VIDEO: Otvoren počasni konzulat Gruzije u Baru

Sinoć je u Baru otvoren počasni konzulat Gruzije u Crnoj Gori. Otvaranju je prisustvovao predsjednik parlamenta Gruzije Arčil Talakvadze, predsjednik parlamenta Crne Gore Ivan Brajović, nerezidentni ambasador Gruzije u Crnoj Gori Zal Gogsadze, a za počasnog konzula Gruzije u Crnoj Gori imenovan je barski privrednik Rade Vujačić.

Svečanosti povodom otvaranja konzulata prisustvovao je i veliki broj zvanica iz javnog, privrednog, kulturnog života grada i države.

“Počasni konzuli svugdje predstavljaju značajnu mrežu i sponu između zemalja, pa sam tako siguran da će i ovaj konzulat dati ogroman doprinos unaprijeđenju i dodatnom razvoju odnosa između dvije države. Ove godine sam otvarao skup počasnih konzulata Crne Gore u mnogim zemljama i moram da kažem da sam se uvjerio da su to kvalitetni, uticajni ljudi iz svijeta biznisa i politike, pa služe na čast i svojim zemljama i Crnoj Gori koja ih je odabrala da je kao počasni konzuli predstavljaju“, kazao je predsjednik parlamenta Crne Gore Ivan Brajović, uz podsjećanje da je u martu prošle godine počasni konzulat Crne Gore otvoren u Gruziji.

Ovaj korak, mišljenja je Brajović, imaće značajan uticaj na intenziviranje biznisa, saradnje u brojnim oblastima i turizmu.

“Uredbom koju je Crna Gora donijela omogućili smo građanima Gruzije da mogu bez viza boraviti do 90 dana u Crnoj Gori. Benefiti se već osjećaju,a u budućnosti će biti još uočljiviji”, poručio je Brajović.

On je izrazio zadovoljstvo zbog brojnosti gruzijske delegacije, podvlačeći da to njemu lično, crnogorskom parlamentu i Crnoj Gori znači mnogo.

“Kada se delegacija vrati u Gruziju, a ambasador koji nas nerezidentno pokriva pođe u Budimpeštu, Rade Vujačić će biti prvi Gruzin u Crnoj Gori”, uz osmijeh je zaključio Brajović, čestitajući Baru na prostorijama počasnog konzulata i nadu da će i lokalna uprava doprinijeti da on funkcioniše na najbolji mogući način.

Predsjednik parlamenta Gruzije Arčil Talakvadze izrazio je zadovoljstvo zbog prilike da posjeti Crnu Goru.

“Privilegija je da stegnemo ruku jedni drugima, da spoznamo kako vaša zemlja napreduje i vidimo na koji način produbiti naše prijateljstvo u budućnosti. Otvaranje ovog konzulata je značajno za unaprijeđenje bilateralnih odnosa naših zemalja, ali i za razvoj biznisa i razmjenu dobara”, kazao je predsjednik gruzijskog parlamenta, uz želju da novi konzul uspješno obavlja povjereni zadatak.

Druženje je nastavljeno u kafe baru “Soho”, gdje je za veliki doprinos u mirovnim misijama medaljom nagrađen major Vlado Bulajić.

“Razvoj biznisa, politike, ekonomije mogući su isključivo ako imamo mir. Mir ne bi bio moguć da heroji vojnici ne stanu iza njega braneći ga. Mi zahvaljujemo Crnoj Gori na doprinosu u odbrani nezavisnosti, slobodi i vrijednostima na kojima počiva savremeni svijet. Velika je čast dodijeliti ovu medalju Vladu Bulajiću. Ovo nije medalja jedne određene osobe iz Gruzije, ovo je zahvalnost cijele nacije zbog Vašeg čestitog doprinosa”, poručio je predsjednik parlamenta Gruzije.

Počasni konzul Gruzije u Crnoj Gori Rade Vujačić kazao je da, iako su odnosi Crne Gore i Gruzije u povoju, prioriteti i spoljno- politički putevi su isti.

“Nastojaćemo da kao prijateljska zemlja pomognemo Gruziji da ne prolazi kroz vrtloge kroz koje je Crna Gora prolazila na putu kroz evropske integracije. Ovo je zaista istorijski čin jer osim nekoliko bilateralnih susreta naših predsjednika sa tamošnjim zvaničnicima, odnosi dvije države nijesu bili na mogućem nivou. Današnji susreti predsjednika parlamenta Gruzije sa predsjednikom Crne Gore Milom Đukanovićem, predsjednikom parlamenta Ivanom Brajovićem, potpredsjednikom Vlade Milutinom Simovićem, pokazuju da Crna Gora želi da ti odnosi idu uzlaznom putanjom”, istakao je Vujačić.

A plan razvoja odnosa počeće od bratimljenja dva lučka grada- Bara i Batumija, a nastaviće se susretom crnogorskih i gruzijskih privrednika, jer je, kako je naveo Vujačić, godišnji obrt između Crne Gore i Gruzije vrlo mali-između 150 i 200 hiljada eura.

“Razgovarano je i o uspostavljanju avio linije Tbilisi- Baku- Tivat ili Podgorica, što bi objedinjavanjem azerbejdžanskog i gruzijskog tržišta dovelo turiste do Crne Gore”, kazao je Vujačić. Nerezidentni ambasador GruzijeZal Gogsadze je, slijedeći tradiciju, novom počasnom konzulu uručio tradicionalne poklone- krzneni gunj od presovane vune, specijalni nož kindžal i rog pun vina.

Share.

Comments are closed.