VIDEO: Ljubo Dabović uručio donaciju Crvenom krstu

Na prijemu kod predsjednika opštine Bar Dušana Raičevića, poznati filantrop i humanitarni radnik, predsjednik “Franačko-crnogorskog društva”, u Nirnbergu,  Ljubo Dabović, uručio je donaciju od 3.000 € Opštinskoj organizaciji Crvenog krsta.

Sredstva će biti upotrijebljena za rekonstrukciju objekta te humanitarne organizacije u crmničkom selu Limljani.

Ljubo Dabović je rođen u Baru, a od 1966. godine živi i radi u njemačkom gradu Nirnbergu. Sa ciljem jačanja saradnje između Bavarske i Crne Gore, 2003. godine osnovao je FRAMOG- “Franačko-crnogorsko društvo”, čiji je predsjednik. Udruženje je  organizovalo niz donatorskih akcija, ne samo u Baru, već i drugim gradovima Crne Gore.

Predsjednik opštine Bar Dušan Raičević zahvalio se na svemu do sada urađenom i novoj donaciji.

“FRAMOG i Ljubo Dabović unapređuju saradnju Njemačke i Crne Gore, prije svega Bara, kao njegovog matičnog grada i Nirnberga.Ovo je prilika da mu  se zahvalim  na vrijednom, posvećenom, humanitarnom radu, u kontinuitetu. Želimo da se saradnja dva grada i dvije države unapređuje i ide uzlaznom putanjom, prije svega u razmjeni pozitivnih iskustava, a ono što nas posebno može zbližiti jeste, već uspostavljena , kulturna razmjena i saradnja. Važna spona u svemu tome je gdin Ljubo Dabović. Na temeljima te uspješne saradnje,možemo i narednom periodu da očekujemo gostovanja umjetnika i kulturno-umjetničkih društava”, kazao je predsjednik Raičević, koji je podsjetio na vrijedne donacije Dabovića, OŠ “Srbija”, Izviđačkom odredu “24. novembar”, Organizaciji slijepih  i drugim institucijama i organizacijama.

Predsjednik FRAMOGA, Ljubo Dabović , istakao je da dalje treba raditi na unapređenju dobrih odnosa , razvijanju prijateljstva i saradnje.

“Potpisali smo sporazum  2006. godine o prijateljstvu Bara i Nirnberga, a nadamo se, uskoro i o pobratimstvu, koji bi podrazumijevao još čvršću saradnju.Korisna i plodonosna konekcija  mogla bi biti ostvarena i  u razmjeni medicinskog osoblja, posebno doktora. Planirali smo da organizujemo “Dane Bara”  u Nirnbergu, na velikom sajmu turizma, krajem februara iili početkom marta, na kojima  će biti prezentirana turistička i kulturna ponuda Bara, kao i naša gastronomija. Ovo je bio jedan od najboljih razgovora koje sam do sada vodio u Baru. U mom gradu sam uvijek dobro primljen  i to me dodatno podstiče da još više radim i pružam”, kazao je Dabović, koji je naglasio da ga na to obavezuje  i povelja o pokroviteljstvu FRAMOGA nad Barom, potpisana 2003. godine.

Sekretarki Opštinske organizacije Crvenog krsta, Zorici Crnčević, uručio je  novčanu donaciju od 3.000 €.

“Posebno mi je drago što su prepoznate potrebe naše organizacije i zahvaljujem se na tome gdinu Daboviću i Upravnom odboru ‘Franačko-crnogorskog društva’. Ljubo Dabović je bio čest gost našeg CK, gdje smo razgovarali o socijalno-ugroženom stanovništvu. Dugujemo mu izuzetnu zahvalnost što nikada nije zaboravio Crnu Goru i svoj grad, iako više od pet decenija živi u Njemačkoj. Svaka donacija najstarijoj i najznačajnijoj humanitarnoj organizaciji, kakva je Crveni krst, je veoma značajna”, kazala je sekretarka barske organizacije CK Zorica Crnčević, koja je navela da će dobijena sredstva biti upotrijebljena za rekonstrukciju montažnog objekta te humanitarne organizacije u crmničkom selu Limljani.

“To je mjesto gdje će se okupljati naši stariji sugrađani iz crmničkih sela, koji su pretežno nemoćni i bolesni, a najteže im, u stvari, pada usamljenost. Želimo da ih povežemo, da se druže  i da utičemo da se položaj starih u našoj opštini poboljša. To ne možemo postići bez podrške institucija i ovakvih donacija”, kazala je Crnčević, koja apelovala da se i drugi, rukovođeni primjerom Ljuba Dabovića, priključe humanitarnoj akciji, kako bi objekat u Limljanima što prije bio priveden namjeni.

Ljubo Dabović i FRAMOG su, podsjećamo, dobitnici nagrade ISKRA za filantropiju i najvećeg Ordena Njemačke, koji je poznatom humanitarcu uručio predsjednik te  države  “Savezni zaslužni krst sa trakom”.

Dabović je obavljao i funkciju sekretara Saveza sindikata Njemačke, u kojem je vodio Savjetovalište za strane građane i pružao pomoć našim iseljenicima koji žive i rade u Bavarskoj.

U posjeti je rodnom gradu sa još tridesetak članova FRAMOGA koji će obići znamenitosti Bara i Crne Gore.

Share.

Comments are closed.