VIDEO: Predstava Gospodska krv u Domu kulture

Kulturni centar Bar priuštio je barskoj publici još jedan izuzetan pozorišni ugođaj. Komedija “Gospodska krv”, Nikšićkog pozorišta, u režiji Slobodana Marunovića, po tekstu Marka Kavaje, sa glumcima koji su pokazali visok nivo artizma i glumačkog umijeća, nasmijala je publiku, ali i poslala snažnu poruku o nama, ljudskim devijacijama – gramzivosti, pohlepi, lažnom moralu i potrebi da budemo ono što nijesmo. Iz Kulturnog centra Bar do kraja ovog i narednog mjeseca najavljuju još niz zanimljivih sadržaja.

Tekst poznatog dramskog  pisca i publiciste Marka Kavaje, kojeg je za predstavu “Gospodska krv” adaptirao i uspješno režirao Slobodan Marunović, bio je zbog “vrijeđanja javnog morala” zabranjen pedestih godina prošlog vijeka.

“Ovaj tekst i predstava su na neki način molijerovski komad, prenesen u naš crnogorski milje. Vidjeli smo da ona ne vrijeđa nikog, već govori o našem mentalitetu – surovosti, gramzivosti, ljudima koji žele da budu ono što nijesu, koji se kriju iza djela svojih predaka i njihovih junačkih medalja. To je i današnja slika jednog dijela našeg društva i okruženja”, kazao je za Radio Bar i Bar Info nakon predstave, reditelj Slobodan Marunović.

Iako prepoznatljiv, prvenstveno kao glumac, Marunović je do sada režirao preko dvadeset pozorišnih priča, a kao mlad glumac igrao je upravo u ovoj predstavi koju je tada rediteljski priredio Branislav Mićunović.

“Ja sam jedan od pozorišnih Don Kihota, jer vjerujem da umjetnost, odnosno teatar, mogu promijeniti svijet, odnosno pomjeriti ga, makar milimetar, na bolje, u poplavi neukusa, kiča i obezvređivanja svega. Ja se bavim pozorištem, u životu nijesam ništa drugo radio, živio sam sa pozorištem, glumcima, dramskim tekstovima. Trentno sam najstariji glumac i član CNP i teatar je, na neki način, moja sudbina”, istakao je Slobodan Marunović.

Publika je odlično reagovala na kompaktnu postavku u kojoj je sve odlično funkcionisalo, počev od režije, teksta, visokog glumačkog umijeća i artizma, kostimografije, scenografije, muzike…

“Tokom cijelog igranja publika je bila fenomenalna, a to je za glumce izuzetno važno, kada osjete potvrdu sa druge strane. To i jeste suština pozorišta, ta vrsta razmjene i komunikacije. Kad god se to osjeti, onda je naša igra bolja i ljepša, i onda znamo da to što radimo ima smisla”, kazao je Stevan Vuković, koji je za briljantnu ulogu sluge Pušelje dobio Gran pri na Međunarodnom festivalu glumca, prošle godine u Nikšiću. Kazao nam je kako je on, kao mlad čovjek, doživio delikatnu tematiku ovog teksta.

“Sve što je osjetljivo dobro je za pozorište, jer teatar tada ima svrhu. Mislim da su ovakve predstave danas potrebne više nego ikad, ali je loša stvar što se ništa nije promijenilo za ovih sedamdeset godina, jer i danas možemo pronaći iste likove i pojave, u još većem broju. To je suštinski loše, ali je dobro da pozorište to prikaže i da se čovjek ogleda u tome i sam vidi što mu je činjeti. Za mene je ova uloga bila veoma inspirativna, da oslikam i pronađem ko je taj koji u svemu vidi korist i na taj način posmatra svaku situaciju. Imao sam slične primjere u svom okruženju i povučen time radio sam na ovom karakteru i liku”, pojasnio je talentovani Stevan Vuković.

Uz njega, Gran pri je za epizodnu žensku ulogu, dobila sjajna Ana Vučković, ali, čini se da su podjednako dobro iznijeli svoje uloge i Dušan Kovačević, Jelena Nenezić Rakočević, Jovan Dabović, Slavko Kalezić i Nikola Vasiljević.

“Posebno je zadovoljstvo igrati kada je sala puna. Ja sam na Radio Baru, uoči predstave, kazao da barska publika jeste izgrađena, da ima kulturnu tradiciju kroz Barski ljetopis i sve ostale festivale, ali izrazio sam i želju da bih veoma volio da dođe i neko ko nikada nije bio u pozorištu, jer je značajno dotaći nekog i promijeniti barem, jednog gledaoca. Kultura je uvijek bila na margini, bilo je uvriježeno mišljenje da nam i nije potrebna, a ja i svi zdravomisleći ljudi smatraju da nam treba kao hljeb nasušni”, kazao je Nikola Vasiljević, u ulozi Krcuna, koji se osvrnuo i na to što je doprinijelo uspješnosti predstave i sveukupnom dobrom utisku.

“Ovo je produkcija Nikšićkog pozorišta, i iako nijesmo svi članovi ove kuće, funkcionisali smo sjajno i bila je tokom proba i izvođenja uvijek divna energija. Svi smo imali žarku želju da na najbolji način ispričamo priču koja se tiče svih nas. Reditelj, Slobo Marunović, nam je u tome mnogo pomogao, jer nas odlično razumije i kao glumac. Bio je ponekad ‘težak’, ali radio je tako jer mu je bilo stalo da iz nas izvuče maksimum. A, ta dobra energija, dobri međuljudski odnosi i ljubav, kao da godinama radimo zajedno, još jednom su pokazali da su neophodni da bi se uradilo nešto dobro”, kazao je Nikola Vasiljević.

U Kulturnom centru Bar najavljuju još niz zanimljivih događaja krajem januara i narednog mjeseca.

“Vidjeli smo večeras ovacije pubilke, koja je veoma srdačno prihvatila ovu komediju. Očekuje nas , 31. januara, još jedna izvanredna pozorišna postavka ‘Pogled s mosta’, Gradskog pozorišta iz Podgorice, sa poznatim glumačkim imenima. Petnaestog februara bićemo u prilici da pogledamo još jednom ljetošnju produkciju Kulturnog centra Bar, ‘Balkansku caricu’, koja je u Baru nastala i igrana poslije trideset godina”, kazao je pomoćnik direktora barske kulturne institucije, Mirko Bujišić.

On je najavio da će barska publika, od 3. do 8. februara, moći da  pogleda i 16 najpopularnijih svjetskih filmova, novije produkcije, po promotivnim cijenama ulaznica. Iz barskog Kulturnog centra obećavaju poseban filmski doživljaj, na specijalnom platnu u 2D prikazu.

Share.

Comments are closed.