripremljen za nastup na „Ljetopisu”.

“’Barski ljetopis’ je posljednjih nekoliko godina mnogo doprinio da se fokus kulturne scene, stvaralaca i publike prenese i ovdje u Bar, i definitivno mislim da bi ključ nekog još boljeg i intenzivnijeg kulturnog života svakako bila i saradnja između festivala, planiranje datuma, zajedničkog programa i nastupa. Nadam se da će to u budućnosti biti moguće”, rekao je optimističan Cerović.

Danijel Cerović redovno predaje na majstorskim kursevima u zemlji i inostranstvu, na eminentnim univerzitetima širom Amerike, Kanade, Kine i Evrope. Takođe, aktivan je i kao predavač na prestižnim festivalima širom svijeta, a često je i član žirija na međunarodnim takmičenjima za gitaru.

Cerović je utemeljivač Nikšić Guitar festivala”, a skoro da nema grada na svijetu u kojem se nisu čula virtuozna izvođenja ovog istaknutog gitariste. Ipak, od svih trenutaka u bogatoj karijeri, Cerović ističe upravo one koje podijeli sa svojom, domaćom, pubikom. A kako je i sam rekao, barska se upravo pod “domaćom” i podrazumijeva.

“Važni momenti su kad imam priliku da sve podijelim sa mojom publikom u Baru, Nikšiću, Podgorici, Cetinju. Takvih prilika nije bilo pretjerano puno posljednjih godina i sretan sam što sada imam više mogućnosti da nastupam ovdje. U Baru se osjećam kao ‘ Artist in residence” i više sam nego zadovoljan činjenicom da sam prisutan ovdje, naročito na festivalu ‘Barski ljetopis’ koji i ove godine okuplja izuzetne umjetnike i programe, a na kraju krajeva i brojnu publiku koja prepoznaje kvalitet”, zaključio je Cerović.

O Cerovićevom profesionalizmu dodatno govori i činjenica da je, uprkos sinoćnjem privremenom nestanku električne energije, nastavio koncert sviravši u gotovo potpunom mraku, a publika je njegov gest i posvećenost muzici pozdravila gromoglasnim aplauzom.

Večeras na “Barskom ljetopisu” biće prikazana izložba nedavno preminulog slikara Uroša Toškovića. Svečano otvaranje je u 21h, u sali Dvorca kralja Nikole.

Share.

Comments are closed.