VIDEO: Predstavljeni rezultati intergraničnog projekta Cross Border OL

Danas su u restoranu “Stara čaršija” u Starom Baru, prezentirani rezultati dvogodišnjeg intergraničnog projekta Italija-Albanija-Crna Gora -“Cross Border OL”, koji se kroz zajedničku saradnju partnera iz tri zemlje, bavi valorizacijom ruralnog kulturnog nasljeđa, prije svega maslinjaka, i njihovo stavljanje u funkciju razvoja turizma.

Na radionici su učestvovali predstavnici Ministarstva poljoprivrede, Opština Bar i Ulcinj, Udruženja maslinara iz dva grada, predstavnici Turističkih organizacija Bar i Ulcinj i stručnjaci iz Italije, dok je zbog nedavnog katastrofalnog zemljotresa, izostalo učešće kolega iz Albanije.

Rezultati projekta jesu: mapiranje maslinjaka Džidžarin kod Starog grada, brošura u kojoj su predstavljene najbolje poljoprivredne prakse i lokalni, razvojni, turistički planovi.

“Nakon završetka ovog projekta dobićemo turističku mapu na kojoj će biti predstavljeni maslinjak i Stari grad Bar, kao i ucrtana Stara maslina. To će pružiti priliku turistima da saznaju što sve mogu vidjeti u našem gradu, tim prije, što u tom maslinjaku postoje neke veoma interesantne tačke koje nijesu posjećene-poput starog mosta ili crkve Svetog Urbana”, kazala je Ana Živanović, članica Projektnog tima iz Opštine Bar.

Profesor sa Univerziteta CIHEM, iz Italije, Pasko Pandeli-projekt menadžer, istakao je da je zadivljen onim što je vidio obilazeći barske i ulcinjske maslinjake, na kojima, kako je kazao, Crnoj Gori mogu da pozavide i mnogo veće zemlje širom svijeta.

“Čestitao bih opštinskom timu i Društvu maslinara na vrlo značajnim aktivnostima koje su sproveli-pronalazak novih arheoloških nalazišta i izgradnja puta i cjelokupne infrastrukture. To je, zaista zadivljujuće. Ono što je preostalo i što je naš zadatak jeste da vam pomognemo i konstantno radimo na ruralnom razvoju. Ono što mora biti unaprijeđeno jeste edukacija poljoprivrednih proizvođača. Mi smo u Italiji mnogo radili na tome, a saznao sam, boraveći ovdje, da su i vaši proizvođači spremni da uče”, kazao je profesor Pandeli, koji je naveo da Italija do prije deset-petnaest godina nije imala značajniju proizvodnju maslinovog ulja, ali se to promijenilo zahvaljujući oznaci geografskog porijekla. On je sugerisao da bi oznaka “Barsko ulje” mogla mnogo da doprinese turističkoj valorizaciji.

Autorka brošure na crnogorskom i engleskom jeziku o najboljim poljoprivrednim praksama, koja je nastala kao rezultat ovog projekta je Marija Markoč, članica Projektnog tima iz Opštine Bar.

“U publikaciji su pozitivni primjeri za očuvanje, odnosno konzervaciju starih maslinjaka. Ona je vodič za maslinare, kojih ima puno i u Baru i u Ulcinju, u kojoj su navedene agrotehničke mjere koje bi trebalo sprovoditi, prvenstveno kod rezidbe, berbe, đubrenja i, eventualno navodnjavanja, kao i brojni drugi savjeti, kako bi naši maslinjaci bili uredno i na pravi način njegovani i održavani, i kako bismo, na kraju, imali i veoma kvalitetno ulje”, kazala je Marija Markoč, koja je poručila svim zainteresovanim maslinarima da brošuru mogu dobiti u opštinskoj Kancelariji za upravljanje projektima, Društvu Maslinara u Baru i Ulcinju, kao i u ulcinjskom udruženju “Valdanos”.

“Turizam i poljoprivreda na području barske opštine imaju ogroman potencijal i naše poljoprivredne proizvode bi trebalo da izvozimo kroz turizam”, kazao je nakon radionice za naše medije, direktor Turističke organizacije, mr Emil Kukalj, koji je istakao da će projekat koji povezuje turizam i maslinjake u blizini Starog grada, posjetiocima ponuditi novo iskustvo.

“Imaće mogućnost da prošetaju kroz naše lijepe maslinjake , koji su vjekovima stari i koji imaju svoje priče. To je danas veoma aktuelno u turizmu, tzv. ‘story telling’, jer gosti žele da saznaju više o destinaciji u kojoj borave, prirodnim karakteristikama, podneblju, ali i svim pričama i anegdotama iz daleke ili novije istorije. To je ono što doživljaj destinacije čini bogatijim i potpunim”, dodaje Kukalj, koji je istakao da već postoji značajno interesovanje turističkih agencija i organizovane ture, a da će ovaj projekat biti dodatni impuls tome.

Ukupan budžet ovog vrijednog projekta, koji se finansira iz programa Interreg Italija-Albanija-Crna Gora je 625.440 €, vodeći partner je Poljoprivredni fakultet u Tirani, a projekt partneri: Opština Bar, Institut za urbana istraživanja iz Albanije, Univerzitet CIHEM iz Italije i Park maslina Venafro, kao i udrženje “Valdanos” iz Ulcinja.

Share.

Comments are closed.