VIDEO: Susreti pod Starom maslinom, 33. put

Jedan od najljepših festivala dječjeg i stvaralaštva za djecu “Susreti pod Starom maslinom” otvoren je danas u prisustvu brojne djece i pisaca pod krošnjom svetog drveta u Baru, na Mirovici. Od osnivanja, daleke 1987. godine, kada je prvi put održan pod nazivom “Jugoslovenski susreti pisaca za djecu”, na njemu su se okupljala najveća imena regionalnog pjesništva za djecu. Laureat ovogodišnje manifestacije je Dejan Đonović, pisac, glumac, kompozitor, scenarista.

“Susreti pod Starom maslinom” počeli su himnom festivala i pjesmom poznatog pisca, humaniste i dječjeg stvaraoca, nekadašnjeg laureata Rajka Joličića, a zatim su se nizali stihovi malenih pjesnika i renomiranih dječjih autora iz naše zemlje i regiona.

Na literarni i likovni konkurs na temu “Kalendar vječnosti Stare masline” stiglo je skoro 1000 dječjih radova.

Prvu nagradu za literarni rad dobila je Anita Bišević, učenica O.Š. “Meksiko” iz Bara. Maslina je posebno inspirativna bila i za Pavla Delibašića iz O.Š. “Olga Golović” iz Nikšića koji je osvojio drugo mjesto, a treće je pripalo Aleksandri Mitrović iz Smedereva.

Laureat ovogodinjih Susreta pod Starom maslinom, Dejan Đonović, pisac, glumac, kompozitor, scenarista i autor igrokaza za djecu,  po tradiciji zasadio je svoju maslinu u Parku maslina, kod Doma revolucije, pridružio svoje ime drugim dobitnicima ovog prestižnog priznanja na pjesničkom kamenu, a zatim u more bacio maslinov vijenac sa porukom koja će simbolično zaploviti u svijet.

“Imao sam tremu, ali uz ovoliko žagora, radosti i nasmijanih dječjih lica, sve je lakše. Veoma sam počastvovan i ponosan što sam danas na Mirovici, ispod masline stare preko 2.000 godina, koja je mnogo toga preživjela. Ponosan sam i što sam dobio ovako lijepu i reprezentativnu nagradu”, kazao je Đonović, koji je otkrio da je prvu pjesmu o maslini napisao prije petnaest godina.

“Maslina mi je i sada poslala signale, i napisao sam nešto što se i meni mnogo sviđa. U svojoj poruci obratio sam se odraslima, jer oni su zaslužni za sve ono što nam se dešava, a nije dobro. Zato sam svoju poruku i pjesmu naslovio ‘Pomiri nas, Stara maslino’”, objasnio je Dejan Đonović.

Organizator festivala je Kulturni centar, a pokrovitelj Opština Bar.

“Opšte je prihvaćeno mišljenje da je festival, posvećen svijetu djetinjstva, ‘Susreti pod Starom maslinom’, jedna od najljepših dječjih manifestacija u regionu, što potvrđuje i veliki broj pristiglih radova na naš tradicionalni konkurs”,kazao je direktor KC Bar Erol Marunović, koji se zahvalio porodici Mališić na donaciji – izrađenom novom “pjesničkom kamenu”.

Festival je otvorila potpredsjednica Opštine mr Tanja Spičanović.

“Susreti pod Starom maslinom su važna manifestacija za grad Bar, kao grad otvorene kulture, spremne na razgovor i susret sa drugima. Trideset i tri godine trajanja festivala potvrđuju vizionarstvo onih koji su ga utemeljili, ali i pregalaštvo onih koji ga održavaju, i onih koji mu se uvijek rado vraćaju. Krunski motivi živjenja grada pod Rumijom su sloga i zajedništvo pripadnika sve tri vjere, koje vezuju kumstva, pobratimstva, vrijednosti solidarnosti, požrtvovanosti i posvećenosti. Vjerujem da će ovaj festival nastaviti da traje i da će svi njegovi učesnici biti ponosni što ispisuju kalendar vječnosti Stare masline i svih vrijednosti koje ona simbolizuje”, kazala je potpredsjednica Spičanović.

Na “Susretima pod Starom maslinom” su potom uslijedili izložba dječjih likovnih radova, “Veče laureata”, pozorišna predstava “Ko je kriv za jedinicu” dramskog studija O.Š. “Jugoslavija”, promocija romana za djecu i mlade “Fluk”, “Fluk i Kana” doc.dr Andrijane Nikolić, a pjesnički karavan obiće će sjutra barske škole.

Ove godine Festival će se posebno zahvaliti za doprinos njegovom postojanju i trajanju, jednom od osnivača, glumcu Dragiši Simoviću.

Share.

Comments are closed.