VIDEO: Šest nagrada za Muzičku školu na prvom Međunarodnom on-line pijanističkom takmičenju

Učenici barske Muzičke škole “Petar II Petrović Njegoš” na prvom on-line pijanističkom takmičenju, koje je održano od 20. do 25. maja, osvojili su šest nagrada – četiri prve i dvije druge. Time je, i u doba pandemije koronavirusa, nastavljena dobra tradicija ove obrazovne ustanove – vrijedan i kreativan rad profesora i učenika, koji, uprkos pauzi u redovnom obrazovnom procesu, nijesu zapostavili učenje i vježbanje, što je ponovo rezultiralo značajnim uspjehom.

Nakon što su, u vrijeme pandemije koronavirusa, učenici barske Muzičke škole sa svojim profesorima organizovali za sugrađane svirku na balkonima i time im uljepšavali karantinske dane, ponovo su nas iznenadili svojom kreativnošću i trudom. Na inicijativu profesorice Jelene Dobrković, čiji su učenici prošle godine na međunarodnim takmičenjima osvojili čak 30 nagrada, prijavili su se na prvo pijanističko on-line takmičenje, koje je organizovalo Udruženje ljubitelja umetničkog stvaralaštva iz Smedereva.

Novak Savić, učenik III razreda, koji je osvojio prvu nagradu, objasnio je razliku između takmičenja uživo i putem interneta. “Za mene je najveća razlika to što sviramo kod kuće, bez publike.To mi je pomoglo da imam mnogo manju tremu, zato mi je bilo lakše”, kazao je Novak.

Za Valentinu Lukić, učenicu VI razreda barske Muzičke škole, koja je, takođe, osvojila prvu nagradu, on-line takmičenje je bilo novo i lijepo iskustvo. “Ipak, više mi se dopada klasično takmičenje i vježbanje u redovnim okolnostima, u školi, jer mi je mnogo lakše kada je profesorica pored mene”, kazala je Valentina.

Na on-line pijanističkom takmičenju, osim učenika iz bivših jugoslovenskih republika, učestvovali su i mladi muzičari iz Litvanije, Njemačke, Italije, Portugala, Kine i drugih zemalja.

Sergej Savić, učenik V razreda, i Iva Pavlović, koja je završila nižu Muzičku školu u Baru, a sada pohađa srednju muzičku školu “Andre Navara”, u Podgorici, u klasi profesorice Jelene Dobrković, takođe su osvojili prve nagrade.

“Ovo je iskustvo mnogo drugačije  nego svirka uživo. Meni je lakše kada je profesorica pored mene. Mogu da vidim njene prste na klaviru, mnogo bolje čujem i osjećam muziku, ali u ovakvim okolnostima je ovaj način vježbanja i takmičenja bio koristan i zanimljiv”, prenio je svoje utiske Sergej.

Iza Ive Pavlović su brojna takmičenja i nagrade, ali i prvo on line iskustvo. “Lakše je svirati i takmičiti se kod kuće, na svom instrumentu, ali nedostaju mi putovanja i druženja koja donose domaći i međunarodni festivali”, kazala je Iva, koja ističe da je karantin bio višestruko koristan, jer su se bolje organizovali i imali više vremena za vježbanje.

Nikolina Lukšić i Katarina Kukić, za koju je ovo, za razliku od drugara koji su učesnici brojnih takmičenja i dobitnici isto tako brojnih nagrada, bilo prvo takmičenje uopšte, osvojile su drugo mjesto. “Iako veoma volim da putujem na takmičenja, i ovo mi je bilo izvanredno iskustvo. Moja omiljena kompozicija je ‘Mali preludijum’ od Baha, koju sam prvo naučila, a uz nju, svirala sam još dvije poznate klasične numere”, kazala je za Radio Bar i Bar Info, Nikolina, učenica V razreda.

Za Katarinu Kukić, učenicu III razreda barske Muzičke škole, samim tim što joj je ovo bilo prvo takmičenje i prva nagrada, neprocjenjiv je doživljaj. “Uvijek ću se sjećati ovog takmičenja i pripreme za njega. Vježbali smo u kući i stalno slali snimke profesorici koja nas je učila kako i što da promijenimo”, priča zadovoljno malena Katarina Kukić.

Zadovoljna je i profesorica Jelena Dobrković, koja sa svojim učenicima, u kontinuitetu, niže uspjehe. “Veoma sam ponosna na njih, a on.line takmičenje i vježbanje pokazalo je i određene prednosti. Sigurna sam da ću ih iskoristiti i u budućem radu kada počnemo sa redovnim časovima u školi. Pristup nastavi je sasvim drugačiji, a potpuno je i različita perspektiva uz koje učenici posmatraju svoj rad. U prilici su da na snimcima koje smo postavljali na youtube kanal, drugačije vide sebe i obrate pažnju na mnoge detalje koje ne primjećuju i nisu ih svjesni na običnom času”, istakla je profesorica Dobrković.

Direktor Muzičke škole, profesor-dirigent, mr Miro Kruščić, uručio je knjige na poklon nagrađenim učenicima, uz pohvalu za njihov trud i rad sa profesoricom Jelenom Dobrković u vanrednim okolnostima, čime su, kako je kazao, na još jedan način dostojno reprezentovali ovu referentnu ustanovu na međunarodnom nivou.

Share.

Comments are closed.