VIDEO: Kroz Akcioni dan, srednjoškolci osjetili radnu atmosferu u preduzećima

Unija srednjoškolaca Crne Gore danas je sprovela projekat “Akcioni dan”, tokom kojeg su učenici proveli jedan radni dan u kompanijama i firmama širom Crne Gore, radeći za dnevnicu od 10 €. Projekat je započet 2017. godine u saradnji sa njemačkom fondacijom SHL-Schuler Helfen Leben, iz Berlina, a sakupljeni novac namijenjen je za finansiranje rada srednjoškolskih đačkih parlamenata, značajnog za obrazovni sistem, razvoj omladinskog aktivizma, suzbijanje vršnjačkog nasilja, govora mržnje i drugih devijacija i poroka koji nanose štetu mladim ljudima i cjelokupnom društvu.

Brojne su firme i kompanije u Crnoj Gori koje su podržale ovu aktivnost Unije srednjoškolaca, prepoznajući značaj projekta. Luka Bar, koja je uvijek imala sluha za progresivne ideje, podršku mladih i zajednici, uopšte, dala je i najveći doprinos, na nivou Crne Gore ovom projektu, te su predstavnici Unije danas posjetili veliku barsku kompaniju gdje su održali i pres konferenciju za medije.

“Okupili smo se danas u kompaniji koja nas je u najvećoj mjeri podržala, kako bi izrazili zahvalnost na tome i istovremeno istakli značaj društvene odgovornosti koju je ona pokazala, ali i srednjoškolci, jer bez zajedničke akcije ne bi mogli realizovati ove važne aktivnosti. Takođe, željeli smo da javnosti prezentiramo ono što radimo. Luka Bar je pokazala da vjeruje u naše korake koji vode mlade ljude, ali i cijelo društvo, u bolju i prosperitetniju budućnost. Zato smo im neizmjerno zahvalni, kao i našim srednjoškolcima, koji shvataju svoju ulogu u društvu i pokazuju da ovaj grad i država imaju značajne kapacitete u mladim ljudima i imaju čime da se ponose. Jer, oni su,kako često čujemo naša budućnost. Vjerujemo da će ostati ovdje da rade, možda baš u Luci Bar. ‘Akcioni dan’ ove godine sprovodi se treći put, a u njemu učestvuje 640 srednjoškolaca i 138 poslodavaca”, kazala je Indira Količić , članica UO Unije srednjoškolaca Crne Gore.

Učenicima je u ime menadžmenta Luke Bar dobrodošlicu poželio Ljubo Đukanović, koji je istakao da je jedan od osnovnih principa te kompanije, društvena odgovornost, te sve aktivnosti od značaja za širu društvenu zajednicu, grad i državu.

“Posebno prepoznajemo važnost podrške mladim ljudima i njihovim aktivnostima tokom obrazovanja. Pružili smo im priliku da se već tokom školovanja uključe u poslovne tokove. Smatram da je, osim značaja dnevnice koju ćete zaraditi, veoma važno i to što ćete danas upoznati jedan veliki i kompleksan sistem kakav je Luka Bar. Možda će neko od vas poželjeti da svoj radni angažman, nakon zavretka školovanja, upravo ostvari kod nas”, poručio je srednjoškolcima Đukanović.

Luka Bar je prošle godine obezbijedila 40, a ove – 20 radnih mjesta. Od sakupljenog novca realizovano je dvanaest projekata učeničkog parlamenta, koji su se bavili vršnjačkim nasiljem, ekologijom, preduzetništvom…

Radio Bar je, takođe, jedna od firmi u kojoj su “Akcioni dan ” provele Tina Truš, Lejla Šabović i Denira Sijarić, učenice Srednje ekonomsko-ugostiteljske šole i Gimnazije “Niko Rolović”.

“Opredijelile smo se za Radio Bar, jer smo željele da vidimo kako funkcioniše jedan medij. Oduševljene smo i fascinirane, kako atmosferom u kolektivu, tako i novinarima, voditeljima i ovim poslom. Dan u Radiju je, zaista, bio radan. Odradili smo prilog na terenu, posvećen kampanji koju sprovodi Opština Bar-‘Naš Bar-čist grad’. Razgovarali smo sa sugrađanima, pokušale da saznamo što znaju o ovoj kampanji, o kojoj informacije postoje na nekoliko bilbordova u gradu, koliko je čist naš grad, gdje je najprljavije i kojem dijelu grada bi trebalo posvetiti najviše pažnje kada je riječ o ovoj problematici, posebno imajući u vidu da je pred nama turistička sezona. Veoma smo zadovoljne anketom, mislimo da je u potpunosti uspjela i to je ono što smo očekivale. Drago nam je što smo dio projekta Unije srednjoškolaca ‘Akcioni dan’ koji podržava rad đačkih parlamenata na vrlo važnim temama”, kazale su nakon uspješno obavljenih zadataka talentovane i vrijedne srednjoškolke-Tina, Lejla i Denira, koje su prisustvovale realizaciji emisija u našoj informativnoj kući i uživo učestvovale u programu, u emisiji “Hit-cafe-Zicer”, koju uređuje i vodi Nemanja Janković.

“Bilo je to za nas najinteresantnije iskustvo, voditelj je bio sjajan, a u kolektivu smo divno primljene i osjećale smo se kao da smo dio ove medijske ekipe. Prvi put smo osjetile radnu atmosferu, jer do sada nijesmo nigdje radile. Voljele bi da nastavimo honorarno ili volonterski da radimo za Radio Bar i Bar info”, istakle su volonterke.

Indira Količić, članica UO Unije srednjoškolaca uručila je direktorici Radio Bara Vesni Šoškić zahvalnicu za podršku projektu.

Share.

Comments are closed.