VIDEO: Promovisano drugo izdanje knjige Priče ispod Stare masline

U organizaciji Islamske zajednice u Crnoj Gori – Medžlisa Islamske zajednice Bar, u džamiji Selimija, u Islamskom kulturnom centru u Starom Baru, održana je promocija drugog izdanja knjige Rajka Joličića “Priče ispod Stare masline”.

Na večeri koja je okupila brojne Barane, pripadnike sve tri konfesije, a čiji je moderator bila Vesna Šoškić, o poznatom stvaraocu i njegovoj knjizi govorili su ef. mr Muidin Milaimi – glavni barski imam i profesori Suljo Mustafić i Neđeljko Đurović.

Rajko Joličić je pisac 31 knjige za djecu i odrasle, zastupljen je u brojnim antologijama, satiričar, dramski pisac, ekolog, autor je jedne od najslušanijih emisija Radio Bara “Selu u pohode”, kao i emisije za djecu “Mali-veliki”, nekadašnji “lutajući reporter”… On je i dobrovoljni davalac krvi koji je podario 130 boca dragocjene tečnosti i spasao mnoge živote, pozorišni glumac, plivački maratonac, pokretač brojnih humanitarnih akcija, tvorac najljepših stihova o Baru, Crnoj Gori i svakom njenom kraju.

U knjizi “Priče ispod Stare masline” sakupio je istinite storije iz novije i daleke prošlosti Bara, posvećene ljubavi, toleranciji, miru, humanosti i ljudskosti.

“Barski krajolik sa svojim maslinovim gorjem, stoljećima već svjedoči svojom opstojnošću i trajanjem, u suživotu različitih nacija i vjera, kultura i običaja. Naraštaji Barana žive sa tim nasljeđem, svjesni da je to najveće bogatstvo podneblja, duboko utkano u ovdašnje poimanje i razumijevanje svijeta. Joličić je baštinik tih vrijednosti, istinski posvećen čovjekoljublju i dobroti. Svojim novim rukopisom doprinosi, još jednom, istinski vrijednom sabiranju tih lijepih i vrijednih primjera etike, mudrosti i ljudskosti. Rajko uvijek ljude fascinira svojom neposrednošću, jednostavnošću, dobrotom , šalom i smijehom”, kazao je Suljo Mustafić, koji je podsjetio da su iza Joličića pet decenija uspješnog stvaralaštva.

Mirsad Mehinagić, koji se, kada je ratno ludilo zahvatilo bivšu Jugoslaviju, krajem XX vijeka doselio u Bar, ušao je knjigu i priču Rajka Joličića.

“Ja sam sa Rajkom Joličićem odavno prijatelj, zahvaljujući njegovoj poeziji i njegovom odnosu prema ljudima. Omiljen je od onih najmlađih do najstarijih”, kaže Mehinagić, koji je, takođe humanista i dobrovoljni davalac krvi. Kada se doselio bio je jedini musliman u zgradi i nije nikoga poznavao. Bio je iznenađen, najprije, gestom Vasa Pavićevića koji je, u znak dobrodošlice iznio bocu lozovače, a zatim Mirsadovoj porodici ponudio pomoć oko unošenja namještaja. Komšija Milo Niković priredio je iftar u svom stanu za porodicu Mehinagić.

“Njegov poziv za iftar, koji je priredio kao hrišćanin, me je oduševio. Vratio mi je vjeru u suživot, onu koju sam, prije rata, imao u mom rodnom Priboju i Rudom gdje sam radio”, ispričao je za Radio Bar i Bar Info Mirsad Mehinagić.

Profesor Neđeljko Đurović istakao je da je Rajko Joličić za života svojim stvaralaštvom obezbijedio vječnost. “Nama, što je veoma bitno, i budućim generacijama, ostavlja jedan pisani amanet o tome kako treba živjeti kada dođu velika iskušenja i teška vremena. Mi smo imali jednu Božju blagodat tokom devedesetih godina. Našom promišljenošću i prepoznavanjem što ne treba činjeti kada neko vama loše uradi, Barani sve tri konfesije  su pokazali da su otišli tragom razuma iz prošlosti”, kazao je Đurović.

“Sve ove priče je napisao sam život. One su zalog, ljekovite trave protiv nerazumijevanja, nesloge, bezumlja i tjeskobe. Nalazim lijepe primjere dobrote i dobrih djela i tim primjerima one brzoplete, nerazumne, pokušavam da natjeram da razmisle prije nego što nešto  urade. To je moj način da pomognem da ovaj svijet bude ljepši i pravedniji”, ističe Rajko Joličić, neumorni stvaralac i vječiti idealista.

Organizator promocije – Islamski kulturni centar je institucija Islamske zajednice, koja je od samog početka, nakon izgradnje velelepnog vjerskog objekta u Starom Baru, otvorila širom svoja vrata za pripadnike sve tri konfesije, ali postala i centar kulturnih dešavanja.

“Mi se uvijek radujemo svakoj promociji i svakom događaju, posebno kada je naš gost Rajko Joličić, jer imamo divne uspomene iz druženja sa njim. On je čovjek koji svojim angažmanom, znanjem i umijećem, daje primjer svim građanima Bara. Bar je grad tradicije i mirnog suživota pripadnika svih vjera. O tome, kako je naveo Rajko u knjizi, pričaju i Amerikanci, Englezi, Njemci… Zato nam je posebno zadovoljstvo i čast što smo bili domaćini promocije ovakve knjige i ovakvog autora”, kazao je efendija Muidin Milaimi, glavni barski imam.

Rajko Joličić je dobitnik i međunarodne nagrade “Nadži Naman”, za sveukupno stvaralaštvo, koja se dodjeljuje u znak sjećanja na velikog libanskog humanistu i upravo je to priznanje za djelo koje afirmiše vrhunske ljudske vrijednosti. Osnivač je i predsjednik NVO SOS za planetu, u okviru koje je organizovao niz akcija za očuvanje Nacionalnog parka Skadarsko jezero, njegove flore i faune. U tu svrhu svake godine prepliva dio jezera sa upozorenjem upućenom građanima i nadležnim institucijama.Učiniće to i ovog septembra, šesnaesti put, iako je zašao u osmu deceniju.

Share.

Comments are closed.