VIDEO: Ozvaničen početak saradnje sa opštinom Živinice iz BIH

Predsjednici opština Bar i Živinice iz Bosne i Hercegovine, Dušan Raičević i Samir Kamenjaković, potpisali su danas u Baru pismo o namjeri saradnje i bratimljenju dva grada.

Živinice je opština sa najvećim privrednim rastom u BiH, u poslednjih dvadeset godina, a saradnja sa Barom, saopšteno je, mogla bi biti ostvarena u više oblasti i na raznim nivoima. Potpisivanju je prisustvovao i ambasador BiH u Crnoj Gori Branimir Jukić.

Predsjednik opštine Bar Dušan Raičević istakao je da Bar, kao jedan od najrazvijenijih gradova u Crnoj Gori, nudi višestruke mogućnosti za saradnju. On je podsjetio da je grad pod Rumijom, sa morskom i jezerskom obalom, seoskim turizmom, prepoznatljivim proizvodima, vinskim cestama, marinom, prelijepim plažama i bogatim kulturno-istorijskim nasljeđem i znamenitostima, sve atraktivnija turistička destinacija, koja je od prije pet godina uvrštena i na mapu kruzing turizma.

“Bar je i saobraćajni centar, dobro povezan sa regionom i svijetom preko luke, Željeznicom, Jadranskom magistralom, a uskoro i auto-putem Bar-Boljari. Želimo da prepoznate mogućnosti koje naša luka, kao generator razvoja, ne samo Bara, već i Crne Gore, može da pruži, a takođe i poljoprivreda, kao jedna od naših strateških privrednih grana, je u stalnom razvoju. Ovo je naš prvi, formalni korak ka uspostavljanju tješnje saradnje i prijateljstva”, kazao je predsjednik opštine Bar Dušan Raičević.

Godišnji obrt opštine Živinice prošle godine bio je 580.000.000 €, a od Bara očekuju, prvenstveno, saradnju posredstvom projekta “Smart city” i mentorstva u turizmu. Fokus je i na funkcionalnost prostora.

“Živinice su, kao jedan od rijetkih gradova, aplicirali za ‘Smart city’, naprednu tehnološku platformu za razvijeniji i ‘pametniji’ grad,i nadam se da će to biti prvi naš zajednički projekat preko kojeg možemo konkurisati za IPA fondove EU. Bar nam sa svojom administracijom može pomoći i u turizmu, jer želimo da razvijamo svoje potencijale, poput planine Konjuh, i iskoristimo ih u tom smislu što kvalitetnije. Prostor je značajan resurs i mi ćemo staviti na raspolaganje naše projektne timove, kako bi radili na njegovoj funkcionalnosti i zajedno izašli u Evropu”, naglasio je predsjednik opštine Živinice Samir Kamenjaković.

Bar je prva opština, izvan Bosne i Hercegovine, sa kojom su Živinice potpisale pismo o saradnji, a osim društveno-političkih radnika, u delegaciji koja broji pedeset članova, bili su i istaknuti privrednici tog bosansko-hercegovačkog grada.

“Grad Živinice u poslednjih dvadeset godina ima najveći privredni rast u Bosni i Hercegovini. Nismo slučajno izabrali Bar za saradnju”, kazao je Nail Jusić, predsjednik Gradskog vijeća Živinice.

Predsjednik SO Bar, Mićo Orlandić , koji je gostima poželio dobrodošlicu, izrazio je očekivanje da će vrlo brzo doći do konkretne saradnje, o čemu su nakon svečanog dijela u skupštinskoj sali, na odvojenom sastanku, razgovarali privrednici dva grada.

Učesnici sastanka vidjeli su promotivne filmove o Baru, opštini Živinice i njihovim potencijalima.

Share.

Comments are closed.