VIDEO: Press konferencija Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti

U bolnicama u Crnoj Gori hospitalizovana su 32 pacijenta, zaražena korona virusom, kazao je dr Nemanja Radojević iz Kliničkog centra Crne Gore. Korona virusom u Crnoj Gori zaraženi su i jedan doktor i dvije medicinske sestre. U samoizlociji su 52 zdravstvena radnika.

On je, na konferenciji za medije NKT-a, naveo da je u samoizolaciji 1.905 građana.

U KCCG liječi se 11 pacijenata. Osam je, kako je naveo na Infektivnoj, a tri su na Internoj klinici. Jedan pacijent je na mehaničkoj ventilaciji i životno je ugrožen, naveo je Radojević.

U Baru je sedam pacijenata. Pacijent koji je tokom vikenda preminuo u tom gradu, kako kaže Radojević bio je 1970. godište, imao je upalu pluća, a nakon smrti stigla je analiza da se radi o Covidu 19.

U Beranama se liječi 14 pacijenata, od čega su dva životno ugrožena.

“Virus nije oslabio, stope hospitalizacije i smrtnosti su kao i ranije što nas obavezuje na to da podignemo svijest. Odgovornost je na svima nama”, poručio je Radojević.

Naveo je i da je broj respiratora utrostručen pa ih imamo 163 i još 23 su u procesu distribucije.

Direktor Instituta za javno zdravlje (IJZ) Boban Mugoša je kazao da će odluke o otvaranju granica Crna Gora usklađivati sa odlukama koje donosi Evropska unija.

Ona je naveo i da je Crna Gora stopu od 25 zaraženih na 100.000 donijela procjenjujući opterećenje zdravstvenog sistema, i da činjenica da je u Crnoj Gori trenutno 27 zaraženih na 100.000 građana ne utiče na to.

“Tom stopom štite se unutrašnji resursi. To će ostati jedan od kriterijuma”, dodao je Mugoša.

On je naveo da Crna Gora testira puno građana, ali da se prave prioriteti.

Mugoša, izjavio je da dolazi do širenja infekcije koronavirusom, ali da je IJZ to očekivao, jer nisu zatvorene granice, ustanove, kafići.

“Imamo veliki dolazak ljudi sa strane samim tim je mogućnost infekcije veća. Sve je ovo dovelo do toga da imamo povećanje, preduzimaju se sve radnje da se uspostavi kontrola infekcije i širenja”, kazao je Mugoša.

Dodao je da će infekcija i dalje biti prisutna i da se moraju preduzimati prije svega mjere koje se tiču svih nas.

“Teško je ponovo zatvarati granice i gušiti ekonomiju od koje moramo da živimo”, naveo je Mugoša.

Poručio je i da je sada još veća odgovornost na pojedincima i da će sada biti primijenjivanje mjere koje su jednostavne.

“To su socijalna distanca i gdje god da je gužva nositi masku”, zaključio je Mugoša.

Share.

Comments are closed.