VIDEO: Konferencija za medije Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti

Direktor Instituta za javno zdravlje, doktor Boban Mugoša, danas je na konferenciji za medije NKT-a, odgovarajući na pitanje kako je moguće da se izbori održavaju ako imamo slučaj da su dvije svadbe sa 600 zvanica izazvale više žarišta zaraze, kazao da se “ne mogu upoređivati babe i žabe”.

“Svadba i izbori se ne mogu uporediti. Izbori su kontrolisani ambijent, gdje je sve tačno propisano. Ako se poštuju mjere, problema nema. Problem su nekontrolisani uslovi. Održavanje izbora pod propisima i preporukama neće nikoga ugroziti ništa više nego odlazak recimo u prodavnicu”, jasan je.

On je danas kazao da se nivo epidemije održava i relativno je visok.

“Dobro je da nemamo porast. Prelomni je trenutak, najvjerovatnije će početi polako da se smiruje epidemija”, istakao je Mugoša.

“Važno da poštujemo mjere. One su jednostavne. Treba nositi masku, voditi računa o higijeni i držati fizičku i socijalnu distancu i nemati veliki broj kontakata”, istakao je Mugoša.

Pomoćnik direktora Kliničkog centra, doktor Nemanja Radojević, danas je kazao da je hospitalizovano 160 pacijenata pozitivnih na koronavirus.

Mugoša je dodao da pojedini naši građani nijesu poštovali mjere, odlazili su u zemlje koje su imale visok nivo lokalne transmisije infekcije, vraćali se u Crnu Goru bez da prijave gdje su boravili.

“Imali smo ilegalne prelaske granice, a znate priču o svadbama, na kojima je bilo 600 i 300 zvanica,  i kada se narod razišao po Crnoj Gori, počeli su požari epidemiološki da izbijaju po cijeloj zemlji. Tako je došlo do razvoja lokalne transmisije koju je teško zaustavljati.

Ipak, situaciju imamo pod kontrolom, ali je tu trebalo upotrijebiti silnu energiju i sve resurse koje imamo. Deset puta smo povećali kapacitete testiranja. Sve je to u cilju kontrole ove epidemije. Ali, sve zavisi od našeg ponašanja. Imali smo zemlju oslobođenu od korone 42 dana. Ali, građani su se opustili. Imali smo restriktivne mjere u prvom talasu, ali ih je bilo teško ponoviti u drugom talasu. Učinili smo maksimalno moguće u datim uslovima. Svi su dali sve od sebe. Nisam zadovoljan nivoom lokalne transmisije. Ipak, moramo da naučimo da živimo sa ovim virusom. Plaćamo ceh jer drugi oko nas nijesu uradili ono što smo mi u prvom krugu. Ipak, očekujem da će situacija ići na bolje”, rekao je dr Mugoša.

Izazov je, kazao je, dolazak turista, ali vjeruje da će sačuvati zdravlje stanovništva, jer im je to priotitet.

Kaže da situaciju prate u svim zemljama Zapadnog Balkana.

“Proučavamo situaciju u svim tim zemljama”, jasan je bio Mugoša.

Na pitanje da li Institut preporučio DIK-u da ne mogu da glasuju ljudi na bolničkom liječenju, Mugoša je istakao da oni ne odlučuju već samo daju preporuke.

Mugoša je rekao da su ukazali da u bolnicama imaju pacijente koji su malo teži, još teži, najteži.

“U takvim uslovima je moguće organizovati izbore. Pitanje je ko od tih pacijenata može da glasa. IJZ nije odlučivao o tim stvarima. Daje samo preporuke”, naglasio je Mugoša.

Share.

Comments are closed.