VIDEO: Mornarica Crne Gore obilježila Dan vojske

Mornarica Vojske Crne Gore danas je u Baru, na školskom brodu “Jadran” obilježila 7. oktobar, Dan vojske naše države.

“Prethodni period obilježile su brojne aktivnosti Mornarice, među kojima su najznačajnije, uspješno organizovane, međunarodne vježbe ‘ADRION LIVEX 19’ i ‘ADRIAN POOL’, učešće u NATO misijama i misiji ‘EU NAVFOR ATALANTA’, međunarodno krstarenje broda ‘Jadran’, a rekonstruisan je i patrolni brod ‘Durmitor’ i izvedena brojna artiljerijska gađanja, znatno više nego poslednjih godina”, kazao je na današnjoj svečanosti komandant Mornarice Vojske Crne Gore, kapetan bojnog broda Vesko Tomanović, koji je nagradio najbolje pripadnike službe i uručio zahvalnice institucijama i preduzećima sa kojima je Mornarica imala veoma uspješnu saradnju.

“U svojoj burnoj i bogatoj istoriji, Crna Gora je uvijek imala vojsku kojom se mogla ponositi. Junačka stradanja naših vojnika, koja su utemeljena na najsvjetlijim primjerima čojstva i junaštva, ne smijemo nikada zaboraviti i uvijek moramo biti spremni, dostojni naših predaka i časnog poziva kojim se bavimo, da branimo ono o čemu se ne pregovara, a to je naša Crna Gora”, kazao je komandant Mornarice Vojske Crne Gore, kapetan bojnog broda Vesko Tomanović.

On je istakao da su protekli period, uprkos brojnim problemima sa kojima je Mornarica suočena, poput odliva stručnog kadra usljed penzionisanja velikog broja zaposlenih, tehničkim neispravnostima osnovnih sredstava za rad i mnogobrojnim dodatnim zadacima, obilježili značajni rezultati.

“Kao neko ko rukovodi i komanduje ovim vidom Vojske Crne Gore, ne mogu biti nezadovoljan postignutim rezultatima, iako uvijek težim da radimo više i bolje. U vremenu kada nemamo nacionalnih kapaciteta za održavanje plovnih objekata, znam da ponekad od najbližih saradnika tražim nešto što je teško dostići i uopšte, održati, ili zahtijevam od njih ono što su nekada radile ustanove, ali isto tako znam da je sve to u interesu, domaćinskom osdnosu i dobrobiti Mornarice Vojske Crne Gore”, kazao je komandant Tomanović, koji je podsjetio na neke od postignutih uspjeha: Crna Gora i Mornarica Vojske CG bili su domaćin najvažnije međunarodne vježbe “ADRION LIVEX 19” i “ADRIAN POOL 19” sa Mornaricom Slovenije, sprovedeno je međunarodno krstarenje školskog broda “Jadran”, u upotrebu je uveden rekonstruisani brod “Durmitor”, Mornarica je bila domaćin brojnim savezničkim brodovima, izvršen je veliki broj artiljerijskih gađanja(više nego poslednjih pet godina), napravljen je iskorak u rješavanju viška neperspektivnog naoružanja, pripadnici Mornarice učestvovali su u Misiji “EU NAVFOR ATALANTA” i međunarodnoj NATO vođenoj vježbi u Sloveniji, misijama u Avganistanu i mnogim drugim aktivnostima, u kojima su pripadnici Mornarice pokazali da su sposobni da izvrše i najsloženije zadatke koji se ispred njih postave.

“Naši oficiri i podoficiri na dužnosti u međunarodnim i NATO štabovima odgovorno obavljaju svoje dužnosti i do sada su ocijenjeni, isključivo, najvišim ocjenama. Velike napore ulažemo i u podsticanje bolje saradnje svih državnih institucija, što pokazuje i nacionalna, interesorna vježba ‘Jadran’ koja je upravo u toku. Uspješno sarađujemo i nosimo se sa svim izazovima, pa i onim koji se tiču borbe protiv zagađenja, traganja i spašavanja na moru i bilo kojoj drugoj vanrednoj situaciji, jer svi zajedno radimo sa jednim ciljem-odbrana i zaštita interesa Crne Gore i njenih građana”, naglasio je komandant Mornarice Vojske Crne Gore, kapetan bojnog broda Vesko Tomanović.

Najboljim pripadnicima službe uručio je nagrade: Blažu Gašiću, kapetanu korvete sa Patrolnog broda P-33, Draganu Lilkiću, starijem vodniku I klase, Stefanu Radeviću, desetaru iz Čete za podršku i, iz iste čete, Daliborki Kosović. Pohvaljeni su Jusuf Jonuz, kapetan fregate iz komande MVCG, Ivan Laković, poručnik bojnog broda Jadran, poručnik Vladimir Stanojević, stariji vodnici Dejan Rajačić, Bojan Radović, Nikola Zindović, Krsto Đukić, Željko Golubović, Snežabna Ilić, Vladan Kontić, Gorčin Slović i Dejan Ulama, te Petar Božović, Mirjana Kandić, Jasminka Bojović i Streljačka ekipa MVCG, na čelu sa Slobodanom Tomaševićem, kapetanom korvete, a nagradno odsustvo dobilo je još niz pripadnika Mornarice.

Načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore, brigadni general, Dragutin Dakić pohvalio je Darka Rovčanina, starijeg vodnika I klase za odlične rezultate u službi, a ministar odbrane Predrag Bošković, Radoslava Šekuljicu, takođe, starijeg vodnika I klase.

Komandant Tomanović zahvalnice je uručio i preduzećima i institucijama sa kojima je Mornarica imala izuzetno dobru saradnju: Upravi pomorske sigurnosti, Regionalnom centru granične policije “Jug”, AD Luka Bar, Port of Adria,Ocean Montenegro i Hemosan Eco Service.

Share.

Comments are closed.