VIDEO: Ukrajinski državljani spašeni van teritorijalnog mora Crne Gore

Pripadnici Uprave pomorske sigurnosti danas su spasili dva ukrajinska državljanina, koji su zatražili hitnu evakuaciju na 13 nautičkih milja od uvale Valdanos. Oni su se nalazili u malom gumenom čamcu.

„Pomorsko- operativni centar je danas u devet sati primio informaciju od službenika Sektora granične policije Regionalni centar ‘Jug’ da dva Ukrajinca traže hitnu pomoć. Operateri Krgović i Nikočević su odmah putem VTMIS radarskog sistema detektovali čamac i angažovali čamce SAR-1 i SAR-5 sa četiri člana posade. Formirana je linija pretrage morskog prostora van teritorijalnog mora Crne Gore (u međunarodnim vodama) uz podršku čamca Sektora granične policije- saopštio je pomoćnik direktora za sigurnost plovidbe u Upravi pomorske sigurnosti i upravljanja lukama, Žarko Lukšić.

Poslije sat pretrage, priča Lukšić, posada na čamcu SAR-5 je, prema instrukcijama dobijenim od Službe granične policije Bar, uočila mali gumeni čamac dužine tri metra, na kojem su bile dvije osobe.

-Ukrajinski državljani su bili iscrpljeni usljed dužeg plutanja na moru, kao i prodora vode u plovilo, sa čime su se sve vrijeme pokušavali izboriti. Nakon prve medicinske pomoći, ukazane na čamcu SAR-1, sva plovila koja su učestvovala u akciji uputila su se ka Luci Bar. Ukrajinski državljani su predati nadležnim organima, koji će utvrditi okolnosti pod kojima su se našli van područja dozvoljenog za plovidbu i doveli živote u opasnost- kazao je Lukšić.

Akcija traganja i spašavanja okončana je za nepunih tri sata.

Share.

Comments are closed.