VIDEO: U Dvorcu izložba Bratislava Bata Medojevića

Izložbom “Psihodinamika portreta” Bratislava Bata Medojevića, iz ciklusa SAROS, sinoć je otvoren likovni segment Zimske scene “Barskog ljetopisa”. Medojević je prepoznatljiv po tehnici čiji je tvorac – terra apretura, u kojoj je realizovao svoj jedinstveni ciklus  “Terra”, 1994. godine,  i u periodu nakon toga, permanentno ga  nadograđivao. Dr Anastazija Miranović, selektorka likovnog programa, najavila je niz raznovrsnih i zanimljivih izložbi na ovogodišnjem zimskom izdanju “Ljetopisa”.

Ciklus “SAROS” Bratislava Medojevića je veoma obiman – obuhvata 20.000 crteža, a radove koje je publika vidjela u sali Dvorca kralja Nikole, na otvaranju likovnog programa Ljetopisa, prvi put je izložio na uvid javnosti.

“Portret je najsloženiji od svega što umjetnik radi, jer, osim oblika, sadrži i psihologiju koja bi trebalo da bude izrazita i izađe na površinu. Dobro je to  uočio moj prijatelj Pero Radović, ja pokušavam da tražim mentalni sklop u svakom portretu i idem tim tragom. Dr Anastazija je odabrala 60 crteža, od 1.400 koje je pogledala, trudeći se da napravi koncept koji će odslikavati raznovrsnost. Najveće mi je zadovoljstvo da crtam i ostavljam nešto iza sebe, i, iako sam završio tri kvartala, sa 6.500  crteža, i mislio da nemam više što da kažem i nacrtam, započeo sam i četvrti ciklus. Radim figuracije i izraze  u serijama od 10-20 crteža, grafitom, i ono što je karakteristično, nikad ništa ne brišem gumicom, tako da su svi potezi, na neki način, neponovljivi”, kazao je za naše medije Medojević, koji treći put izlaže u Baru, sa posebnim zadovoljstvom, jer kako je istakao, Kulturni centar Bar je izgradio i zadržao svoju publiku.

Dr Anastazija Miranović je navela da za ovog umjetnika slikarstvo predstavlja kontinuirani istraživački proces u kojem je pronašao  vlastitu tehnologiju slikanja, stvarajući svoje najupečatljivije cikluse: “Terra”, “Eros i Gea”, “Terra Municipium” i “Terra- Poliptihon”.

“Ono što umjetnika zanima jesu permanentna, kontinualna kretanja/ponavljanja. Otuda naziv ove izložbe ‘Psihodinamika/psihodelija portreta’. Odabrani crteži za ekspoziciju, pripadaju trećem kvartalu sveobuhvatnog, višegodišnjeg ciklusa SAROS. Čitav opus, zapravo, za umjetnika predstavlja svojevrsni, nedovršeni eksperiment-eksperiment u trajanju, jer se Medojević bavi ‘licem svijeta’ – onog vidljivog, koji nas okružuje, ali još više onim nevidljivim, zatamnjenim u dubinama bića/tvari/ pojava, koji se nerijetko ispoljava u vidljivom, kroz pokret, grimasu, titraj, let, svaku primjetno-neprimjetnu mobilnost koja izaziva promjenu forme i/ili stanja, raspoloženja”, kazala je na otvaranju postavke dr Anastazija Miranović, koja je najavila zanimljiv i raznovrstan program na ovogodišnjem likovnom izdanju Zimske scene Ljetopisa – narednog mjeseca kolektivnu izložbu regionalnih umjetnika “Prepoznavanje”, a zatim će se publici novim radovima predstaviti Seida Belegović.

“Sljedeća izložba, u martu,’Prepoznavanje’, radi se u koprodukciji Narodnog muzeja Crne Gore, Barskog ljetopisa i Kulturnog centra. Interesantno je da je to dugoročni umjetnički projekat koji traje već petnaest godina, a kuratorka je koleginica Ljiljana Karadžić”, kazala je dr Miranović.

Izložbu Bratislava Bata Medojevića publika može pogledati u narednih tridesetak dana.

Share.

Comments are closed.