VIDEO: Na Ljetopisu otvorena izložba Prepoznavanje i promovisana knjiga Milenijum

Likovni program na Barskom Ljetopisu otvoren je sinoć internacionalnom izložbom “Prepoznavanje”, koja je dio regionalnog projekta saradnje umjetnika i institucija, sa ciljem decentralizacije, odnosno prepoznavanja lokalnih umjetničkih scena i povezivanja periferije sa centrima.

Projekat, osim izložbi u Bugarskoj, Srbiji i Crnoj Gori, obuhvata i tematske radionice i konferencije o različitim fenomenima savremenog društva-ksenofobiji, ksenofiliji, zlu, dobru, medijskoj sferi…

Na postavci u Baru, koja je rezultat tradicionalno uspješne saradnje Narodnog muzeja Crne Gore i prestižnog festivala, predstavljeni su radovi šestoro umjetnika iz tri zemlje.

Sinoć je na Barskom ljetopisu predstavljena i zbirka poezije Aide Orahovac Kuč – “Milenijum”.

Umjetnički projekat “Prepoznavanje”, započet još daleke 2005. godine, počiva na višegodišnjem partnerstvu galerija, muzeja, kustosa i umjetnika, kojim se predstavljaju savremene umjetničke scene i razvijaju platforme za različite oblike kulturne saradnje u regionu.

“Ovaj projekat predstavlja savremene umjetničke prakse iz gradova koji nisu centri umjetničke moći, jer smo navikli da umjetnost, uglavnom, prepoznajemo u velikim gradovima koji diktiraju tokove ili oni evaluiraju ono što je urađeno u manjim sredinama. Cilj je da se kustosi, umjetnici i institucije međusobno prepoznaju i udruže oko zajedničkih imenitelja. Dakle, to je priča o decentralizaciji i povezivanju periferije sa centrima”, kazala je kustoskinja izložbe, Ljiljana Karadžić, koja je navela da su umjetnici koristili različite tehnike, počev od klasične slike, grafike, akrilika na platnu, do video radova i digitalnog printa. Tematski su okupirani pošastima XX vijeka.

“U radovima i promišljanjima umjetnika prisutan je opozit između analognog i digitalnog, toliko karakteristčan za ovo vrijeme i obrađeni fenomeni zla, fašizma, problem identiteta, putovanja naprijed zahvaljujući savremenoj tehnologiji, a zapravo vraćanje unazad, jer uzimamo sve od prirode, a ništa joj ne dajemo. Radovi odišu poetikom, neki su liričniji i estetski privlačniji, a neki nam na ogoljen način, sa dozom cinizma i ironije, surovu istinu bacaju u lice”, istakla je Karadžić.

Jovana Vujanović, mlada umjetnica iz Crne Gore predstavila se radom u digitalnom printu koji pokazuje zarobljenost generacije iz devedesetih godina u virtuelnom svijetu.

“Neimenovana priroda” je video Jelene Rubil iz Srbije, koji počinje lijepom i optimističnom slikom fetusa, a zatim se smjenjuju stravični događaji iz XX vijeka.

Zanimljiv rad na izložbi “Prepoznavanje” ima i Vesna Ilić Darijević – “Priroda srca”, sa nekoliko zasebnih cjelina, koje objedinjuje poruka da je prevara u korijenu svakog zla. U staklenim posudama su prava srca, kokoške, zeca, psa i svinje.

“Umjetnica koristi srca kao metaforu za priču da zlo činimo iz različitih pobuda, kokoška iz gluposti, zec je simbol straha, te nam umjetnica poručuje da često zlo činimo iz straha, srce psa ukazuje da onaj ko čini zlo živi pasji život, a u svima nama čuči i srce svinje, odnosno pohlepa može da se probudi u svakom od nas, ukoliko ne budemo dovoljno pažljivi i plemeniti”, objasnila je u razgovoru sa publikom kustoskinja izložbe Ljiljana Karadžić. Na izložbi su i zanimljivi radovi Nine Galić iz Kraljeva, Ivane Stanković iz Niša i Bogdana Aleksandrova iz Bugarske.

“Ova internacionalna postavka kojom je otvoren likovni program Ljetopisa predstavlja nastavak uspješne saradnje Narodnog muzeja Crne Gore i barskog festivala”, kazala je direktorica Muzeja i selektorka likovnog programa na Barskom ljetopisu, dr Anastazija Miranović.

“Posebno mi je zadovoljstvo što smo uspjeli da u ovim teškim, ‘covid vremenima’, organizujemo internacionalnu izložbu, jer su u ovom trenutku deficitarni međunarodni umjetnički programi. Tim prije, izložba ‘Prepoznavanje’ koja prezentuje djela regionalne umjetničke scene, ima dodatni kvalitativni značaj”, istakla je Miranović.

Publika izložbu u Dvorcu kralja Nikole može pogledati do 20. septembra.

Sinoć je na književnoj sceni Barskog ljetopisa predstavljena zbirka poezije Aide Orahovac Kuč -“Milenijum”.

Share.

Comments are closed.