VIDEO: Otvorena izloba ulcinjskih slikara – Refleksije Mediterana

U Galeriji “Velimir A Leković”, u Baru, sinoć je otvorena izložba ulcinjskih umjetnika na temu “Refleksije Mediterana”. Publika je u prilici da prvi put vidi ovu postavku koja će nakon Bara biti preseljena u Podgoricu.

Mediteran, kao vječita inspiracija slikara, književnika, putopisaca, predstavljen je u različitim poetikama pet ulcinjskih umjetnika-Bilala Nikezića, Edina Kapllanija, Mersihe Mavrić, Nasera Hase i Vahide Nimanbegu.

“Dovoljno je pogledati kolorit na slikama i shvatiti da je to Mediteran. U sebi nosim to viđenje Mediterana od djetinjstva, iako sam ponekad pokušavao da pobjegnem od tih boja, uvijek sam im se vraćao, jer je taj poriv u meni veoma jak. Rođen sam u Ulcinju, rastao pored mora, i vašim pitanjem ste me podsjetili, što mi je veoma drago, na mladost, društvo i lijepe trenutke u našem drevnom gradu koji me inspiriše uvijek, i kada je sunčano, kada je zima, oblačno ili kišovito. Sve to me snažno podstiče na stvaralaštvo”, kazao je u razgovoru za Radio Bar i Bar Info, Bilal Nikezić.

Na sličan način, Mediteran je nadahnjujući motiv i za Nasera Hasu.

“Pokušao sam na realističan, ali i apstraktan način, da dočaram svoj doživljaj Mediterana, koji je za mene humana sredina i ambijent. On za nas znači život, u svakom smislu, pa i onom materijalnom, jer živimo od turizma. Izlažem u cijeloj Evropi, ali posebno mi je drago što sam večeras u Baru i što ovom izložbom možemo da uljepšamo tmurno vrijeme i trenutak u kojem se nalazimo”, kazao je Hasa, a nedvosmisleno njegove riječi potvrđuju izložene slike, koje bojom, estetikom i motivima zaista donose svježinu, optimizam i sreću.

Za Edina Kapllanija snaga postavke, između ostalog, jeste i u tome što inspirativnu temu svaki umjetnik tretira na svoj, različit i kreativan način.

“Svaka slika ima svoju priču i tretira Mediteran na specifičan i originalan način. Ovo nije prva izložba sa ovim motivom, ali ovo su novi radovi na tu temu, koje prvi put predstavljamo”, kazao je Kaplani, predsjednik Udruženja likovnih umjetnika Ulcinja “Pearl blue”, koji je istakao da su se ulcinjski umjetnici okupili u udruženju kako bi zajednički, lakše afirmisali svoje stvaralaštvo.

“Ovdje nije riječ samo o jednoj pukoj izložbi, već, prije svega , o susretu dva grada i dvije različite poetike na istu temu-nas koji živimo na ovoj obali i pokušavamo da odgonetnemo tragove koji su svuda oko nas. Ovo je neobična poetika koja govori o jedinstvenoj priči Mediterana. Kao što je Brodel jednom zapisao, ‘Mediteran nije odgovoran za nebo koje ga obasjava. Mislim da na ovoj obali pokušavamo da na razne načine tumačimo to nebo, i taj njegov kontakt sa obalom’”, kazao upravnik barske galerije, dr Milun Lutovac, koji je otvorio postavku.

On je akcentovao i drugu dimenziju ove slikarske priče – unutrašnje genetsko nasljedstvo koje, kako je istakao, pokušavamo da prebacimo u univerzalnu priču.

“Svaki od ovih petoro umjetnika je svijet za sebe, i krije tajni kod koji moramo sami da otkrijemo, onoliko koliko smo sposobni da čitamo njihovu poetiku”, zaključio je dr Lutovac, koji je naveo da je izložba priređena zahvaljujući podršci Centra za razvoj kulture manjina.

Ona je značajna i sa aspekta saradnje dva grada, Bara i Ulcinja, koji su, kako je kazao Lutovac na otvaranju, “tako blizu, a tako daleko”.

“Sa Barom imamo dobre kontakte, već deceniju unazad, kada smo ostvarili odličnu saradnju sa dr Anastazijom Miranović. Za umjetnike je veoma važno da redovno izlažemo, upoznajemo ljude i doživimo interakciju sa publikom, iako nemamo velike izložbene prostore. Tim prije, trebamo i možemo jedni za druge puno učiniti”, istakao je Naser Hasa.

Da dva grada moraju više sarađivati, ne samo na planu umjetnosti i kulture, već i sporta, privrede i biznisa, smatra i Edin Kapllani.

Petorica ulcinjskih umjetnika već su imali zajedničku izložbu, sa drugim radovima, petog oktobra u Bijelom Polju, a postavka “Refleksije Mediterana”, nakon Bara biće preseljena u Podgoricu.

Share.

Comments are closed.