VIDEO: Otvorena izložba Finski inovativni dizajn

U organizaciji Ambasade Finske u Beogradu i Kulturnog centra, pod pokroviteljstvom Opštine Bar, danas je u sali Dvorca kralja Nikole otvorena izložba “Finski inovativni dizajn”. Publici su na deset panela prezentirani kreativni pristupi u rješavanju složenih tehnoloških inovacija, od dizajna informacionih i komunikacionih tehnologija, brodogradnje, dizajna u zdravstvenoj zaštiti i medicinskoj elektronici, do rješenja u naprednoj industriji namještaja, jedne od vodećih zemalja svijeta u toj oblasti.

Autor izložbe je Jarno Peltonen, nekadašnji direktor Muzeja dizajna u Helsinkiju, a postavku u Baru otvorio je ambasador Finske u Beogradu Perti Ikonen. Na otvaranju je govorio i predsjednik Opštine Dušan Raičević.

Finska je među deset prvih zemalja svijeta kada je riječ o patentiranim izumima i inovacijama u dizajnu. To je ključni strateški element uspjeha finskih kompanija.

“Inovacije su put Evrope, put Crne Gore i naša budućnost. Zato moramo raditi na tome da budemo kreativni i inovativni”, kazao je na otvaranju izložbe finski ambasador Perti Ikonen.

 On je istakao da je ovo njegova dvadeset i peta posjeta Crnoj Gori, koja je kandidat za članstvo u EU.

“Evropa je izuzetno inovativna, a nordijske zemlje su postigle visoke standarde u toj oblasti. Dovoljno je navesti da od deset vodećih zemalja svijeta u inovativnim, dizajnerskim rješenjima, osam su evropske države. Svi koji imate mobilni telefon u džepu, nosite finski patent, bez obzira koja je marka u pitanju”, kazao je ambasador Ikonen, koji je istakao da ta zemlja mnogo ulaže u obrazovanje, te je jedan od vodećih svjetskih Univerziteta primjenjenog dizajna i umjetnosti upravo u Finskoj.

“Naši učenici i studenti uče što je inovativni dizajn, jer sve oko nas je dizajn i sve bi trebalo da izgleda lijepo, bez obzira da li je to sat koji nosim i koji je finski patent, ili su to veliki brodovi, komad namještaja… Osim estetske dimenzije, veoma nam je važno da naši patenti budu i efikasni. Baterija ‘Nokia’ telefona je vrlo izdržljiva, a radi se, takođe o finskom izumu, dakle, efikasnost i ljepota su nešto čega se obavezno pridržavamo. Ovom izložbom želimo i da poručimo da se mnoge lijepe stvari dešavaju u zemljama EU, a Finska je jedna od njih”, zaključio je ambasador Finske u Beogradu Perti Ikonen.

Predsjednik Opštine Bar Dušan Raičević podsjetio je na tradicionalno dobre odnose Finske i Crne Gore, posebno Bara.

“Želim toplu dobrodošlicu ambasadoru Finske u naš, ali i njegov grad, jer u Baru je 2017. godine otvoren Počasni konzulat Finske i sa nama je danas konzul Mihajlo Pavićević. Na ovoj sjajnoj izložbi možemo upoznati ono po čemu je Finska prepoznatljiva, a to je autentičan, jedinstven, koristan i upotrebljiv inovativni dizajn. Dobro je da učimo od najboljih”, istakao je predsjednik Raičević, koji se zahvalio ambasadi Finske i barskom Kulturnom cntru na organizovanju ove zanimljive postavke.

Opština Bar nedavno je počela saradnju sa finskom kompanijom “Molog” , koja se bavi komunalnim otpadom.

Podzemni kontejneri te kompanije, kazao je predsjednik Opštine Bar Dušan Raičević, omogućiće građanima da na praktičan način , u stilu prepoznatljivog finskog dizajna, rješavaju problem čvrstog komunalnog otpada.

Izložbu “Finski inovativni dizajn”, koju je već vidjela publika na Cetinju i u Herceg Novom, građani u Dvorcu kralja Nikole mogu pogledati do 20. maja.

Share.

Comments are closed.