VIDEO: Sara Rakočević, prva žena oficir u Mornarici Vojske Crne Gore

Dvadesetpetogodišnja Sara Rakočević je prvi oficir žena u Mornarici Vojske Crne Gore. Opredjeljenje za vojni poziv omogućilo joj je učenje jezika, školovanje i usavršavanje u inostranstvu. Bila je komandir navigacijskog brodskog odreda na školskom brodu Jadran i prvi ženski oficir u njegovoj istoriji. Nakon toga, radila je na patrolnom brodu P34, a trenutno se obučava za komandira pučinskog remorkera PR41.

Njen san je učešće u mirovnim misijama, koji će joj se,nada se, uskoro ostvariti. Sanja i o tome da jednog dana postane komandant broda.

Kada je Sara Rakočević u srednjoj školi vidjela konkurs Ministarstva odbrane za školovanje u inostranstvu, za nju nije bilo dileme da li da se opredijeli za vojni poziv. Završila je Vojnu akademiju u Livornu (Italija), naučila engleski i italijanski jezik, prošla brojne obuke u zemlji i inostranstvu, a kolege su je, nakon početnog nepovjerenja, prihvatile.

“Za mene je to bilo posebno iskustvo. S obzirom da sam na Vojnoj akademiji već imala priliku da radim sa muškarcima, nije mi bilo neobično, ali, kako u Mornarici, do sada, nije bilo žena oficira, moje kolege su morale da se naviknu na prisustvo ženske osobe na brodu. U početku je bilo teško, jer su bili prinuđeni da mijenjaju neke svoje navike i ponašanje, ali vremenom su uspjeli da me prihvate”, kaže Sara, koja ističe da joj je posebno drago što je njen prvi radni zadatak bio na školskom brodu “Jadran”.

“Velika je čast što sam pripadnica Mornarice Vojske Crne Gore i što sam bila komandir navigacijskog brodskog odreda na Jadranu, koji predstavlja dio istorije Vojske Crne Gore i njenog ambasadora. Na tom brodu su se školovale brojne generacije vojnika, od kojih mnogi i danas rade u našoj Mornarici”, ponosno ističe ona.

Iako vojni poziv podrazumijeva specifičan režim rada i života, kao i učešće u mirovnim misijama, Sara kaže da nijednog trenutka nije osjetila strah, naprotiv.

“Strah nije postojao, jer sam o svemu tome razmišljala prije nego što sam se odlučila na ovaj korak. Red, rad i disciplina, jesu karakteristike koje krase jednog vojnika. To se tražilo i na Vojnoj akademiji. Prva godina bila je izuzetno teška i zahtjevna. Ali, nisam osjetila strah nikada. Znala sam da me u mojoj karijeri sve to očekuje, pa i angažman u vojnim, mirovnim misijama. To i jeste moja velika želja-da učestvujem u vojnim misijama”, ističe Sara , koja se trenutno obučava za komandira pučinskog remorkera.

“Za mene to predstavlja veliku odgovornost – za svo ljudstvo koje sa mnom radi na brodu, jer će se oni za svaku odluku oslanjati na mene. Nastojaću da moja posada i ja radimo kao jedan tim, jer onog trenutka kada isplovimo, mi smo kao jedno-svi za jednog, jedan za sve”, objasnila je.

Poručnica fregate, Sara Rakočević ponavlja da je ogromna čast raditi u Vojsci, ali u savremenom trenutku, kada je naša zemlja članica velikog vojno-političkog saveza-NATO, to pruža dodatne benefite, jer su pripadnici Vojske dobili priliku za značajna unapređenja i usavršavanja.

“Vojska omogućava mladim ljudima da se školuju na inostranim Vojnim akademijama, ali isto tako i na civilnim fakultetima u našoj zemlji. Nakon toga, zajedno sa nama, mogu raditi u Vojsci i Ministarstvu odbrane. Za mene je bio veliki izazov završiti Vojnu akademiju, jer to nije lako, posebno sa aspekta što sam žena. Morate biti veoma psihički i fizički spremni za tako nešto. Godinu prije Akademije, prošla sam sve ispite koji se tiču fizičke sposobnosti. Učestvovala sam i bila predstavnica Crne Gore na brojnim takmičenjima u atletici, plivanju i jedrenju, što je za mene, takođe, bila velika čast. Sada sam usredsređena na obuku, a vrijeme koje ću provesti na brodu i saradnja sa drugim zemljama i oficirima, donijeće mi nova iskustva, upoznaću nove kulture i usavršiti engleski jezik”, ističe poručnica fregate Sara Rakočević, kojoj je san da postane komandant broda.

“To je moja najveća želja. Sva prethodna iskustva i stečeno znanje, pomoći će mi, kada jednog dana budem na toj funkciji, da je obavljam na najbolji mogući način”, ističe Sara.

Ona očekuje da će se veći broj žena odlučiti da služi svojoj domovini i Vojsci Crne Gore, koja je uz dana u dan sve savremenija i respektabilnija institucija. Žene dodatno, smatra Sara, mogu doprinjeti njenoj jačini i uspješnosti.

Share.

Comments are closed.