VIDEO: Otkriven obnovljeni spomenik u Gornjim Seocima

Povodom 13. jula – Dana ustanka crnogorskog naroda i Dana državnosti, danas je u crmničkom selu Gornje Seoce otkriven obnovljeni spomenik dvadeset sedmorici palih boraca koji su dali nemjerljiv doprinos podizanju ustanka, antifašističkoj borbi i pobjedi.

Spomenik palim borcima iz crmničkog sela Gornje Seoce podigli su rođaci 1963. godine. Načet zubom vremena, danas je, poslije pedeset i šest godina, obnovljen na inicijativu potomaka slavnih predaka, uz podršku Vlade Crne Gore, Opštine Bar, državnih institucija, privrednika i donatora.

“Ovo je izuzetan dan, pun emocija za sve nas. Dvije godine smo se pripremali da spomenik koji je bio ruiniran, a koji su podigli naši roditelji, obnovimo. Ne bismo uspjeli bez podrške nadležnih i donatora, kojima se zahvaljujem, ali i svim članovima Odbora koji su predano radili na tome”, kazao je za Radio Bar i Bar Info Miroljub Orlandić, član Odbora za obnovu spomenika i povjerenik Matice crnogorske za Makedoniju.

Gornje Seoce je u toku NOR-a bombardovano čak tri puta, a među 27 hrabrih revolucionara su junaci iz kuća Ivovića i Pekića, a najviše Orlandića – njih dvadeset i jedan, od kojih su dva slavna narodna heroja, Blažo Jokov i Blažo Jošov Orlandić.

“Organizatori trinaestojulskog ustanka potiču iz Gornjih Seoca, predvođeni narodnim herojima iz kuće Orlandića. Mi, njihovi sljedbenici, želimo na svaki način da im se zahvalimo i da ih nikada ne zaboravimo. Na njihovim sjenima i žrtvama izgradili smo modernu Crnu Goru i ja sam vrlo ponosan i srećan zbog toga”, kazao je Miroljub Orlandić, koji je istakao da antifašizam nema alternativu i da “tu tradiciju i vrijednost moramo prenijeti svojim potomcima”.

U ime Odbora za obnovu spomenika, brojne rođake, poštovaoce NOB-a, predstavnike državnih i lokalnih institucija, pozdravio je član Odbora i potomak slavnih junaka, Veselin Orlandić.

“Trinaesti jul 1941. i trinaesti jul 1878. godine su dva nerazdvojna datuma istorijske vertikale Crne Gore, koja nam je omogućila da stanemo rame uz rame sa najrazvijenijim zemljama demokratskog svijeta, njegujući antifašizam, ravnopravnost među ljudima i slobodu Crne Gore. Na oltar takve Crne Gore dvadeset i sedmoro naših rođaka dalo je svoje živote”, kazao je, između ostalog, Veselin Orlandić.

Cvijeće na spomenik palim borcima položili su predstavnici UBNOR-a Bara sa podmlatkom.

“Na današnji dan, 13. jula 1941. godine Crnogorci su pokazali cijeloj Evropi i fašističkom okupatoru da ne prihvataju okove ropstva, makar neprijatelj bio i višestruko jači. Digla se Crmnica, digla se cijela Crna Gora, nanijela neprijatelju velike gubitke i na kraju ga i pobijedila. Fašisti su posramljeni pred cijelim svijetom”, kazao je član barskog UBNOR-a Mirko Brznić, koji je naglasio da taj savez pruža podršku čuvanju uspomene na antifašističku borbu naših predaka koji su, kako je kazao, nesebično dali živote za budućnost svoje djece.

“Mladi ljudi, koji su osnov našeg društva, moraju biti upoznati sa našom slavnom tradicijom i tekovinama, te slijediti taj put. Nadam se da će ovaj duh obnove označiti i sveobuhvatno vraćanje života u Gornje Seoce i sva crmnička sela, dovođenjem vode, struje i izgradnjom infrastrukture, tamo đe ih nema. Neka ovo bude početak koji donosi bolje sjutra”, zaključio je Brznić.

Odboru za obnovu spomenika, na čijem je čelu bio Čedo Orlandić, telegrame sa čestitkama uputili su, između ostalih, predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković, predsjednik Skupštine Ivan Brajović, predsjednik SUBNOR-a i antifašista Crne Gore akademik Zuvdija Hodžić i Savez boraca Makedonije, koji nosi ime narodnog heroja Blaža Orlandića.

U svečanom programu nastupio je sjajni barski hor “Antivari Musica”, pod dirigentskim vođstvom profesora Mira Kruščića, koji je, uz himne Crne Gore i Jugoslavije, kao i Internacionalu, izveo i program popularnih partizanskih pjesama, koje su pjevali zajedno sa publikom. Prigodne stihove čitala je jedna od najboljih barskih recitatorki Radmila Škuletić.

Share.

Comments are closed.