VIDEO: MELAdetect završen promocijom edukativnog filma

Prekogranični projekat “MELAdetect-rano otkrivanje raka kože, sluznice i oka”, čiji je vodeći partner u Crnoj Gori bila Opšta bolnica u Baru, završen je promocijom edukativnog filma “Sa suncem odgovorno”.

MELAdetec se realizuje se u sklopu trilateralnog programa Interreg IPA prekogranične saradnje Hrvatska-Bosna i Hercegovina-Crna Gora, koji se sufinansira iz fondova EU, a njegov cilj jeste prevencija, edukacija i unapređenje liječenja kod sve prisutnijeg cancera kože. Ukupna vrijednost projekta, koji je trajao dvadeset i šest mjeseci je preko 600.000 €.

“Sa ponosom mogu istaći da smo nadmašili očekivanja i postigli znatno bolje rezultate od planiranih”, kazao je direktor barske bolnice dr Dragoslav Tomanović, specijalista hirurg, koji je prezentirao konkretne benefite projekta za Opštu bolnicu i pacijente.

“Nabavili smo sofisticiranu, modernu medicinsku opremu za dermatološku i oftalmološku ambulantu. Sproveli smo i dalje sprovodimo edukaciju medicinskog osoblja u Crnoj Gori i nesebično dijelimo svoja iskustva u dijagnostici, praćenju i liječenju promjena na koži. Organizovali smo brojne edukativne radionice za medicinsko osoblje i nezdravstvene radnike koji dolaze u dodir sa kožom i koji bi mogli primjetiti prve znake bolesti i uputiti potencijalne pacijente u bolnicu na pregled. Radili smo na podizanju sviijesti i edukaciji opšte populacije i taj važan posao nastavićemo i dalje”, istakao je dr Tomanović, koji je podsjetio da je stvorena i mreža zdravstvenih stručnjaka na međunarodnom nivou, koja podrazumijeva stalnu saradnju i razmjenu iskustava. Sačinjen je i petogodišnji akcioni plan unapređenja prevencije i ranog otkrivanja i liječenja melanoma kože, sluznice i oka.

U sklopu projekta, Opštoj bolnici u Baru pripali su savremeni dermatoskop, koji skenira cijelo tijelo i ima mogućnost upoređivanja snimaka prilikom svakog sljedećeg pregleda, oftalmoskop i UVB lampa. Aparat posjeduje i dodatak preko kojeg se može pratiti svaki mladež pojedinačno, kazala je na današnjoj prezentaciji filma i rezultata projekta dr Biljana Raičević, dermatovenerolog u barskoj bolnici.

Ona je navela da su održane radionice na teme: “Epidemiologija, kliničke karakteristike i metode rane detekcije”, “Novi načini liječenja i Iskustva ljekara i pacijenata u liječenju melanoma”, kojima je prisustvovalo dvadeset i petoro zdravstvenih i petnaestoro nezdravstvenih radnika-frizeri, kozmetičari i pedikiri.

“Info dani za opštu populaciju počeli su u ruralnim sredinama, ambulanti u Ostrosu, gdje smo naišli na svesrdnu podršku dr Ganimeta Hodže, zatim u Luci Bar i Port of Adria, za lučke radnike i zaposlene u administraciji. U Opštini Bar edukativna predavanja održana su za radnike Službe ‘Zaštita’, Komunalnih djelatnosti i Vodovoda. Na Svjetski dan melanoma, u maju, posjetili smo Kulturni centar, a obišli smo i vrtiće. Dan bolnice u Baru obilježen je posjetom odjeljenju-Pedijatrija, na kojem smo podijelili djeci edukativne slikovnice, a roditelje informisali o riziku neadekvatnog izlaganja suncu. Svakodnevno su obavljani pregledi u našoj ambulanti, čak mnogo više nego što je to bilo predviđeno”, kazala je dr Biljana Raičević, koja se posebno zahvalila direktoru bolnice dr Dragoslavu Tomanoviću, zahvaljujući kome je, kako je kazala, ovaj projekat više nego uspješno priveden kraju.

O svim sprovedenim aktivnostima trajno će svjedočiti film “Sa suncem odgovorno”, koji je danas promovisan u barskoj bolnici, a svi zainteresovani mogu ga pogledati na You tube kanalu i Facebook stranici projekta “MELAdetect”.

Share.

Comments are closed.