VIDEO: U barskoj bolnici nijesu prestajali da budu na oprezu

U barsku bolnicu, koja je Regionalni COVID centar za Jug, smješteno je četvoro pacijenata zaraženih koronavirusom, iz Ulcinja i Budve, koji su u srednje teškom zdravstvenom stanju, kazao je za Radio Bar i Bar info, direktor Opšte bolnice, dr Dragoslav Tomanović. Troje oboljelih sa blažom kliničkom slikom u našem gradu, nalaze se na kućnom liječenju.

Oboljeli od koronavirusa koji se liječe u barskoj bolnici, stabilnog su zdravstvenog stanja.

“Svi imaju srednje teški oblik bolesti, odnosno obostranu upalu pluća, ali su, za sada, klinički stabilno i još uvijek ih nije potrebno priključiti na mehaničku ventilaciju, odnosno respirator”, objasnio je dr Tomanović.

Iako se bolnica, poslije proglašenja Crne Gore korona-free destinacijom, vratila redovnim aktivnostima , u povećanom obimu, jer su brojni ne-hitni pacijenti čekali na nastavak liječenja, COVID respiratorna jedinica je bila u pripravnosti.

“Mi, praktično, nijesmo ni prestajali da budemo na oprezu, jer dogodilo se ono na što su epidemiolozi upozoravali. Jedino smo redukovali broj kreveta na Infektivnom odjeljenju, sa 103 na 30. Intenzivna njega je opremljena sa osam respiratora i kompletnim sredstvima i lijekovima za liječenje Covid pozitivnih pacijenata. Odjeljenjem rukovodi konzilijum ljekara: dr Branko Raičević, infektolog, dr Miodrag Stanković, internista, dr Svetlana Vučetić, anesteziolog-reanimatolog i dr Zoran Vojinović, epidemiolog. Posjedujemo i dovoljno lične, zaštitne opreme”, kazao je dr Tomanović.

Boljoj opremljenosti bolnice doprinjele su brojne donacije naših sugrađana u prethodnom periodu.

“Veliki broj naših sugrađana je, već na pojavu prvih oboljelih, iskazao posebnu društvenu odgovornost i humanost, među kojima želim posebno da istaknem Dragomira Stojanovića, odnosno njegovo dioničarsko društvo ‘Stari Pristan’, koji je nabavio respirator marke ‘Hamilton’, jedan od najsavremenijih, vrijedan 27.000 €. Isporučen je i montiran u jeku epidemije kod nas. Najljubaznije se zahvaljujem gospodinu Stojanoviću na velikodušnoj donaciji, čime je značajno olakšao tešku situaciju u kojoj smo se našli i pomogao da oboljeli lakše prevaziđu bolest”, istakao je direktor Opšte bolnice Bar, dr Dragoslav Tomanović, koji je upozorio da je koronavirus i dalje nepoznanica.

“Još uvijek nemamo lijek, niti vakcinu, zato nam ostaje kao jedino efikasno sredstvo u borbi protiv ovog virusa, prevencija-fizička distanca, maske i higijena ruku. Molim sugrađane da se toga pridržavaju i poštuju preporuke Nacionalnog koordinacionog tijela i Instituta za javno zdravlje, i kada je riječ o masovnim okupljanjima”, napominje dr Tomanović.

Pod zdravstveno-sanitarnim nadzorom u Baru je, trenutno, prema riječima dr Tomanovića, 116 lica.

Share.

Comments are closed.