VIDEO: Narodni muzej donirao vrijedne knjige Kulturnom centru

Direktorka Narodnog muzeja Crne Gore, dr Anastazija Miranović, uručila je barskom Kulturnom centru vrijednu donaciju od 200 knjiga, publikacija, monografija i monografskih kataloga.

“Poklon je posebno značajan u ovom trenutku, kada zbog aktuelne krize, ova institucija neće biti u prilici da izdvoji značajnija sredstva za obogaćivanje knjižnog fonda”, istakli su direktor Erol Marunović i upravnica Biblioteke Mila Čordašević.

Od danas će police Narodne biblioteke “Ivo Vučković”, Zavičajnog muzeja i galerije “Velimir A Leković”, krasiti vrijedne knjige koje, do sada, Kulturni centar nije posjedovao u svom knjižnom fondu, a građanima Bara biće omogućeno, kako je istakla upravnica Biblioteke, profesorica književnosti Mila Čordašević, sticanje novih znanja iz nauke, kulture i umjetnosti.

Donacija je stigla povodom Dana biblioteke “Ivo Vučković” i Svjetskog dana knjige i autorskih prava, čije je obilježavanje ove godine izostalo zbog pandemije koronavirusa.

“Iako iz već poznatih razloga, ova dva značajna datuma nismo mogli obilježiti onako kako smo planirali, 21. marta i 23. aprila, današnja radost je utoliko veća, jer nam donacija stiže u vrijeme kada se Kulturni centar Bar, u okviru kojeg djeluju ove organizacione jedinice, zbog problema izazvanih pandemijom koronavirusa, našao u teškoj finansijskoj situaciji, pa je neizvjesno kada ćemo biti u prilici da naše knjižne fondove obogatimo novim naslovima izdavačke produkcije”, kazala je Čordašević.

Direktor Kulturnog centra, Erol Marunović, takođe je istakao da je posebno značajno što je donacija stigla u ovom trenutku.

“Zadovoljstvo mi je što u ime Kulturnog centra i u svoje ime, mogu da se zahvalim Narodnom muzeju i direktorici dr Anastaziji Miranović na ovom divnom gestu. Posebno mi je drago što smo i u ovim vremenima koja su nas zadesila nastavili saradnju i uspjeli da ostvarimo naš plan kada je riječ o obogaćivanju knjižnog fonda. Za Centar, kao i naše korisnike, ovakve donacije znače mnogo. Dobili smo reprezentativna izdanja, koja na stručan i naučno utemeljen način tretiraju razne aspekte kulturno-istorijskog nasljeđa i tradicije Crne Gore, kao i njena najznačajnija umjetnička dostignuća. Zato, smatram, da je veoma važno da ovakve knjige budu dostupne široj javnosti, kako laičkoj, tako i stručnoj”, kazao je Erol Marunović.

Dr Anastazija Miranović, koja je sada na čelu Narodnog muzeja Crne Gore, bila je rukovodilac Galerije barskog Kulturnog centra, i sa te pozicije i kao žiteljka Bara, ali i kao istaknuta poslenica kulture, dala je značajan pečat njenom radu i afirmaciji na širem planu.

“Posebnu zahvalnost dugujemo inicijatorki ove akcije, uspješnoj istoričarki umjetnosti, likovnoj kritičarki, menadžerki u kulturi i turizmu, modnoj kreatorki, dr Anastaziji Miranović, našoj bivšoj koleginici”, naglasila je upravnica Biblioteke, Mila Čordašević.

“Narodni muzej, kao vrhovna institucija kulture naše države, sprovodi praksu dodjeljivanja vrijednih izdanja profilisanim institucijama kulture i obrazovnim ustanovama, čime na još jedan način ostvaruje svoju značajnu kulturološku misiju”, kazala dr Miranović, koja je istakla da joj je posebno zadovoljstvo što to danas  čini u gradu u kojem živi i instituciji u kojoj je radila.

“Sa tog aspekta, ali i zbog činjenice da se radi o ustanovi koja je prepoznata u kulturnom miljeu, ne samo Bara, već Crne Gore i šire, moje zadovoljstvo je tim veće, što u ime Narodnog muzeja, mogu da poklonim ove vrijedne knjige. Posebno mi je drago što će se one naći u rukama mojih Barana, ali i na policama Zavičajnog muzeja, Biblioteke i Galerije”, kazala je dr Anastazija Miranović.

Direktor Kulturnog centra Bar, Erol Marunović, uručio je dr Miranović povelju,u  znak zahvalnosti za doprinos radu i ugledu Biblioteke “Ivo Vučković”, a Narodnom muzeju Crne Gore zahvalnicu za podršku i uspješnu saradnju.

Share.

Comments are closed.