VIDEO: Nakon trogodišnje pauze TV festival ponovo u Baru

Nakon tri godine pauze, vraća se Međunarodni TV festival u Baru i to u izmijenjenom formatu, rečeno je nakon potpisivanja Sporazuma o saradnji, realizaciji i statusu festivala koji su danas u Ministarstvu kulture potpisali ministar Aleksandar Bogdanović, predsjednik opštine Bar Dušan Raičević i direktor Kulturnog centra Bar Erol Marunović.

Iz Bogdanovićevog kabineta je sopšteno da je novi model organizacije usaglašen nakon detaljne analize.

“Aktuelnim Sporazumom, Ministarstvo kulture i opština Bar potvrđuju spremnost da nastave da razvijaju i unapređuju barski TV festival, koji duže od dvije decenije ostvaruje značajnu kulturnu misiju. Saglasni smo da treba da izgradimo novi model organizacije Festivala, i to onaj koji će mu obezbijediti institucionalnu utemeljenost, kontinuirano djelovanje i održivost, jednako koliko i podizanje kvaliteta umjetničke produkcije”, kazao je Bogdanović, nakon potpisivanja Sporazuma.

On je napomenuo je da će na osnovu potpisanog Sporazuma, Međunarodni TV festival nastaviti i ubuduće da djeluje kao manifestacija od posebnog značaja za kulturu i kao još jedna od festivalskih cjelina Kulturnog centra Bar.

“Takođe, utvrđeni su modeli upravljanja i rukovođenja festivalom, kao i partnersko učešće Opštine Bar i Ministarstva kulture u njegovom finansiranju. Planirano je inoviranje programskog koncepta Festivala, ali i participacija srodnih nacionalnih ustanova kulture koje će uticati na kvalitetnije kreiranje festivalskih sadržaja i bolju produkciju. Uvjereni smo da će redefinisanje festivala i novo institucionalno, upravljačko i rukovodno ustrojstvo kvalitativno uticati na njegov dalji razvoj i cjelovito ostvarivanje kreativne misije, kroz koju će nam barski festival ponovo obezbijediti uvid u najkvalitetniju svjetsku TV produkciju”, poručio je ministar.

Barski festival posvećen televizijskom stvaralaštvu jedini je ovog tipa u Crnoj Gori. Okuplja TV kuće i autore iz cijelog svijeta, a pored međunarodne afirmacije i promocije Crne Gore, značajnu ulogu imao je i u kreiranju interkulturnog dijaloga, poštovanju kulturne različitosti, podsticanju novih formi umjetničkog izražavanja, kao i u stimulisanju regionalnog i internacionalnog partnerstva. Ovim Sporazumom je, između ostalog, predviđeno da, počev od 2020, Festival bude realizovan svake godine u Baru krajem oktobra, ili u nekom drugom terminu koji će biti usklađen sa održavanjem najznačajnijih međunarodnih filmskih i televizijskih festivala.

“Veliko mi je zadovoljstvo što smo danas, poslije tri godine pauze i niza pokušaja da revitalizujemo Međunarodni TV festival, ovoj smotri vratili status kakav zaista i zaslužuje. Ovo je još jedna potvrda uspješne saradnje Ministarstva kulture i Opštine Bar sa ciljem da ponovo oživimo jedinstveni festival televizijskog stvaralaštva ne samo u Crnoj Gori već i šire. Činjenica da je posljednje godine održavanja TV festivala bilo prijavljeno programskih sadržaja iz čak 84 zemlje dovoljno govori o njegovom značaju i doprinosu ne samo za kulturno-umjetničku scenu Bara već i Crne Gore”, kazao je predsjednik Opštine Bar Dušan Raičević.

Naglasio je da su Budžetom Opštine Bar za 2020. godinu obezbijeđena sredstva za realizaciju ove manifestacije.

Sporazumom je, između ostalog, precizirano i da će Ministarstvo kulture i Opština Bar do kraja februara realizovati aktivnosti koje se odnose na partnerstva u produkciji Međunarodnog TV festivala od strane srodnih institucija poput Javnog servisa TV Crne Gore, Filmskog centra Crne Gore, Crnogorske kinoteke.

“Pred nama je veliki broj zadataka u pripremi ovogodišnjeg festivala, pa je neophodno odmah započeti organizaciju aktivnosti. Uvjeren sam da ćemo u pripremi plana i progama rada imati podršku Ministarstva kulture i drugih partnera koji će nam se pridružiti u realizaciji Festivala i da će, poput dosadašnjih saradnji na brojnim zajedničkim projektima, i ova biti na obostrano zadovoljstvo”, kazao je direktor Kulturnog centra Bar Erol Marunović.

Share.

Comments are closed.