VIDEO: Rukometaši OŠ Anto Đedović sa vicešampionskim peharom i utiscima

Na državnom takmičenju u rukometu, koje u sklopu projekta “Podržimo talente” organizuju Ministarstvo sporta i prosvjete, učenici OŠ “Anto Đedović” osvojili su drugo mjesto.

Takmičenje je za njih bilo poseban doživljaj, jer je finalna utakmica bila uvod u kvalifikacioni meč seniorskih reprezentacija Crne Gore i Danske. To  je mladim, talentovanim učenicima pružilo priliku da se  uživo sretnu i razgovaraju sa nekim od najboljih rukometaša svijeta, a Enes Mulić izabran je da brani boje reprezentacije Crne Gore.

Razvijanje talenta kod djece u raznim oblastima i njihovo usmjeravanje ka znanju i zdravom životu, pokazao se kao izvanredno podsticajan projekat Ministarstva prosvjete koji daje pozitivne rezultate na svim poljima. Ovoga puta bila je to, uz podršku Ministarstva sporta i Rukometnog saveza Crne Gore, Školska liga u rukometu, u kojoj je učestvovalo više crnogorskih osnovnih škola. Učenici OŠ “Anto Đedović”, ne samo da su se sa takmičenja vratili sa medaljom, već sa puno  utisaka, koje će, kako su nam kazali Aleksa Ražnatović i Aldin Agović, zauvijek pamtiti.

“Zadovoljni smo rezultatom, a velika čast za nas je bila gledati uživo spektakularnu utakmicu Crna Gora-Danska i to što sam se slikao sa svojim uzorom- Mikelom Hensenom. Od najboljeg rukometaša svijeta na poklon sam dobio traku koju nosi oko glave. Za mene su sve to posebni doživljaji”, kazao je Aleksa Ražnatović, kapiten ekipe.

Iako nijesu uspjeli da savladaju ekipu škola “Njegoš” i “Lovćenski partizanski odred” i osvoje prvo mjesto, i za Aldina Agovića takmičenje je imalo poseban značaj.

“Igrali smo u našoj najvećoj i najpoznatijoj dvorani – SC ‘Morača’, osvojili drugo mjesto, a nakon finala prisustvovali velikom meču u kojem je naša reprezntacija ostvarila istorijski uspjeh. Posebno mi je bilo drago što sam upoznao jednog od najboljih golmana današnjice, Niklasa Landina, a jedan od delegata danske reprezentacije mi je nakon utakmice prišao i rekao da sam dobro branio. On me je, u stvari, i pozvao da se upoznam sa Landinom. To me je podstaklo da još više treniram i postanem još bolji golman. Sve je to za pamćenje”, kazao je golman Agović.

Danilo Milović, Ivan Krgović i Mihailo Novaković upoznali su najbolje crnogorske rukometaše zbog čega su veoma srećni, ali i zbog srebrne medalje i bodrenja svojih drugara, kojima je škola obzbijedila organizovani prevoz na finalni meč.

“Bila mi je velika čast da se takmičim za svoju školu, a nakon utakmice Crna Gora-Danska, naš vrhunski golman Simić poklonio mi je dres za uspomenu”, istakao je Milović, desno krilo ekipe. Njegov kolega i lijevo krilo, Ivan Krgović, istakao je da je rezultat odličan i da će ih sve što se dešavalo u SC “Morača”  motivisati da nastave da još više treniraju i stignu i do prvog mesta.

Mihailo Novaković, koji je nedavno počeo da trenira, ističe da su ovo bili više nego pozitivni utisci na samom početku bavljenja rukometom.

“Prvi put sam sreo i naše i svjetske vrhunske rukometaše, razgovarao i slikao se sa Stevanom Vujovićem”, kazao je lijevi bek Novaković, koji se zahvalio, u ime cijele ekipe, profesoru i treneru, ali i direktorici škole Stanki Vukčević, nastavnicima i učenicima koji su ih bodrili sa tribina.

Njihov profesor Miloš Pantović izrazio je nadu da će projekat “Program podrške talentovanim učenicima” biti nastavljen iduće godine i u nekim drugim sportskim disciplinama.

“Ovo je izuzetno uspješan projekat dva Ministarstva, uz podršku Rukometnog saveza, kojim se školski sport izdigao na viši nivo. Do sada su se takmičenja odvijala po klupskom sistemu, a prvi put ove godine, organizovana je liga sa više ekipa, koje su igrale po principu ‘svi sa svakim’ u proteklih šest mjeseci. Svaka škola je bila domaćin, a finalna utakmica odigrana je u SC ‘Morač’”. Sve je imalo još veći značaj zbog prisustva meču naše reprezentacije i susretu sa velikanima ovog sporta. To je na djecu, ali i na mene, ostavilo snažan i pozitivan utisak, kao uostalom ova ideja i uopšte odlična organizacija”, kazao je profesor fizičkog vaspitanja Miloš Pantović.

Trofej pobjedniku uručio je ministar sporta Nikola Janović, a medalju drugoplasiranim – ekipi OŠ “Anto Đedović” Petar Kapisoda, predsjednik RSCG.

Direktorka te obrazovne institucije Stanka Vukčević, na kraju školske godine, u sklopu, takođe projekta Ministarstva prosvjete “Program podrške talentima”, organizuje koktel za sve nagrađene, na kojem najbolji đaci i njihovi profesori dobijaju i vrijedne nagrade od uprave škole.  

Share.

Comments are closed.