VIDEO: Poziv za zapošljavanje i obrazovanje u okviru Vojske Crne Gore

Predstavnici Ministarstva odbrane  danas  su građanima u Baru, na glavnom gradskom Trgu Vladimira i Kosare, prezentirali mogućnosti zaposlenja u Vojsci i adekvatnog obrazovanja , u okviru kampanje “Budi dio nas”.

Od danas je otvoren i oglas na koji se mogu javiti zainteresovani za studiranje na tri Vojne akademije u inostranstvu i četiri civilna fakulteta u našoj zemlji, za ukupno osamnaest lica, koji bi po završetku studija bili profesionalno angažovani u Vojsci Crne Gore

Barani su u velikom broju posjetili  štandove Ministarstva odbrane na kojima su pripadnici Vojske prezentirali svoju opremu i naoružanje, ali, prije svega, zainteresovane uputili na to kakve su mogućnosti  obrazovanja i zaposlenja u ovoj prestižnoj državnoj službi.

“Brojne su prednosti, ali i čast koju nosi vojni poziv. Sve jedinice Vojske danas su angažovane kako bi građanima prezentirali dio naoružanja i opreme, ali i sve ono čime se bavimo u resornom Ministarstvu i našoj Vojsci. Ovih dana sprovodimo intenzivniju kampanju, a od prošle nedjelje u našu službu primaju se dvije grupe novih lica- pedeset vojnika po ugovoru i pedeset na dobrovoljno služenje vojnog roka, kojima će biti pružena prilika da se u narednom periodu zaposle u Vojsci. Takođe, u toku je i kampanja stipendiranja zainteresovanih za studiranje na Vojnim akademijama u inostranstvu i civilnim kod nas”, kazao je potpukovnik Perica Bojičić, iz Direktorata za ljudske resurse u Ministarstvu odbrane.

Barski srednjoškolci zainteresovani su za pohađanje Ljetnjeg vojnog kampa, nakon kojeg bi, kako su nam kazali, odlučili da li će se profesionalno posvetiti Vojsci.

“Zainteresovan sam da prođem osnovnu obuku od tri mjeseca u kampu, jer me, jednostavno to veoma privlači. Nakon toga, ako mi se dopadne i pronađem sebe u tome, svakako bih se opredijelio za vojni poziv”, kazao je Andrej Aksentić, učenik Srednje ekonomsko ugostiteljske škole u Baru.

Učenik barske Gimnazije Bogdan Žižić smatra da je vojni poziv veoma interesantan i odgovoran.

“Najviše zato što je Vojska u službi zaštite zemlje i njenog integriteta. Danas je ovdje na izuzetno lijep način prezentirana vojna oprema i sve ono što jeste u službi odbrane domovine. Veoma je zanimljivo i razmišljam o upisu u Vojni kamp, koji će mi pomoći da odlučim što dalje”, istakao je Žižić.

U Vojsci sve više ima i žena. Mlada potporučnica Tina Krištof ispričala nam je kako se ona opredijelila za vojni poziv.

“To je dio moje porodične tradicije. Otac, koji je sada u penziji, bio je vojno lice. Kao djevojčica stalno sam ga gledala u uniformi i veoma sam zavoljela Vojsku. Prijavila sam se na Vojnu akademiju i danas sam dio te institucije na što sam veoma ponosna”, kazala je Tina Krištof, koja je istakla da bi mladim djevojkama svakako preporučila vojni poziv, ali prije toga da prođu obuku u kampu, kako bi upoznale način života vojnika i provjerile da li imaju predispozicije za taj posao.

Kamp je divna prilika za to, smatra Krištof, koja je na pitanje o rodnoj ravnopravnosti u Vojsci odgovorila:

“Apsolutno se poštuje rodna ravnopravnost i u Ministarstvu odbrane i u jedinicama Vojske. Najveća potvrda za to jeste veliki broj žena koji se opredijelio da služi svojoj državi i obavlja ovu svetu dužnost”, istakla je potporučnica Tina Krištof.

Share.

Comments are closed.