VIDEO: Prezentiran projekat Generator B

U sali Dvorca kralja Nikole, u Baru, večeras je prezentiran projekat “Generator B”, koji, u saradnji sa Opštinom Bar, sprovodi NVO “Urbar-Urbanizam i arhitektura grada”. Čine je mladi ljudi, arhitekte, koji su ponudili inovativna i zanimljiva rješenja za uređenje javnih površina i ključnih tačaka u gradu.

Projekat “Generator B”, kao što govori i njegov naziv, ima za cilj da unese novu energiju i generiše razvoj grada i uređenje javnih površina na novim osnovama, uz podršku mladih, kreativnih i stručnih ljudi okupljenih u NVO “Urbar”.

“Ovaj projekat, nadamo se, aktiviraće javne površine na drugačiji način i dati im novu funkciju, sa određenim dizajnom. Cilj je da lokacije koje smo predložili postanu reperne tačke grada”, kazala je jedan od osnivača “Urbar”-a, arhitektica Andrea Pajković.

Za sada su markirali kao prioritetne tačke grada, i ponudili idejna rješenja za njihovo uređenje: skloništa u Ulici “Jovana Stojanovića”, igrališta iza O.Š. “Jugoslavija”, platoa ispred Sportske hale “Topolica”, parka preko puta Doma kulture, pješačkog mosta na rijeci Željeznici, igrališta na Šetalištu kralja Nikole, Galerije, tzv. Pametnog parka ispred Pošte u Sutomoru, stepeništa prema Željezničkoj stanici u Sutomoru, kao i Željezničke stanice u Virpazaru.

“Otvoreni smo i za druge sugestije svih naših sugrađana, jer je cilj projekta i jačanje osjećaja pripadnosti lokalnoj zajednici, ali je neophodno da predložene lokacije budu u vlasništvu Opštine. Građani nam se mogu obratiti putem društvenih mreža, FB, Instagrama ili poslati mail”, istakla je Andrea Pajković.

NVO “Urbar”, sa sjedištem u Podgorici, formirana je prije pet godina. Njeni članovi su mladi arhitekti i arhitektice, od kojih su većina Barani: Saša Đurišić, Gavrilo Vuković, Lara Dabanović, Andrea Pajković, Miloš Bukilić, Tamara Marović, Miloš Gačević i Nataša Janković. Do sada je realizovala niz projekata: radionice, izložbe, urbane instalacije…

 “U 2017. godini dizajnirali smo urbanu instalaciju ‘Eko dom’, koja je bila postavljena na Trgu nezavisnosti. Dvije godine smo učestvovali na podgoričkom ART festivalu sa izložbama ‘Promisli prostor’ i ‘Duh grada-identitet Pogorice’ , organizovali smo i ‘Noći arhitekture’, kao i brojne druge projekte. Sve to ima svrhu što veće promocije urbane arhitekture i značaja javnog prostora za grad i sve njegove građane. Predložili smo Opštini Bar da doniramo ovo idejno rješenje i projekat, a ona je prepoznala njegovu vrijednost i značaj”, kazao je Gavrilo Vuković, predsjednik NVO “Urbar”.

Nikoleta Pavićević, sekretarka Sekretarijata za uređenje prostora u Opštini Bar, smatra da će realizacijom projekta “Generator B”, grad dobiti nove, uređene površine sa socijalnom, ekološkom i kulturološkom vrijednošću.

“Prepoznali smo sjajnu šansu da proširimo svoje kapacitete, čujemo što naši sugrađani misle o javnom prostoru, kako ga valorizovati i urediti. Na taj način želimo da im pokažemo da nismo samo birokratija i administracija, da možemo i trebamo da sarađujemo i zajednički doprinesemo ljepšoj i boljoj funkcionalnosti svih gradskih površina”, kazala je Pavićević, koja je izrazila nadu da će finansijska sredstva u tu svrhu biti obezbijeđena iz budžeta ili donacija investitora.

Uređenje prve javne površine koju izaberu arhitekte iz “Urbara” ili građani, finansiraće poznati barski privrednik, humanista i sportski radnik Đorđije Pavićević.

Share.

Comments are closed.