VIDEO: Počeo Forum slovenskih kultura

Danas je u Baru počeo Forum slovenskih kultura koji je okupio 60 eminentnih naučnika i stručnjaka iz oblasti muzeologije, arheologije, istorije i konzervacije iz trinaest evropskih zemalja. Ustanovljen je kao referentna platforma za interkulturalni dijalog i centar povezivanja slovenskih zemalja, kao i uspješan obrazac promovisanja slovenskih kultura u drugim državama.

Forum će trajati do 6. oktobra, a u sklopu manifestacije biće dodijeljena i već tradicionalna nagrada Foruma “Živa”, koja se dodjeljuje muzeološkim institucijama za njihov izuzetan doprinos u promovisanju projekata i praksi slovenskog svijeta.

Da bi pokazali da Evropa nije samo Brisel već širi prostor u kome su i države slovenskih naroda, 2004. godine osnovana je međunarodna organizacija Forum slovenskih kultura, čije je sjedište u Sloveniji i povezuje 13 zemalja: Bjelorusija, Bugarska, BiH, Hrvatska, Češka, Slovačka, Poljska, Srbija, Ruska federacija, Ukrajina, Makedonija, Crna Gora i Slovenija. Forum povezuje, prije svega, one države u kojima se govori različitim slovenskim jezicima.

“Zajednička kultura, ali i mnogo različitosti uslovili su da misija Foruma bude poštovanje sličnosti i različitosti, upoznavanje putem projekata baštine, muzike i literature pojedinih zemalja. Cilj je podsticati kreativnost slovenskih kultura, a glavna svrha Foruma je povezati slovenske kulture i učiniti ih dostupnim i prisutnim u globalnom kulturno-društvenom kontekstu. Glavna obaveza je i izvođenje zajedničkih kulturnih, obrazovnih i istraživačkih projekata kojima se podstiče poznavanje slovenske kulturne baštine i stvaralaštva. Takođe, čuvanje i revitalizovanje slovenskog kulturnog identiteta, prihvatanje i finansiranje inicijativa za kulturne projekte i kulturni turizam, za razmjene i gostovanja iz svih država slovenskog govornog područja, te aktivna potraga za odgovarajućim partnerima u svim državama”, kazala je za Radio Bar i Bar info Tina Huremović, projektni vođa u Forumu, koja je navela da se u sklopu manifestacije i aktivnosti ove organizacije, priređuju festivali, izložbe, konferencije, koncerti i drugi događaji koji promovišu slovensku kulturnu baštinu i stvaralaštvo.

Ministarstvo kulture Crne Gore kandidovalo je Bar kao grad posebne istorijske i kulturne baštine i barski Kulturni centar kao domaćina Foruma slovenskih kultura.

“Nakon velikih evropskih metropola jedan mali grad na obali Mediterana, kakav je Bar, pokazuje da ima , ne samo izvanredan turistički, već i kulturni potencijal. Zato smo veoma rado prihvatili ulogu organizatora skupa na kojem učestvuje veliki broj referentnih stručnjaka”, kazao je direktor Kulturnog centra Erol Marunović, koji se zahvalio Ministarstvu kulture na povjerenju i kako je istakao , na novom podsticaju za pozicioniranje barskog kulturnog centra ne samo na regionalnoj, već i evropskoj kulturnoj mapi.

“Kulturna baština je prioritet svih savremenih , odgovornih društvenih sistema i politika, a Ministarstvo kulture Crne Gore posebnu podršku pruža radu muzeja čiji je osnivač država, jer je to značajni kulturni, identitetski, ali i ekonomski i razvojni resurs. Rukovodeći se time Ministarstvo kulture se prioritetno opredijelilo za zaštitu i očuvanje kulturnog nasljeđa i prenošenje provjereno dobrih praksi budućim generacijama. Na to nas obavezuju brojna materijalna i nematerijalna dobra koja ukazuju na bogatu istoriju i tradiciju Crne Gore, ali i na djelovanje različitih kultura na ovom prostoru”, kazao je, obraćajući se učesnicima Foruma, Aleksandar Dajković, generalni direktor Direktorata za kulturnu baštinu u Ministarstvu kulture.

Skup je u ime Opštine Bar pozdravila potpredsjednica, mr Tanja Spičanović, koja je naglasila da joj je posebna čast što je Bar domaćin ovog značajnog okupljanja, grad, koji je, kako je kazala, “kroz svoju burnu istoriju bio izložen uticajima različitih kultura, ali je uvijek sa ponosom čuvao svoje slovenske korijene, pa je ,kao takav danas prepoznat kao multikulturalni,grad tolerancije, multietničnosti i skladnog suživota građana svih vjera i nacija”.

Kao prateći dio Foruma, od 2012.godine ustanovljena je nagrada “Živa” koja se dodjeljuje muzejima koji imaju najbolje prakse i na najbolji način ostvaruju misiju organizacije. Do sada su u Crnoj Gori ovo prestižno priznanje dobili Pomorski muzej u Kotoru i Narodni muzej naše države.

“Radi se o nagradi koja, sa jedne strane sakuplja zanimljiva iskustva, a sa druge, dijeli ih na nadnacionalnom nivou. Podstiče konkurenciju radi povećavanja broja muzeja, koji mogu biti još bolji od najboljih i proističe iz uvjerenja da su znanje i razmjena iskustava ključni za oblikovanje uticajnije uloge ovih kulturnih institucija u društvu”, istakla je Neda Knežević, predsjednica žirija, koja je objasnila kojih su pet kriterijuma za dobijanje nagrade: da muzej ima dobar menadžment, kreativan odnos sa publikom u smislu posebnih programa, a ne samo izložbi, procjenjivanje prostora u kojem muzej živi, organizacija tima koji radi u muzeju i procenat iskorišćenosti njegove stručnosti.

Slovenska boginja Živa predstavlja načelo života, dugovječnosti, ljepote, vitalnosti i plodnosti, u kojoj je prepoznat i sinonim za slovensku baštinu.

Učesnici Foruma slovenskih kultura, tokom višednevnog boravka u Baru , obići će i kulturno-istorijske znamenitosti našeg grada.

Share.

Comments are closed.