VIDEO: Priča o horu Antivari Musica

Danas donosimo priču o barskom horu “Antivari Musica”, koji je svojom pojavom prije trinaest godina značajno obogatio muzičku scenu, ne samo Bara i Crne Gore, već i regiona. 

Osnovan je povodom sticanja nezavisnosti naše države 2006. godine, i vrlo brzo je osvojio publiku jedinstvenim izvođenjem klasične, džez, filmske, duhovne i pop-rok muzike, ali i atraktivnom koreografijom. Do sada je imao preko 300 nastupa u zemlji i inostranstvu.

“Hor jeste nastao u čast nezavisnosti naše države. Smatrao sam  kao osnivač , tada umjetnički rukovodilac i dirigent, da Bar zaslužuje da ima hor koji pjeva na akademskom nivou. Imamo raznovrstan repertoar, a u svojoj biografiji bilježimo brojne nastupe širom regiona i Evrope”, ističe mr Miro Kruščić, rukovodilac i osnivač hora, koji je objasnio i kako je nastala specifična i originalna koreografija hora koja prati svaki njegov nastup.

“Ja sam učenik i magistar naše velike dirigentice Darinke Matić Marović, učio sam od nje i drugih značajnih umjetnika. Želimo da publika, ne samo čuje, već da hor i vizuelno prati suštinu i sadržaj onoga što izvodi. Tako je bilo kada je postojao samo kao ženski, i sada kao mješoviti sastav. Naš cilj je da  publika na pravi način i u potpunosti doživi našu interpretaciju. Zato smo specifični i interesantni “, kazao je rukovodilac hora.

Umjetnička direktorica, poznata crnogorska sopranistkinja, mr Aleksandra Vojvodić Jovović, od 2019. godine je na toj funkciji, ali je nastupala sa horom od samog početka.

“Zadovoljstvo mi je što sam kao solistkinja od početka bila dio hora, jer se radi o kvalitetnom sastavu, i što sam sada i umjetnička direktorica. Vodiću računa o odabiru pjesama i nadam se da ćemo uskoro ponuditi opet nešto novo publici”, kazala je mr Aleksandra Vojvodić Jovović. 

Hor “Antivari Musica” nedavno je promovisao projekat koji je podržan na javnom konkursu Turističke organizacije “Valorizacija kulturne baštine”. Program obuhvata izvorne, crnogorske narodne pjesme, u umjetnikoj obradi.

Share.

Comments are closed.