VIDEO: Otpočela druga faza istraživanja tvrđave Tabija

Naša ekipa bila je na tvrđavi Tabija u Sutomoru. gdje je započeta II faza istraživanja i valorizacije ovog značajnog kulturno-istorijskog spomenika. Ovo novovjekovno utvrđenje je pripadalo Otomanskoj imperiji, a nakon Berlinskog kongresa Austrougarskoj.

Na inicijativu NVO “Novo i ljepše Sutomore”, 2017. godine počeli su radovi na iskopavanju i arheološkom istraživanju Tabije na Golom brdu – dragocjenog kulturno-istorijskog spomenika, koji se mora zaštititi i staviti u funkciju kulture i turizma. Sutomore će završetkom ovog vrijednog projekta dobiti uređeni kulturni, turistički punkt, sa prelijepim vidikovcem, ali i prostorom za muzej, galeriju i scenska dešavanja. Uz uređenje trga i šetališta, ovaj atraktivan dio barske opštine dobio bi novi izgled i značajno poboljšao turističku ponudu.

Mr Mladen Zagarčanin, pod čijim vođstvom se obavljaju kompleksna i zamašna istraživanja, objasnio je da se radi o inženjerskom remek-djelu Otomanske imperije, nastalom između 1859. i 1862. godine, koje krije neprocjenjivo arheološko blago.

“Ovdje imamo dvije kasarne, nevjerovatni odbrambeni sklop prema moru, gdje su bili pozicionirani topovi i baratune, a sa druge strane manji objekti za svakodnevni život vojnika, jedan od najzapostavljenijih aspekata izučavanja u istoriji i arheologiji, jer je akcenat bio na praistoriji, antici i dijelu srednjeg vijeka. Primarni cilj NVO ‘Novo i ljepše Sutomore’ jeste da se ovdje napravi jedna vrsta muzejske i galerijske postavke, gdje će dio materijala koji se ovdje nađe biti u ekspoziciji, a ovdje imamo dragocjenog materijala. Pronašli smo posuđe od kineskog porculana i bronze, sve ono što je krasilo begovsku kuću toga doba”, kazao je mr Mladen Zagarčanin, koji je istakao da je posao složen i otežan i zbog pristupa Tabiji i neadekvatnog puta.

Nosilac projekta valorizacije utvrđenja Tabija je Kulturni centar Bar, a drugu fazu istraživanja, sa 16.000€, podržala je Turistička organizacija Bar, na konkursu koji svake godine raspisuje, a koji se tiče projekata očuvanja i valorizacije naše kulturne baštine.

“Veoma nam je drago što postoje ovakve nevladine organizacije, sa kojima TO ima veoma kvalitetnu saradnju. Tabija je utvrđenje, neposredno u blizini Sutomora i sutomorske plaže, koje može da postane  posebna turistička atrakcija, jer naši turisti sve više preferiraju aktivni odmor. Takođe, drago nam je i značajno što se radi o konkretnom projektu, koji nije samo teoretska studija i, nadamo se da će sve više biti ovakvih inicijativa, na dobrobit i naših građana i turista”, istakao je mr Emil Kukalj, direktor TO Bar.

Prvu fazu istraživanja Tabije pomogli su dobrovoljnim prilozima i radom građani Bara i Sutomora, te privrednici spičanskog kraja, a nastavak radova preduzeća i institucije kojima se na podršci zahvalila Ana Čakalović, potpredsjednica NVO “Novo i ljepše Sutomore”.

“Zahvalnost dugujemo svim našim sugrađanima koji su se uključili da podrže ovu ideju, službenicima UPS, barskim izviđačima, Crvenom krstu koji je donirao hranu, kao i barskim preduzećima Komunalne djelatnosti i Vodovod i kanalizacija. Ova faza je znatno kompleksnija od prve i radovi će, zavisno od vremenskih prilika, trajati do 30. novembra”, kazala je Ana Čakalović.

Ona je najavila i nastavak ovogodišnje kulturno-umjetničke manifestacije – “Kulturni kalendar Sutomora” u oktobru.

Share.

Comments are closed.