VIDEO: Njegoš i Tesla kao inspiracija

Treća izložba likovnog programa 32. “Barskog ljetopisa” pod nazivom “Njegoš i Tesla u djelima likovnih umjetnika” otvorena je u četvrtak veče u Dvorcu kralja Nikole.

Dvadeset dva izložena djela nekih od značajnijih umjetnika, poput Kolje Milunovića, Biljane Vilimon, Zorana Krulja i drugih, pripadaju istaknutom kolekcionaru i galeristi Momčilu Moši Todoroviću i njegovoj umjetničkoj galeriji “Radionica duše”.

Dr Anastazija Miranović, selektorka likovnog programa, na otvaranju je istakla da je ovo samo jedna u nizu saradnji sa ovim istaknutim galeristom.

“Uspjeli smo večeras da upriličimo ovdje jednu izuzetnu izložbu koja je posvećena dvojici izuzetnih ličnosti, velikanima i genijima kao što su bili Njegoš i Tesla. Kako su likovni umjetnici vidjeli njihov lik i djelo imate prilike da vidite zahvaljujući Momčilu Moši Todoroviću i njegovoj kolekciji. Barska galerija ‘Velimir A. Leković’, zahvaljujući njegovom donatorstvu i legatu, ima značajnu zbirku od 70 radova cijenjenog Uroša Toškovića“, kazala je Miranović.

Todorović je galerista, publicista, darodavac i organizator stotina izložbi vrijednih umjetničkih djela. Prvu galeriju je otvorio u Beogradu 1988. godine. Dobitnik je više nagrada i priznanja. Kompanija “Galerija duše” postoji više od 30 godina, a u dvanaest njenih galerija postavljeno je više od 120 samostalnih i grupnih izložbi renomiranih umjetnika. Prisustvujući otvaranju izložbe u Baru, Todorović je istakao da ovom izložbom Miranovićeva dodaje još jedan biser u niz saradnje između Crne Gore i Srbije, te da se zbirka radova preminulog Toškovića mora adekvatno prezentovati.

“Drago mi je da se zbirka Uroša Toškovića čuva u Baru, ali ne baš na adekvatnom mjestu. Ja bih predložio da se jedan poseban prostor napravi, osmisli, gdje bi bio legat Toškovića na usluzi Baru i svim gostima. Da nije bilo dotične dame, Anastazije Miranović ne bi bilo ni tog legata”, zaključio je Todorović.

Izložba “Njegoš i Tesla u djelima likovnih umjetnika” otvorena je za posjetioce do 15. avgusta.

U okviru pratećeg programa, odigrana je predstava za djecu „Legenda o hrabrosti“, po tekstu i u režiji Mateje Popović.

„Legenda o Hrabrosti“ je mjuzikl sa elementima akrobacije. U sebičnoj i neobičnoj potjeri protagonista i antagonista za onim za čime žude, obrađena je ideja morala i pravih vrijednosti. Neobična ljubavna priča upotpunjuje poruku predstave. Koncept predstave je zasnovan na klasičnom dječjem teatru. Kostimi su bliži realnim i istorijskim, nego fiktivnim. Scenografski koncept je dječja igra, svaki prostor se određuje drugačijim slaganjem kocki, različito dizajniranih strana. Namijenjena je djeci školskog uzrasta.

Ansambl “Čiča Mičino pozorište“, koji je izveo predstavu, čine: Dragana Dabović, Vaja Dujović, Anđela Jovanović, Ivan Mihailović, Stevan Piale, Stojan Đorđević, Mateja Popović, Bogdan Bogdanović, Božidar Marović, Dušan Popović i Gavrilo Ilić.

Share.

Comments are closed.