VIDEO: Ministarstvo odbrane iz Bara krenulo sa projektom Građanski sat

Ministarstvo odbrane, u saradnji sa Opštinom Bar, danas je u našem gradu započelo realizaciju projekta “Građanski sat”, u okviru kojeg su mladim ljudima prezentirane prednosti vojnog poziva, mogućnosti i benefite koje Vojska Crne Gore pruža, ne samo prilikom zaposlenja, već i stipendiranjem školovanja i stručnog usavršavanja.

Na promociji je govorio pomoćnik ministra odbrane i generalni direktor Direktorata za ljudske resurse, Mihailo Volkov, a u ime Opštine Bar potpredsjednica, mr Tanja Spičanović.

O vojnom pozivu i sopstvenim iskustvima govorili su i potpukovnik Perica Bojić, koji 27 godina radi u Vojsci, kao i kapetan Vesko Popović.

“Vojsku Crne Gore kao instituciju od izuzetnog državnog značaja treba osnažiti i približiti mladim ljudima vojni poziv i sve prednosti koje nudi”, kazao je direktor Direktorata za ljudske resurse u Ministarstvu odbrane, Mihailo Volkov, koji je naglasio da je VCG najmlađa u regionu.

“Nekada je prosječna starost bila 41, a sada ispod 37 godina, jer smo prepoznali stratešku odrednicu – da budemo mlada, perspektivna i efikasna Vojska. Osim stipendiranja i školovanja vojnog kadra na prestižnim akademijama u svijetu, Ministarstvo odbrane omogućava obrazovanje ljekara, inženjera saobraćajne i građevinske i drugih, brojnih, civilnih zanimanja, potrebnih Vojsci. Za samo godinu i po u Vojsci je po ugovoru zaposleno 220 mladih ljudi, od 18-25 godina, koji su prošli testove i dobili šansu, a u narednoj godini biće primljeno još dvije stotine. Prijem se vrši na osnovu javnog oglasa, a mladi čovjek mora da ispunjava sljedeće kriterijume: da je zdravstveno-psiho-fizički sposoban, da nije krivično odgovarao, da ne postoje bezbjednosne smetnje i da je dostojan vojnog poziva. Neformalni uslov koji je uslov svih uslova, a koji se podrazumijeva jeste da bezrezervno voli državu kojoj služi”, kazao je Volkov, koji je naveo da je posebno interesovanje među srednjoškolcima pobudio još jedan projekat Ministarstva odbrane-Ljetnji vojni kamp.

“Omogućili smo srednjoškolcima da petnaest dana žive životom vojnika, odvojeni od roditelja, bez mobilnih telefona i televizije. To je, u stvari, simulacija vojnog poziva, koja nam omogućava, kao i druga obuka i testovi u Vojsci, da naučimo mnoge vještine koje su nam potrebne i u drugim važnim životnim okolnostima, ali i prepoznamo svoje potencijale i predispozicije za ovaj poziv. Jer, u Vojsci učimo i kako pomoći sugrađanima u raznim elementarnim nepogodama, poplavi, snježnim smetovima, zemljotresu, kako pružiti prvu pomoć itd…”, kazao je Volkov, koji je više puta naglasio da je posao u Vojsci više od pukog profesionalnog zanimanja, da je to čast i privilegija.

 “Svi smo u Ministarstvu i Vojsci Crne Gore ubijeđeni u to. Svako ko nosi našu i uniformu svake druge države, zna da vojni poziv nije samo radni odnos od 7 do 15 h, nego više od toga, jer taj poziv oblikuje čovjeka u potpunosti i opredjeljuje ga cjelokupnim svojim držanjem i svojim bićem. Vojnik nije samo vojnik tokom osam sati rada, već 24 sata mora biti, prije svega, uzoran građanin, dobar komšija, da bi na kraju , mogao biti i dobar vojnik. A, dobar vojnik je, pored svega ovoga, neko ko je bezrezervno odan državnim interesima i spreman da i život da za svoju državu”.

Potpredsjednica Opštine, mr Tanja Spičanović izrazila je zadovoljstvo što je taj značajan projekat Ministarstvo odbrane započelo u Baru, gradu, kako je kazala, bogate istorijske, vojne i državne tradicije.

“To je još jedna potvrda dobre spone između našeg grada i Vojske Crne Gore, koja je za svoj dan odabrala 7. oktobar, kada je hrabra i slavna dukljanska vojska 1042. godine, upravo ovdje u Baru, na čelu sa knezom Vojislavom, u čuvenoj Tuđemilskoj bici, izvojevala pobjedu i zadala težak poraz moćnoj , vizantijskoj vojsci. Taj istorijski događaj, jedan od najznačajnijih u slavnoj crnogorskoj istoriji , obavezuje nas i na sjećanje i na poštovanje. Smatramo ga i temeljem moderne i stabilne crnogorske državnosti”, istakla je Spičanović, koja je kazala da je prezentacija izuzetno korisna za mlade ljude.

Prisutne je zanimalo, između ostalog, da li će ponovo biti ustanovljen obavezni vojni rok, koliko su žene zainteresovane za rad u Vojsci, kakva je saradnja sa civilnim sektorom, a Dušan Masoničić, poznati barski izviđač, kazao je da je ovaj projekat izuzetno podsticajan za mlade ljude.

“Prema Vojsci gajim ogromno poštovanje, jer sam odrastao u kasarni, gdje su mi radili roditelji. Za mene je to toliko značajna institucija da je posmatram kao “državu u državi”, a povoljnosti koje mladim ljudima pruža ne mogu dobiti ni u jednoj drugoj službi.Vojska nijesu samo oružje i ratovanje, ona je značajno širi pojam. Mnogo bolje sve to razumijem, jer sam izviđač, a mi, takođe, edukujemo mlade ljude, slično kao u Vojsci , mnogim humanim vještinama i zdravom načinu života”, istakao je Masoničić.

U Vojsci, rečeno je na prezentaciji, imaju poseban segment namijenjen saradnji sa civilnim sektorom i otvoreni su za saradnju i sa izviđačima koje su pozvali da pošalju prijedloge za različite vidove zajedničkih aktivnosti i projekata. U sklopu Vojske CG aktivni su Jedriličarski i planinarski klub “Kapetan”.

Sve je više žena zainteresovanih da budu dio ove časne i uzvišene organizacije, a među njima je i Kristina Bačić, pilot iz Bara.

Neophodno je znanje stranih jezika i u Vojsci se sve veća pažnja posvećuje učenju engleskog, ali i drugih svjetskih jezika.

Ministarstvo odbrane potpisalo je Sporazum sa Srednjom pomorskom školom iz Bara, čiji učenici pohađaju praksu na vojnim brodovima ili uče u Vojsci avio mehaničarski zanat.

Narednih dana, najavio je direktor Direktorata za ljudske resurse u Ministarstvu odbrane, Mihailo Volkov, biće raspisani oglasi za prijem u Vojsku, na 80 formacijskih mjesta, u statusu vojnika po ugovoru , i oglas za dobrovoljno služenje vojnog roka.

Svi zainteresovani mladi ljudi potrebne informacije mogu dobiti i na zvaničnom sajtu Ministarstva, a uskoro i na web aplikaciji, putem mobilnih telefona.

Share.

Comments are closed.