VIDEO: Vandalski čin na tvrđavi Tabija u Sutomoru

U noći između 19. i 20. februara, nepoznati počinioci naslikali su na tvrđavi Tabija, u Sutomoru, trobojku, čime su na vandalski i necivilizacijski način devastirali ovaj značajni kulturno-istorijski spomenik. Centar za konzervaciju i arheologiju CG, Opština Bar, Mjesna zajednica “Spič-Sutomore” i NVO “Za novo i ljepše Sutomore”, kao i poslenici kulture, osudili su neprimjeren čin, usmjeren, kako se ističe, na uznemirenje i provokaciju građana,te institucija grada i države.

Danas su na lice mjesta izašli stručnjaci Centra za konzervaciju i arheologiju Crne Gore, koji su ustanovili da je na ulaznim vratima tvrđave naslikana trobojka, veličine 3 m x 2 m što je, kako je kazao za naše medije, Mirko Mijanović, savjetnik-konzervator, vandalski i necivilizacijski čin. Slični slučajevi zabilježeni su ovih dana i na drugim javnim površinama u Sutomoru, ali i širom Crne Gore.

“Poslednjih dana smo svjedoci neprimjerenih radnji kada su u pitanju naša kulturna baština i naša najznačajnija kulturna dobra, poput antičke Duklje. Danas je ugrožena i tvrđava Tabija iz XIX vijeka, vezana za dva važna kulturna sloja, jer je pripadala Otomanskoj imperiji, a zatim i Austro-Ugarskoj”, kazala je za Radio Bar i Bar info dr Anastazija Miranović, doskorašnja direktorka državne Uprave za zaštitu kulturnih dobara i predsjednica Komisije Turističke organizacije Bar za podršku projektima koji se tiču valorizacije bogate kulturno-istorijske baštine.

Uz podršku Ministarstva kulture, Opština Bar, druge institucije i civilni sektor, upravo poslednjih godina, ulažu velike napore kako bi ovaj kulturno-istorijski spomenik bio adekvatno valorizovan, a u toku je i procedura za dobijanje statusa zaštićenog kulturnog dobra.

“Opština Bar permanentno radi na zaštiti ove tvrđave, sprovode se značajna arheološka istraživanja, a Turistička organizacija ulaže sredstva, kako bi Tabija bila valorizovana i jednog dana postala zaštićeno kulturno dobro Crne Gore. Očigledno, to nekome smeta. Ovakvi pokušaji devastacije su za svaku osudu”, istakla je dr Miranović.

Opština Bar, MZ “Spič-Sutomore” i NVO “Novo i ljepše Sutomore”, u današnjem saopštenju za javnost, najoštrije su osudili necivilizacijski čin uništavanja zidina viševjekovnog utvrđenja, svjesno usmjerenog, kako se ističe, na provokaciju građana i institucija grada i države, kao i na uništenje kulturno-istorijskog nasljeđa kojim se grad Bar ponosi.

Share.

Comments are closed.