VIDEO: Sezona u znaku iščekivanja turista nakon otvaranja granica

Na barskoj rivijeri boravi 2.000 turista, što predstavlja pad od 80% u odnosu na prošlu godinu. Turistički radnici očekuju da će, nakon popravljanja epidemiološke situacije u zemljama u okruženju i otvaranja granica, doći do značajnijeg priliva gostiju.

U Sutomoru su svi hoteli zatvoreni, izuzev “Sea Forta” i “Del Medio”.

“Najgora opcija je bila da zaključamo vrata”, kaže menadžerka hotela “Del Medio”, Tijana Obradović, koja je navela da rad u otežanim uslovima smatraju dobrim poslovnim potezom, tim prije što je ovo tek drugo ljeto od kada je hotel otvoren.

“Opcija odustajanja nije razmatrana, bez obzira na sveukupnu situaciju koju je izazvala pandemija koronavirusa. Uspjeli smo da zadržimo sve zaposlene i prisutnost na tržištu, putem stalne marketinške kampanje i komunikacije sa gostima. Trenutno bilježimo popunjenost kapaciteta od 60-70%, pretežno su gosti iz Bosne i Hercegovine odlučili da odmor provedu kod nas i veoma smo zadovoljni, a nadam se da smo i mi dobri domaćini. Cijene su, takođe, smanjene za 60-70%, što je bio jedini način da privučemo turiste i taj potez se, takođe, pokazao kao dobar”, kazala je za Radio Bar i Bar Info Tijana Obradović.

“Država refundira zaposlenima u hotelijerstvu 70% sredstava za plate, što je veoma značajna olakšica, ali troškovi su veliki, s obzirom na mali broj gostiju, i o zaradi nema govora”, kazala je Maja Knežević, menadžerka u “Sea Fortu”.

“Ne zatičete nas u dobrom raspoloženju, jer je prethodnih godina hotel bio stoprocentno popunjen polovinom avgusta, a sada svega deset posto. Borimo se sa održanjem kompletnog poslovanja. Cijene su 50 odsto niže, tako da nas očekuje svakako minus, kada svedemo račune”, navodi Knežević.

Nade se polažu u otvaranje granica i postsezonu.

“Očekujemo značajan priliv gostiju nakon otvaranja granica, a moguće je da dobro odradimo i postezonu. Mi smo u svakom slučaju spremni”, kazala je Tijana Obradović iz “Del Medio”, dok njena koleginica Maja Knežević smatra da je granice trebalo otvoriti bar prvog avgusta.

Slična situacija je i kod privatnih ugostitelja. Nemanja Vuksanović kaže da ovoga ljeta nijesu imali popunjenost ni pet posto, a da su malobrojni gosti, uglavnom, rodbina i prijatelji iz sjevernog dijela Crne Gore.

“Kako je ove godine sve naopako, očekujemo da špic sezone počne sa otvaranjem granica i popravljanjem epidemiološke situacije, 20. avgusta. Možda budemo imali sreće, pa se trend nastavi i produži na jesen, do ulaska u zimu”, optimističan je Vuksanović.

Malobrojni gosti uživaju u dobro pripremljenoj ponudi barske rivijere, ali i činjenici da nema gužvi.

“Bez problema smo prošli granicu sa serološkim testom. Godinama ljetujemo u Sutomoru i ovdje nam je divno. Ponuda je odlična, a to što nema gužvi, možda zvuči sebično, ali nama prija, mada ponekad poluprazno šetalište, posebno navečer, djeluje tužno”, kazala nam je Emilija iz Travnika.

Elena i Sanin doputovali su iz Doboja prije tri dana i u Sutomoru će biti bar još toliko. “Odlučili smo se za Crnu Goru i Sutomore, jer je kod nas u Neumu velika gužva i ne može se održati socijalna distanca. Ovdje je mirno, nema buke i osjećamo se bezbjedno. Žao nam je, naravno, što trpi crnogorski turizam, jer smo ovdje bili prije petnaestak godina i pamtimo bolje dane”, kazali su Elena i Sanin.

Direktor Turističke organizacije Bar, mr Emil Kukalj, naglašava da je ohrabrujuće to što broj gostiju iz vikenda u vikend raste.

“Ono što mene raduje jeste trend rasta i prije otvaranja granica, a sada nakon najnovije odluke NKT i popravljanja epidemiološke situacije u regionu, očekujemo još značajnije povećanje turističkog prometa. Vjerujem da su se naši gosti uželjeli odmora i mora, a kod nas je vrijeme u ovom trenutku idealno. Svi turistički radnici su se odlično pripremili, nadamo se da će biti i dodatnih povoljnosti kada su cijene u pitanju, odradićemo pojačanu marketinšku kampanju, što nam daje za pravo da u narednom periodu očekujemo znatno veću posjećenost”, kazao je Kukalj.

Turistička organizacija Bar od početka epidemije, još u martu, sprovodi digitalnu marketinšku kampanju, koja je naišla na dobar prijem kod potencijalnih turista.

Share.

Comments are closed.