VIDEO: Rajko Joličić u ekološkoj misiji preplivao dio jezera

Pjesnik i humanista Rajko Joličić, pod sloganom “S.O.S. za Skadarsko jezero i krapa”, juče je po šesnaesti put preplivao dio ovog prirodnog bisera Crne Gore kako bi skrenuo pažnju na njegovu ljepotu i potencijale, ali i nužnost održivog upravljanja. Pokrenuo je i inicijativu za  formiranje mrestilišta za krapa, najpoznatije riblje vrste u Skadarskom jezeru, koju, kako upozorava, nesavjesni ulov može uništiti.

Sedamdesettrogodišnjem Rajku Joličiću nije smetala ni hladna voda da i ovoga septembra zapliva Skadarskim jezerom i nanovo ukaže na njegovu ljepotu, ali i potrebu očuvanja ribljeg fonda.

“Poruka je S.O.S. za krapa, plemenitu vrstu ribe bez koje ne bio bio potpun ugođaj piti čuveno crmničko vino. Krapa je sve manje u jezeru, zato je neophodno izgraditi mrestilište i tu ideju podržao je predsjednik Opštine Bar Dušan Raičević, a nadamo se i Ministarstvo poljoprivrede i druge važne institucije. Dužni smo svi da radimo na tome i da sačuvamo naše prirodne resurse. Svjesni smo turističkog buma koji se dešava na Virpazaru i jezeru, ali i potrebe za vraćanjem selu i proizvodnji zdrave hrane. Inostrani turisti koji najviše dolaze ovdje žele da uživaju u prelijepom pejzažu, ali i probaju specijalitete ovog kraja – krapa, vino i zdravu hranu”, kazao je Rajko Joličić.

Publicista i novinar Čedomir Liješević godinama podržava humanitarnu aktivnost Rajka Joličića.

“Kada neko ko je human kao Rajko organizuje akcije za opšte dobro, onda to ne treba samo pozdraviti, nego direktno podržati. Živimo u zahtjevnom vremenu koje traži evropeizaciju naše misli, ideje, kulture i običaja. To nije lako, a Rajko daje svoj doprinos i zaslužuje priznanje za to, ali i zbog toga što se 29 njegovih pjesama pjeva od prvih razreda osnovne škole do fakulteta, pa sve i do njegove čuvene pjesme ‘Niđe nebo nije plavo’, koja će ostati da živi zauvijek”, istakao je Liješević.

Rajka Joličića su, dok je plivao jezerom, sa broda bodrili predstavnici institucija, Ramo Duraković – barski donator koji živi u Čikagu, nekadašnji predsjednik Društva “Rumija”, ali i brojni drugi prijatelji iz Crne Gore, Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, daleke Australije… Organizaciju ove lijepe akcije podržali su Opština Bar, TO Podgorice, kompanija “13.jul Plantaže”, privrednici Đorđije Pavićević i Hajriz Brčvak, a u muzičkom dijelu Dejan Škuletić i Miško Đurišić.

Dr Lucija Bošković, profesorica na Univerzitetu Griffit u Australiji, stručnjak je za inženjerstvo prirodne sredine i bavi se istraživanjem nano čestica koje imaju sve veći značaj u raznim industrijama. Rođena je na Virpazaru, a posljednjih dvadeset godina živi u Australiji. Kazala je za Radio Bar i Bar Info da su vidljive promjene na bolje kada je riječ o turističkoj ponudi Virpazara i Skadarskog jezera, ali i u drugim privrednim oblastima.

“Svim srcem podržavam ovakve događaje i napredak mog rodnog kraja”, istakla je prof. dr Lucija Bošković.

Turistička organizacija Podgorice štampala je flajere sa porukom “S.O.S. za Skadarsko jezero i krapa”,  koji će biti podijeljeni po crnogorskim školama i u značajnim opštinskim i državnim institucijama.

“Zadovoljstvo je biti danas ovdje na ovoj humanoj akciji i podržati čin Rajka Joličića, jer želimo da ukažemo na važnost ekološke svijesti i ekološke kulture svih nas, počev od najmlađih. Želimo još jednom, takođe, da istaknemo turističku osnovu Skadarskog jezera, koje ima izuzetan potencijal i razvojnu mogućnost, kako u regionu, tako i šire”, istakla je mr Biserka Stamatović, menadžerka u Turističkoj organizaciji Podgorice.

Stihove i poruku  Joličića pročitala je Dunja Mitrović, učenica IV razreda OŠ “Jovan Tomašević” na Virpazaru, članica ekološke sekcije, koja sa porodicom živi u crmničkom selu Sotonići. Njen otac Ljubo Mitrović osnivač je farme koza i jedan je od pozitivnih primjera povratka selu.

Domaćin Rajka Joličića i njegovih gostiju, takođe podržavalac humane i ekološke akcije, bio je Budo Lopičić, poznati ugostitelj koji je prije dvadeset godina počeo izgradnju turističkog kompleksa na obali Skadarskog jezera, u mjestu Gavrilovac.

“Ja sam poštovalac lika i djela Rajka Joličića i uvijek sam tu da, u skladu sa mogućnostima, podržim svaku njegovu akciju. Mrestilište je veoma dobra ideja i to je nešto što je potrebno jezeru. Takođe, podržavam realizaciju projekta Skadar Lake, jer ovdje fale smještajni kapaciteti i hoteli”, kazao je Lopičić, koji je u okviru svog kompleksa izgradio prvu crkvu Crnogorske pravoslavne crkve, poslije 1918. godine, i dao je na korišćenje mitroplitu Mihailu.

“Učestvovao sam u obnavljanju crnogorske državnosti, a crkvu sam podigao u spomen na moje pretke i mojim potomcima”, istakao je Budo Lopičić.

“Kada uđete u brod Rajka Joličića, nećete ploviti samo po jezeru, već kosmosu”, kazao je pjesnik Svetozar Đurišić, kojem su jezero i Crmnica stalni dom i inspiracija. Pjesmom o vinu obratio se učesnicima ekološke akcije Rajka Joličića.

Iako je septembar polako na izmaku, još uvijek, uvjerili smo se i prilikom ove ekološke akcije, Virpazar i Skadarsko jezero posjećuju brojni, pretežno inostrani turisti koji uživaju u plovidbi i obilasku nacionalnog parka.

Share.

Comments are closed.