VIDEO: Veče u čast 50 godina stvaralaštva Rajka Joličića

U organizaciji Kulturnog centra Bar, sinoć je u sali Dvorca kralja Nikole održano veče kojim je obilježeno pedeset godina stvaralaštva Rajka Joličića, pjesnika, proznog pisca, aforističara, glumca, radijskog autora, ali nadasve humaniste, ekološkog aktiviste, dobrovoljnog davaoca krvi, dječjeg prijatelja…

O značajnom opusu Joličića i njegovom društvenom aktivizmu govorili su potpredsjednica Opštine Bar mr Tanja Spičanović i profesori Suljo Mustafić i Neđeljko Đurović. U programu su nastupili barski umjetnici – Milica Adamović, učenica barske Muzičke škole, klapa KUD “Jedinstvo”, sopranistkinja Aleksandra Vojvodić Jovović i poznati crnogorski kantautor Slobodan Kovačević.

Uz rezime cjelokupnog, pola vijeka dugog stvaralaštva Rajka Joličića, kroz video priloge, razgovor i čitanje njegovih priča i pjesama, u punoj sali proteklo je lijepo veče kojim je obilježen veliki jubilej ovog jedinstvenog autora.

Otvorila ga je malena Milica Adamović, učenica barske Muzičke škole, koja je jedna od mladih talenata koje Rajko podstiče i afirmiše i kroz svoju emisiju na Radio Baru “Mali-veliki”.

S obzirom na svestranost i vrijednost cjelokupnog angažmana Rajka Joličića, čija paradigma su univerzalne i najveće ljudske vrijednosti, pedeset godina stvaralaštva ovog autora nije samo njegov lični jubilej – čulo se na večeri – već praznik  grada, ali i naše države.

Suljo Mustafić, koji je recenzent većine njegovih knjiga, istakao je da se “Rajko Joličić za pola vijeka odužio poeziji, svom gradu i svojoj zemlji”. “Vjerujem da ćemo, kao društvo, naći načina mu uzvratimo”, kazao je Mustafić, koji je naglasio da je Rajkov stvaralački put prožet aksiomima – ljubavlju prema čovjeku, vjerom u ljepši, humaniji i zdraviji svijet, ovaj ili neki drugi, i nadom u ostvarenje tih ideala.

“Rajko je, slijedeći narodno stvaralaštvo, iznjedrio poeziju i pripovjetke, koje će zadugo biti potreba plemenitih i čestitih ljudi, naročito u vremenima surove sebičnosti. U ovom opusu je još jednom bljesnula epoha narodnog idealizma, epskog morala i visoke etike koja je jednako svojstvena svim ljudima na prostoru Crne Gore”, kazao je, između ostalog, Mustafić.

Profesor Neđeljko Đurović, dobar poznavalac istorijskog, društvenog i političkog konteksta grada pod Rumijom, ali i opusa Rajka Joličića koji je duboko ukorijenjen u njegovoj tradiciji i kulturi, često ističe da je Rajko, svojim djelom, sebi za života podigao spomenik.

“Rajko je, kako bi rekli u antičkom periodu, neko ko je svojevrsni simbiotik – čovjek koji je u sebi objedinio one koji stvaraju, one koji su prepoznati u društvu i koji to društvo pokreću, kao i one koji pišu o prvima. Rajko je, zapravo, htio da ostvari dobar primjer u nečemu čega se mi u Crnoj Gori često ne pridržavamo , u potpunosti iskreno, a on to čini. Mnogo govorimo o multikulturalizmu, ali ne primjenjujemo  interkulturalizam. Rajko nas moli i poručuje, da ne budemo u suživotu, već u zajedništvu. On u svom stvaralaštvu ište interkulturalizam”, kazao je prof. Neđeljko Đurović, koji je istakao da je Rajkova knjiga “Priče ispod Stare masline”, svojevrstan etički brevijarijum.

Profesorica Tanja Spičanović, prepoznata kao posvećena i predana pedagoška radnica, sada aktuelna potpredsjednica Opštine Bar, zna koliko je važan pravilan razvoj djece i mladih, i koliko je bitno podsticati i njegovati prave vrijednosti u društvu. Zato je za nju stvaralaštvo Rajka Joličića izuzetno vrijedno i vanvremensko.

“Nit koja se provlači kroz kompletno Rajkovo književno djelo mogla bi biti da je dobro djelo najljepša molitva. Da ne govorim o toliko drugih uloga u kojima se ostvario – kao  humanista, dobrovoljni davalac krvi, glumac, eko maratonac, radio voditelj… Teško je povjerovati da sve to može da stane u jedan život i da, sa toliko posvećenosti i istrajnosti, bude uspješno. O tom višeslojnom djelu može se govoriti sa više aspekata, ontološkog – jer govori o suštini bića i o tome koliko je čovjek čovjeku potreba, ali i vrijednosnom, etičkom i kulturološkom. Vrijednosti su naš imperativ, a one su sadržane u zbirci svih Rajkovih djela”, kazala je mr Tanja Spičanović, koja je kao kapitalnu, kako je istakla, izdvojila knjigu “Priče ispod Stare masline”.

“Misao koja mi se nametnula čitajući ovu Rajkovu knjigu jeste sintagma Edmunda Berka: ‘Đavo, da bi trijumfovao, traži samo jedno – da dobri ljudi ne čine ništa’. Ovo je knjiga o dobrim ljudima koji nijesu pristali da ne čine ništa i koji su činili dobra djela u vremenima kada to nije bilo lako”, naglasila je Spičanović.

Da se Rajko Joličić ostvario u samo jednom od svih svojih brojnih angažmana, više je nego dovoljno za jedan vrijedan i smislen život , za vječno trajanje i pamćenje. Za to je dovoljna i samo jedna njegova pjesma, kojom je u interpretaciji poznatog crnogorskog kantautora Slobodana Kovačevića, i uz podršku publike u sali Dvorca kralja Nikole, završeno veče jubileja Rajka Joličića – pedeset godina stvaralaštva, “Niđe nebo nije plavo kao iznad Crne Gore”.

Publika je u izvanrednom izvođenju mr Aleksandre Vojvodić Jovović, posebno nadahniutoj ove večeri, čula i Rajkovu pjesmu, u new-age/opera obradi “Zor đevojka”, ali i njegove divne numere u šarmantnom izvođenju klape KUD “Jedinstvo” – “Karneval” i “Gospa od Škrpjela”.

Share.

Comments are closed.