VIDEO: Promovisani nestvarno lijepi barski kanjoni

Bar je grad brojnih potencijala, prirodnih ljepota, bogatog kulturno-istorijskog nasljeđa, grad maslina, mora i jezera, a svojoj raznovrsnoj turističkoj ponudi uskoro će pridružiti i atraktivni kanjoning. Na području barske opštine postoji čak pet kanjona, od kojih neki spadaju među najatraktivnije u Crnoj Gori.

Turistička organizacija Bar proteklog vikenda organizovala je prvu promotivnu turu kroz kanjon rijeke Rikavac, odnosno Bunar, u kojoj su učestvovali i predsjednik Opštine Dušan Raičević, predstavnici NTO i Ministarstva održivog razvoja i turizma, te planinarskih klubova, licencirani kanjoning vodiči i novinari.

Iako je Bar po mnogo čemu jedinstven i, zahvaljujući promotivnim aktivnostima Turističke organizacije i lokalne uprave, toga sve više postajemo svjesni, ipak otkriće za mnoge predstavlja to što na njegovom području postoji i pet remek djela prirode- kanjoni nestvarno lijepi, sa strmim liticama, rakošnim vodopadima i rijekama koje su ih oblikovale i dale im dušu.

“Od pet barskih kanjona, tri su vrlo atraktivna i pogodna za prolaske. To je kanjon Rikavac, odnosno Bunar, kanjon Međureč koji je, prema mom mišljenju, najljepši u Crnoj Gori, ali i brojni drugi zaljubljenici u prirodu i ovu vrstu adrenalinske aktivnosti, tvrde isto. Nevjerovatno je lijep i kanjon Vruća Rijeka, koji bi trebalo obići u proljeće, jer brzo presuši, a u Baru su i dva manja – Nikezića potok i kanjon Perin potok. Bar jeste grad maslina, ali definitivno i grad kanjona”, ističe Željko Pejović, licencirani vodič za kanjoning.

Dolazak do kanjona Bunar je veoma jednostavan. Pored glavnog ulaza u Stari grad Bar, uskim lokalnim putem stiže se do mosta Menke ispod kojeg se ulazi u rijeku, a trasa je duga oko 700 m. Kanjon ima pet vodopada visine do 12 m, te je prilikom njegovog obilaska neophodna asistencija stručnih vodiča i specijalizovana oprema. Željko Pejović ga, ipak, preporučuje početnicima.

“Kanjon rijeke Rikavac ne spada u teže za obilazak i mi ga preporučujemo ljudima koji se prvi put upuštaju u ovakav vid avanture. Zovemo ga ‘trening centar’ i svim zainteresovanim mogu reći da im je potrebna samo dobra volja da bi upoznali čari kanjoninga. Nije potrebna ni velika kondicija, jer su male rute hodanja, a na vertikalama čekamo sve koji se spuštaju, te imamo vremena i da se odmorimo i okupamo”, kazao je Pejović.

“Ovom promotivnom turom željeli smo pokazati našim sugrađanima, ali i turistima i široj javnosti da Bar posjeduje i divne kanjone koji bi trebalo da postanu i zvaničan segment naše turističke ponude. Danas smo vidjeli nestvarne predjele i vjerujem da je ovo uvod u dalji razvoj turističkog proizoda i tzv. adrenalinskog odmora. Naši kanjoni su atrakcije koje mogu privući veliki broj gostiju, prije svega one koji su orjentisani na aktivan odmor. Ovaj vid ponude može uticati i na to da produžimo i pred i postsezonu, jer je kanjon Rikavac prohodan gotovo cijele godine. Svima koji se odluče pružiće se prilika da uživaju u mnogim još neotkrivenim ljepotama”, kazao je za Radio Bar i Bar info direktor TO mr Emil Kukalj, koji je, takođe, apelovao na zainteresovane da kroz kanjon ne idu bez stručne pomoći vodiča, sa licencom za taj posao, kao i da ponesu opremu koja je neophodna za bezbjedan prolaz .

“Novootkriveni kanjoni za širi auditorijum, još jedna su potvrda da je Bar sam po sebi dragulj sa još puno nepoznatih potencijala”, kazao je predsjednik Opštine Dušan Raičević koji se spustio niz litice kanjona Bunar.

On ističe da je “činjenica da kanjoni na području barske opštine nijesu komercijalizovani kao npr. Nevidio, ali, svakako, da će njihova ljepota privući značajan broj turista u naš grad, jer definitivno, imamo što da ponudimo na dvije čarobne obale. Između Skadarskog jezera i Jadranskog mora, brojnih sadržaja i ljepota, imamo mogućnosti i za promovisanje planinskog turizma i kanjona koji se mogu porediti, a po nekima su i ljepši od popularnog i atraktivnog Nevidio, što su jedinstveni potncijali na jednom mjestu”.

Polovinom jula barska Turistička organizacija organizovaće promotivnu turu i kroz druge barske kanjone.

Share.

Comments are closed.