VIDEO: Požari na više lokacija, vatrogasci u tri dana 13 puta intervenisali

Tokom posljednja tri dana Služba zaštite i spašavanja intervenisala je čak 13 puta. Požari su prijetili na više lokaliteta diljem barske opštine.

Prvi požar izbio je u petak, 31. jula u sedam sati u Virpazaru na planini Besat, gdje je gorjela šuma i nisko rastinje. Pripadnici Službe zaštite i spašavanja intervenisali su sa dva vozila i deset vatrogasaca, a u pomoć im je pristigla i avio- helikopterska jedinica MUP-a, Direktorata za vanredne situacije.

Već oko 13 sati počela je da gori šuma i nisko rastinje u crmničkom selu Boljevići. Intervenisali su pripadnici Službe zaštite sa lokaliteta “Besac”. Brzom intervencijom, požar je stavljen pod kontrolu i ugašen.

Posljednjeg dana jula barski vatrogasci bili su upošljeni i u naselju Sveti Ivan, gdje je pored kontejnera gorio kabasti otpad.

“Pripadnici Službe zaštite i spašavanja su tokom cijelog dana i noći boravili na lokalitetu ‘Besac’ sa dva vozila i deset vatrogasaca i intervenisali po nekoliko puta na istom požarištu. Osim toga pratili su i ostale lokaliteta na širem području Crmnice” saopštio je komandir Službe zaštite i spašavanja Amir Muslić.

I naredni dan je bio izazovan, u 22 sata i 30 minuta požar je buknuo u mjestu Brinje, ispod Brkanovića, gdje je gorjela šuma i nisko rastinje.

“Intervenisali smo sa dva vozila i deset vatrogasaca. Na ispomoć su pristigli i pripadnici Službe zaštite i spašavanja Ulcinj sa jednim vozilom i tri vatrogasaca. Imali smo i značajnu podršku vlasnika autocisterni za dopremanje vode – Rama Đurovića, Dina Kalamperovića i Isata Pelinkovića. Požar je lokalizovan u dva sata iza ponoći, nakon čega smo stalno obilazili teren”, ističe Muslić.

On objašnjava da su “zbog najave vjetra i mogućnosti izbijanja i širenja požara, pripadnici Službe zaštite i spašavanja, tokom cijelog dana i noći nastavili dežurstvo na lokalitetu “Besac” sa dva vozila i šest vatrogasaca,

Drugog dana avgusta u deset sati i 30 minuta vatra je planula u selu Limljani. I tamo je gorela šuma i nisko rastinje. Vatrogasci su intervenisali sa dva vozila i šest vatrogasaca. Brzom intervencijom, požar je stavljen pod kontrolu i ugašen.

“Istog dana, oko 13 sati u mjestu Brinje, ispod Brkanovića, gorela je šuma i nisko rastinje. Intervenisali smo sa dva vozila i šest vatrogasaca. Požar je lokalizovan u 17 sati i 20 minuta, nakon čega smo nastavili obilazak terena. Kasnije je došlo do ponovnog aktiviranja istog požara, koji je lokalizovan pet minuta prije ponoći”, navodi Muslić. On ističe da je juče u 14 sati počela da gori i šuma i nisko rastinje u selima Dupilo, Trnovo i Propratnica.

“Odmah nakon prijave, zbog nepristupačnog terena, zatražili smo angažovanje avio – helikopterske jedinice MUP-a Direktorata za vanredne situacije. Zbog zauzetosti na drugim područjima, uputili su vazduhoplovnu jednicu Vojske Crne Gore. Požar je do 20 sati gašen sa dva helikoptera, nakon čega su pripadnici Službe zaštite i spašavanja obilazili teren i pratili situaciju sve do jedan sat iza ponoći”, kaže komandir Muslić.

Juče su, od 13 sati do 20 časova i 30 minuta barski vatrogasci intervenisali i u selu Boljevići, gdje je u tom periodu na više lokaliteta gorjela šuma i nisko rastinje. Brzom intervencijom, požari su stavljeni pod kontrolu i ugašeni.

“Pripadnici Službe zaštite i spašavanja su tokom cijelog dana i noći boravili na lokalitetu ‘Besac’ sa dva vozila i četiri vatrogasaca i intervenisali po nekoliko puta na požarištu. Pratili su i situaciju na lokalitetima šireg područja Crmnice” navodi Muslić.

Požar na lokalitetu Dupilo, Trnovo i Propratnica, iako pod kontrolom, i dalje je aktivan, tako da su barski vatrogasci i pripadnici vazduhoplovne jedinice Vojske Crne Gore u pripravnosti.

Share.

Comments are closed.